Imbolnavirea structurilor de suport ale dintelui (gingie, ligamente si suportul osos) se cheama boala parodontala, parodontopatie sau in termeni populari “parodontoza”. In formele sale cele mai grave, aceasta maladie poate sa duca la pierderea dintilor, asa ca prevenirea ei este esentiala pentru mentinerea unui zambet frumos si sanatos.
Aceste afectiuni se clasifica in functie de cauza, de gradul de lezare al tesuturilor si de teritoriul afectat. In stadiile incipiente, atunci cand suportul osos nu este afectat, daca este instituit un tratament corect, ajutandu-ne de tehnologiile moderne si de protocoale precise, boala este reversibila.
Principala cauza a instalarii bolii parodontale o reprezinta acumularea de placa bacteriana pe dinti. Aceasta reprezinta pelicula formata in principal din bacterii si reziduuri alimentare. Atunci cand placa bacteriana nu este indepartata la timp prin periaj repetat si corect, bacteriile pot deveni daunatoare, si provoaca inflamatia gingiilor prin declansarea raspunsului inflamator al organismului.
In absenta unui tratament, placa bacteriana se va mineraliza si va deveni tartru-un strat dur de depuneri care nu mai pot fi indepartate prin periaj obisnuit.
Tartrul dentar poate adera de suprafata dentara sau de alte structuri dentare:
- lucrări protetice fixe;
- proteze mobile;
- obturaţii;
Tartrul reprezintă un izvor continuu de bacterii, tine placa bacteriana în contact strâns cu suprafața tisulara, irita gingia și ingreuneaza procesul de curățare prin periaj. Boala parodontala este o maladie care, în mare măsură, poate fi prevenita.
Cum putem preveni parodontoza?
1. Periajul zilnic, corect, de 2 ori pe zi.
De asemenea, dupa mese bogate in alimente care contin zahar, amidon sau care au o consistenta lipicioasa, este indicata curatarea dintilor. Astfel evitam intarirea placii bacteriene si acumularea tartrului.
2. Controale efectuate de medicul dentist, o data la 6 luni.
Daca amanam tratamentul diferitelor carii/leziuni parodontale, tesuturile se vor deteriora mai tare, pana cand se poate ajunge la pierderea dintelui.
3. Folositi mijloace auxiliare de curatare:
-
Ata dentara
-
Irigatorul oral (dusul bucal)
-
Periuțele interdentare
Este esentiala curatarea spatiilor dintre Dinti, macar o data pe zi, folosind mijloacele enumerate mai sus. Periuta dentara nu poate sa indeparteze bacteriile si resturile de mancare dintre dinti sau de sub lucrarile protetice.
De aceea, ca sa evitam acumularea de placa bacteriana si aparitia unui miros neplacut, este esential sa curatam si spatiile interdentare cu ata dentara, dusul bucal sau periate interdentare.
4. Ramai hidratat pe tot parcursul zilei.
Atunci cand nu bei suficienta apa, te deshidratezi iar acest lucru are un impact si asupra sanatatii orale deoarece clearence-ul salivar scade in deshidratare.
Saliva, pe langa rolul de umezire a cavitatii orale, are si rol in digestie, protejeaza dintiii de carii, previne infectiile prin controlul bacterian si echilibreaza Ph-ul oral dupa masa.
5. Evita periutele de dinti cu peri duri si inlocuieste-le o data la 3 luni.
Astfel, evita acumularea de bacterii pe perii periutei.
6. Vitamina C
Conform studiilor, vitamina C joaca un rol important in protectia gingiilor, adultii cu un consum redus de vitamina C avand un risc crescut de afectare parodontala. Pentru un nivel optim de vitamina C, integrati in dieta alimente precum citrice, ardei gras rosu, catina, coacaze si broccoli.
7. Renunta la fumat.
Fumatul afecteaza vascularizatia la nivelul parodontiului si reduce raspunsul imun de aparare impotriva bacteriilor parodontale. De asemenea, petele inestetice si halitoze ( respiratia urat mirositoare) sunt mai frecvente la fumatori.
8. Evita alimentele bogate in zahar, cu consistenta moale care pot sa ramana lipite pe dinti timp indelungat si bauturile dulci si acidulate.
Zaharul hraneste bacteriile nocive care creaza placa bacteriana, tartrul si care duce la carierea dintilor.
9. Indreapta dintii strambi cu ajutorul aparatului dentar.
Atunci cand dintii sunt inghesuiti, pe lansa efectul inestetic, este afectata si structura de sustinere a dintelui. In plus, dintii strambi sunt mult mai retentivi pentru placa bacteriana si resturi alimentare iar spatiile respective sunt mult mai greu de igienizat corespunzator.
10. Nu amana rezolvarea problemelor dentare.
Cu cat detectam problemele dentare sau parodontale mai repede, cu atat sunt mai usor si mai ieftin de tratat.