De la ce varsta este necesar sa mearga copilul la stomatolog?
blank

Data

Primesc mereu aceasta intrebare de la parintii care imi calca pragul cabinetului si am mereu acelasi raspuns, cu argumente bine documentate. 

Cand ar trebui sa mearga copilul la stomatolog?

Ideal ar fi ca prima vizita la medicul stomatolog sa fie imediat dupa aparitia primului dintisor de lapte. Nu este ceva batut in cuie, dar ar fi bine sa nu amanam acest lucru foarte mult timp. Ar fi bine sa nu depasim varsta de un an. Apoi, din 6 in 6 luni pentru controlul de rutina.

Evident, aceasta vizita va fi doar ceva de acomodare, sa i se faca copilului cunostinta cu cabinetul stomatologic, cu aparatura, sa se imprieteneasca cu medicul stomatolog; pentru ca da: relatia medic-pacient trebuie sa fie bazata printre altele si pe prietenie, mai ales cand vine vorba de copii, dar si pe incredere. Increderea se cladeste in timp, de aceea, uneori este nevoie de mai multe vizite pana cand copilul prinde incredere si dezvolta o relatie frumoasa si sanatoasa cu medicul dentist. 

De aceea, eu recomand ca atunci cand alegeti medicul stomatolog al copilului sa va informati foarte bine si sa alegeti varianta cea mai buna pentru el si sa nu fie de fiecare data alt medic. 

Din pacate, in Romania, principalul motiv de prezentare a copilului in cabinetul stomatologic este atunci cand deja a aparut durerea dentara. Uneori, coincide cu prima vizita. Acest lucru este foarte grav, pentru ca cu siguranta copilul nu va fi cooperant, dupa o noapte sau zile in care nu a dormit, mancat. De aceea, nu trebuie sa asteptam sa apara durerea sau sa depistam acasa o eventuala carie. 

Copilul trebuie pregatit de acasa, indiferent de varsta lui, sa ii spunem unde urmeaza sa mergem, ce urmeaza sa facem in linii mari. Sfatul meu este sa nu pronuntam cuvantul “durere” , “ca sigur nu va fi dureros”, “nu te v-a durea nimic”, pentru ca adevarul este ca nici medicul nu stie exact daca va simti durerea sau nu. Medicul este singurul care ii poate explica cu detalii fiecare manopera in parte. 

 

Ce se intampla in prima vizita a copilului la medicul stomatolog?

In prima vizita, medicul stomatolog, va va invata cum sa aveti grija de dintii bebelusului dumneavoastra. 

In primul rand, bebelusul trebuie spalat in gurița, chiar daca el nu are inca dinti. In felul acesta, ii cream un obicei sanatos. Lucrul acesta il putem face cu o compresa sterila umezita in apa sau cu un degetar. Dupa aparitia primului dinte putem trece la o periuta special conceputa pentru copii, cu peri foarte moi, maner ergonomic, care sa ajute copilul sa invete sa se spele. 

Un alt sfat foarte important este alegerea pastei de dinti: ea trebuie sa fie cu ingrediente naturale si fara fluor. In comert exista foarte multe variante, unele mai bune ca altele, de aceea este foarte important sa alegem ce este cel mai bun pentru copilul nostru. 

Spalatul pe dinti este necesar inca de la varste extrem de mici, pentru a crea un obicei sanatos, chiar daca el nu este eficient,  bebelusul intelege ca spalatul dintisorilor este foarte important. 

 

In al doilea rand, medicul dentist poate da sfaturi cu privire la alimentatia copilului, deoarece din cauza unor obiceiuri alimentare nesanatoase, pot aparea carii pe dintii temporari, care au o evolutie extrem de rapida. 

Nu este deloc recomandat ca bebelusul sa adoarma cu biberonul in gura sau sa fie linistit cu suzeta imbibata in zahar/ miere, sa manance alimente indulcite pana in varsta de 2 ani, poate si mai mult. 

Este important sa aiba o alimentatie sanatoasa si echilibrata, nu doar pentru o dezvoltare armonioasa a organismului, dar si pentru cea a dintilor. 

Nu este necesara administrarea de fluor, decat in cazuri extrem de rare.

Cu cat copilului este obisnuit cu rutina de igiena dentara si cu vizitele regulate la medicul stomatolog, cu atat problemele dentare vor fi inexistente sau depistate din timp si atunci tratamentul este mai usor, mai bine tolerat si minim invaziv. 

Mai Multe
articole