Am auzit de nenumarate ori in cabinet pacienti care ma intrebau: Detartrajul este daunator? Zgarie smaltul? Este dureros? Nu, detartrajul este o manopera ce ne ajuta sa indepartam depunerile de tartru si sa mentinem sanatatea orala, atat a dintilor cat si a gigiilor.
Tartrul reprezintă un complex organomineral aderent de suprafața dentară sau alte structuri solide orale ca lucrări protetice, aparate ortodontice, fiind rezultat din mineralizarea plăcii bacteriene. Tartrul poate fi supragingival (salivar) și subgingival (tartru seric).
Acesta se formează cu precădere pe suprafața externă a molarilor superiori, pe suprafața internă a dinților inferiori, dar și în spațiile dintre dinți.
Poate incepe să se depună de la o vârstă fragedă, chiar de la 9 ani, din momentul în care apar dinţii definitivi şi poate fi întâlnit chiar si la batrani. De aici şi grija constantă a părinţilor pentru igienizarea corectă a dinţilor. Tartrul apare în urma unui întreg proces, care poate fi, bineînţeles, evitat. Bacteriile se depun pe dinţi, apare placa bacteriană şi apoi se formează tartrul care poate fi îndepărtat doar de medicul stomatolog în urma unor şedinţe specializate.
Riscurile depunerilor de tartru
Dacă tartrul nu este îndepărtat periodic, afectează şi ţesutul de susţinere a dintelui, nu doar gingia, toate acestea ducând la mobilizări ale dinţilor afectaţi şi, în final, la pierderea lor.
Pacienţii cu depuneri de tartru au în permanenţă un miros fetid la nivelul cavităţii bucale, chiar dacă se spală pe dinţi şi folosesc apă de gură. În plus, există şi un aspect estetic neplăcut, din cauza depozitelor maronii-gălbui care se observă printre dinţi.
Tartrul este poros, el adunând ca un burete placa bacteriană care se depune în mai multe straturi şi se mineralizează. Astfel, depozitul se măreşte, apasă pe gingie, aceasta se retrage, lăsând dezgolită, de cele mai multe ori, rădăcina dintelui.
El se poate îndepărta doar în cabinetele medicale dentare de specialitate, printr-o metodă denumită detartraj, care este de doua feluri: supra şi subgingival.
Detartrajul este un tratament ce constă în spargerea şi îndepărtarea depozitelor de tartru cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Acesta are o ansă metalică ce vibrează, iar vibraţiile produse duc la dezintegrarea tartrului.
Manopera este nedureroasă, dar sensibilitatea dintilor este diferită aşa că uneori poate fi neplăcut. În aceste cazuri, o simplă anestezie locală rezolvă toata problema.
Complicatiile depunerilor de tartru
Acumularea de tartru determină inflamarea gingiilor ceea ce poartă numele de gingivită, care se manifestă prin umflarea, mărirea, înroşirea, modificarea culorii şi sângerarea acestora.
Dacă tartrul persistă perioade mai îndelungate pe dinţi şi, în special în regiunile subgingivale, nu doar gingiile au de suferit, ci chiar şi osul. Acesta, în încercarea de a se proteja de infecţia cauzată de bacterii, se retrage, iar implantarea dinţilor scade. Astfel, aceştia se vor mişca din ce în ce mai tare şi în cele din urma se vor pierde. Acest fenomen poartă numele de boală parodontală (aşa-numita parodontoză) şi este unul dintre cele mai dezastruoase efecte ale tartrului.
Descoperită la timp, această boală parodontală poate fi stopată, iar cauza înlăturată prin igienizări şi detartraje regulate. Se recomandă efectuarea unui detartraj o dată la 6 luni, iar la pacienţii cu implante dentare o dată la 4 luni. Dar un medic specialist în parodontologie va spune cu o mare precizie perioada la care se fac igienizările după ce observă cu atenţie în detaliu, fiecare pacient în parte.
Avantajele detartrajului cu ultrasunete
-
Menține sănătatea dentară
Detartrajul cu ultrasunete poate fi o metodă excelentă de prevenire a dezvoltării diferitelor boli ale cavității bucale. Nu numai că îndepărtează tartrul și placa, dar ajută și la menținerea unei microflore sănătoase prin eliminarea bacteriilor. Îndepărtarea tartrului în mod regulat poate ajuta la prevenirea unei varietăți de probleme dentare.
În timp, placa dentară acumulată poate provoca sângerări ale gingiilor, ceea ce poate duce la dezvoltarea gingivitei sau a parodontitei și, ulterior, chiar la pierderea dinților. Prin urmare, este mai ușor și mai eficient să preveniți boala decât să o vindecați mai târziu.
-
Estetică
Dinții sănătoși sunt dinți frumoși, ceea ce înseamnă un zâmbet atrăgător. În plus, detartrajul cu ultrasunete restabilește culoarea naturală a dinților, și poate chiar ajuta la albirea lor.
-
Eficacitatea tratamentului dentar
Frecvent, detartrajul cu ultrasunete este recomandat înainte de începerea unui tratament dentar, deoarece depunerile de pe dinți pot reduce eficacitatea tratamentului. Deci, detartrajul afectează în mod direct rezultatul pe termen lung al tratamentului.
Asadar , nu ezita sa te programezi pentru o noua igienizare!