Despre consultatia stomatologica cu camera intra-orala

Cuprins

Ce este camera intraorala?

Camera intraorala este un dispozitiv montat la scaunul stomatologic care ne ajuta la vizionarea cavitatii bucale in timp real, astfel incat pacientul sa vada impreuna cu medicul problemele dentare. Ajuta, de asemenea, la intelegerea mai buna a statusului dentar si a planului de tratament. Prezinta o sursa puternica de lumina alaturi de o camera high-definition. 

De multe ori, pacientul nu este constient de situatia dintilor, pentru ca in zona laterala ei nu pot vedea direct si au nevoie de mijloace ajutatoare, iar camera arata imagini si din zonele greu accesibile. Imaginile au mereu un impact mult mai mare, decat orice explicatie verbala. 

Camera arata ca un pix, peste care se aplica un o folie protectoare de unica folosinta si care se plimba la nivelul tuturor dintilor, gingiilor si nu numai. Poate fi conectata la monitor printr-un fir sau poate fi wireless. 

Avand o dimensiune mica, poate fi manevrata foarte usor. Ea mareste de cateva ori, vede detaliile pe care ochiul liber nu le poate percepe. Nu cauzeaza durere sau disconfort pacientului si nu are nici un alt efect secundar, de asemenea, ea nu iradiaza. 

Realizeaza imagini video clare ale obturatiilor care s-au colorat sau deteriorat, al liniilor de fractura, a gingiilor sangerande, a tartrului si placii bacteriene sau a altor probleme, in timp ce pacientul sta confortabil in scaunul stomatologic. 

Beneficiile utilizarii unei camere intraorale

Camera intraorala a fost introdusa in stomatologie acum vreo 25 de ani, dar abia de cativa ani se foloseste pe scara larga. Cea mai buna parte a folosirii ei este ca implica pacientul in procesul de diagnosticare, oferindu-i asa cum am mai spus, o mai buna intelegere a problemei precum si a planului de tratament. 

Camera intraorala este ergonomica si foarte usoara. Impreuna cu radiografia ne ajuta la diagnosticarea corecta a pacientului. Fiind o camera digitala, ofera toate beneficiile unei poze.  

  • Detectia timpurie a problemelor dentare 

Unul dintre cele mai mari frici ale pacientilor este frica de durere. Procedurile dentare, implicau de cele mai multe ori, durere, insa acum datorita laserului dentar, durerea nu mai este prezenta in timpul tratamentului, iar daca o carie sau orice problema dentara este detectata din vreme, atunci cu atat mai mult tratamentele sunt mult mai putin invazive, costisitoare si consumatoare de timp. 

Camera intra orala este perfecta pentru detectarea la stadii incipiente si astfel tratamentul este cu siguranta minim-invaziv si mai ales fara durere. 

  • Relatie medic-pacient imbunatatita

Camera intraorala nu este doar un aparat care ajuta la diagnosticare, ci ne ajuta foarte mult si la educatia dentara. In trecut, pacientul trebuia sa aiba incredere oarba in medic, fara a vedea exact gravitatea situatiei. Acum, pacientul vede exact problemele, le intelege si accepta mult mai usor tratamentul propus. Iar increderea este mult mai stabila. Pacientul poate pune intrebari referitoare la probleme sale, iar medicul ii ofera raspunsurile ajutandu-se de poze. Consultatia devenind interactiva. Este extraordinar de important ca pacientul sa inteleaga tot ce i se explica, astfel incat, sa nu existe probleme in realizarea planului de tratament. Pacientul ia o decizie foarte bine informata pentru acceptarea planului de tratament. 

  • Documentarea cazurilor 

Camera intraorala ne ajuta la documentarea cazurilor, cu poze inainte si dupa tratament pentru a se observa evolutia planului de tratament. Daca pozele sunt stocate, atunci putem vedea si evolutia unei probleme dentare netratata la timp.

  • Metoda de educatie

Deoarece este foarte greu de vazut in interiorul cavitatii bucale, medicul inainte era nevoit sa faca schite, desene sau sa foloseasca doua oglinzi, pacientul tinea o oglinda in fata sa, iar medicul incerca cu oglinda dentara sa arate cavitatea bucala. Cu ajutorul camerei, pacientul vede direct, iar medicului ii este mult mai usor sa explice. O poza face mai mult decat 1000 de cuvinte. 

De asemenea, medicul ii poate arata beneficiile unei igiene orala corecta, dupa ce au fost insusite toate regulile de igiena bucala, cu pozele de la prima consultatie. 

Scurta istorie a camerei intraorale

Poate fi greu de crezut, dar prima utilizare a camerei in stomatologie dateaza inca din 1839. Alexander S. Wolcott, fabricant de instrumente dentare, a proiectat si patentat prima camera. In anul 1987, utilitatea camerei a fost schimbata de catre o companie(FOS) care a introdus folosirea ei intraoral. Se vindea la un cost de 35.000$

blank

Autor:

Madalina Dobre

Medic stomatolog generalist

Mai Multe
articole