De la cele mai vechi timpuri la clinica stomatologica moderna

Data

Cuprins

1.Istoric clinici stomatologice

Primele relatari ale unor interventii stomatologice dateaza din mileniul 7 in India Antica. Atunci cariile erau curatate cu instrumente primitive asemanatoare unor burghie la care erau montate tepuse din lemn care aveau rolul de curatare mecanica a dintilor.

In mileniul 5 o civilizatie sumeriana era convinsa ca aceste procese carioase sunt cauzate de viermi care creeaza tunele din dinti si se adapostesc acolo. In realitate, “medicii” de atunci observau pulpa dentara care era expusa din cauza cariilor mari dezvoltate si netratate pe dinti.

Abia la sfarsitul secolului al XVII-lea aceasta teorie a fost daramata de medicul francez Pierre Fauchard prin tratatul “Le Chirugien Dentiste”, care explica caria dentara si incrimineaza zaharurile si acizii din fructe ca fiind principalii vinovati pentru aparitia cariilor.

Primul colegiu medical de stomatologie a fost deschis in SUA, Baltimore, iar in 1873 Colgate a comercializat prima pasta de dinti in borcane.

In 1885 a fost comercializata prima periuta manuala de dinti in SUA iar in 1939 a fost inventata si comercializata cea electrica.

In momentul de fata avem la dispozitie o varietate foarte mare de paste de dinti care sa satisfaca nevoile fiecarui pacient, de periute de dinti manuale si electrice cu functii care mai de care mai complexe si menite sa ajute pacientul in realizare unei igiene foarte bune. In plus fata de cele mentionate mai sus exista dusul bucal si ata dentara.

Noi la Life Dental Spa recomandam folosirea dusului bucal zilnic pentru a realiza o igiena buna si pentru a curata eficient spatiile care retentioneaza alimente in jurul coroanelor dentare, a lucrarilor dentare(punti) si a implanturilor.

2. Stomatologia de la clasic la modern

In momentul de fata nu mai tratam carii cu burghie improvizate si tepuse din lemn si ne folosim de instrumente de ultima generatie pentru a oferi pacientilor nostri o experienta placuta si relaxanta. Anestezicele au fost perfectionate, acum sunt mult mai eficiente si foarte rar dau reactii alergice.

Stomatologia evolueaza de la an la an si impreuna si medicii stomatologi si tehnicienii si asteptarile pacientilor. Practic toata echipa este intr-o continua faza de schimbare. Avansarea domeniului tehnologic in stomatologie a dus la aparitia unor noi aparate si tehnici care usureaza munca medicului dentist si imbunatateste sansele de tratament ale pacientilor.

In 1965 au fost facute primele teste cu laserul dentar si a fost observat ca acesta are capacitatea de a inlatura smaltul. Abia in 1997 acest tratament a fost aprobat ca fiind sigur pentru pacienti si si-a inceput ascensiunea in randurile tratamentelor stomatologice. Acum 30 de ani nimeni nu se gandea ca vom ajunge sa tratam problemele dentare folosind un laser si ca vom putea renunta la freze, bisturie si partial anestezie.

Programeaza o consultatie pentru tratament cu LASER DENTAR!

blank

Autor:

Vlad Marius

Medic dentist generalist

Mai Multe
articole