De la tartru dentar la parodontoza. 10 sfaturi de preventie

sfaturi de preventie pentru tartru dentar si parodontoza

Cuprins

Oferim servicii stomatologice de top în cele 12 clinici din România asigurând tratamente personalizate și confortabile pentru fiecare pacient.
clinici stomatologice romania

Principala cauza a instalarii bolii parodontale o reprezinta acumularea de placa bacteriana pe dinti. Aceasta reprezinta pelicula formata in principal din bacterii si reziduuri alimentare. Atunci cand placa bacteriana nu este indepartata la timp prin periaj repetat si corect, aceasta se transforma in tartru dentar si bacteriile pot deveni daunatoare. Bacteriile provoaca apoi inflamatia gingiilor prin declansarea raspunsului inflamator al organismului.

 

Urmatoarele suprafete dentare/structuri dentare pot fi afectate de tartru dentar:

Tartrul reprezintă un izvor continuu de bacterii, tine placa bacteriana în contact strâns cu suprafața tisulara, irita gingia și ingreuneaza procesul de curățare prin periaj. Boala parodontala este o maladie care, în mare măsură, poate fi prevenita. 

 

Sfaturi pentru a preveni depunerea de tartru dentar

 

1. Periajul zilnic, corect, de 2 ori pe zi: dupa mese bogate in alimente care contin zahar, amidon sau care au o consistenta lipicioasa, este indicata curatarea dintilor. Astfel evitam intarirea placii bacteriene si acumularea de tartru dentar.

2. Controale efectuate de medicul dentist, o data la 6 luni: daca amanam tratamentul diferitelor carii/leziuni parodontale, tesuturile se vor deteriora mai tare, pana cand se poate ajunge la pierderea dintelui.

3. Folositi mijloace auxiliare de curatare: ata dentara, irigatorul oral (dusul bucal), periuțele interdentare. Este esentiala curatarea spatiilor dintre dinti, macar o data pe zi, folosind mijloacele enumerate. Periuta de dinti nu poate sa indeparteze bacteriile si resturile de mancare dintre dinti sau de sub lucrarile protetice. De aceea, ca sa evitam acumularea de tartru dentar si aparitia unui miros neplacut, este esential sa curatam si spatiile interdentare cu ata dentara, dusul bucal sau periate interdentare.

4. Ramai hidratat pe tot parcursul zilei: atunci cand nu bei suficienta apa, te deshidratezi iar acest lucru are un impact si asupra sanatatii orale deoarece clearence-ul salivar scade in deshidratare. Saliva, pe langa rolul de umezire a cavitatii orale, are si rol in digestie, protejeaza dintii de carii, previne infectiile prin controlul bacterian si echilibreaza PH-ul oral dupa masa.

5. Evita periutele de dinti cu peri duri si inlocuieste-le o data la 3 luni: astfel, eviti acumularea de bacterii pe perii periutei. De asemenea, aceasta ajunge sa isi piarda din eficienta si nu mai indeparteaza la fel de bine placa bacteriana, aceasta transformandu-se cu timpul in tartru dentar.

6. Vitamina C: conform studiilor, vitamina C joaca un rol important in protectia gingiilor, adultii cu un consum redus de vitamina C avand un risc crescut de afectare parodontala. Pentru un nivel optim de vitamina C, integrati in dieta alimente precum citrice, ardei gras rosu, catina, coacaze si broccoli.

7. Renunta la fumat: fumatul afecteaza vascularizarea la nivelul parodontiului si reduce raspunsul imun de aparare impotriva bacteriilor parodontale. De asemenea, petele inestetice si halitoza (respiratia urat mirositoare) sunt mai frecvente la fumatori.

8. Evita alimentele bogate in zahar, cu consistenta moale care pot sa ramana lipite pe dinti timp indelungat si bauturile dulci si acidulate: zaharul hraneste bacteriile nocive care creaza placa bacteriana, tartru dentar si care duce la carierea dintilor.

9. Indreapta dintii strambi cu ajutorul unui aparat dentar: atunci cand dintii sunt inghesuiti, pe langa aspectul inestetic, este afectata si structura de sustinere a dintelui. In plus, dintii strambi sunt mult mai retentivi pentru placa bacteriana si resturi alimentare iar spatiile respective sunt mult mai greu de igienizat corespunzator.

10. Nu amana rezolvarea problemelor dentare: cu cat detectam problemele dentare sau parodontale mai repede, cu atat sunt mai usor si mai ieftin de tratat.

 

Daca si tu ai depuneri de tartru dentar, nu ezita sa faci o programare pentru un tratament de igienizare dentara la oricare dintre clinicile noastre din Bucuresti, Iasi, Cluj, Constanta, Oradea, Arad, Brasov, Pitesti sau Sibiu.

Aplica acum pentru un Voucher in valoare de 100 de LEI la tratamentele stomatologice Laser din clinicile Life Dental Spa. Prin completare si trimitere iti dai acordul pentru procesarea datelor cu caracter personal.
Aplicati completand formularul de mai jos.
De Acord Termeni si Conditii