De la ce varsta apare boala parodontala?
blank

Data

Ce este boala parodontala?

Inainte de toate, este important sa înțelegem ce este mai exact boala parodontala. Îmbolnăvirea structurilor de suport ale dintelui (gingie, ligamente și suportul osos) se cheamă boala parodontala, parodontopatie sau, în termeni populari, “parodontoza”. În formele sale cele mai grave, această maladie poate sa ducă la pierderea dinților. 

Stadiul incipient al bolii parodontale îl reprezintă stadiul de gingivita. In aceasta etapa, pacientul încă nu a pierdut suport osos, fiind afectată doar gingia. De asemenea, dacă este instituit un tratament prompt și corect, gingivita se vindeca fără sa lase sechele: gingia nu se retrage, isi recapătă culoarea roz și sănătoasă, redevine ferm atașata de dinte și nu mai sângerează la periaj. Daca la stadiul incipient de gingivita pacientul nu acționează și nu începe niciun tratament parodontal, boala o sa progreseze iar pacientul poate sa isi piardă dinții.

 

Boala parodontala avansată, așa zisa “parodontoza”, poate sa apara de la varsta de 18 ani, insa cele mai întâlnite cazuri de afecțiuni parodontale se dezvolta după varsta de 30 de ani. 

 

Forma incipienta a bolii, stadiul de gingivita, afectează oamenii de toate vârstele cum ar fi copiii de sub 8 ani, adolescenții sau adultii. În acest stadiu, dacă pacientul beneficiază de tratamentul corect, afecțiunile de la nivelul gingiei pot fi complet reversibile. 

 

Pentru a putea lua cât mai repede decizia de a vizita medicul dentist, este important sa fim atenți la următoarele semne:

 

  • Sangerari gingivale: Uneori, gingiile pot sângera în urma unei răniri cu un aliment mai dur, caz în care sângerarea o sa dureze doar câteva zile. Dacă, insa, sângerările persista un timp îndelungat și gingiile devin dureroase , acesta poate fi un semnal care ne indica o afecțiune mai gravă. 
  • Gingiile suferă modificări de culoare, devenind mov sau rosu-inchis. Gingiile sănătoase au o culoare roz și sunt bine atașate de dinte.
  • Observi depuneri galbene/albicioase/maro la baza dinților. Cel mai des, aceste depuneri sunt reprezentate de tartru. Tartrul dentar poate adera de suprafaţa dentară sau de alte structuri dentare (lucrări protetice fixe, proteze mobile, obturaţii, aparate ortodontice) .Odata acumulat, tartrul favorizează lipirea mai ușoară a altor bacterii la stratul deja depus. Tartrul reprezintă un izvor continuu de bacterii, tine placa bacteriana în contact strâns cu suprafața tisulara, irita gingia și ingreuneaza procesul de curățare prin periaj. Tartrul trebuie îndepărtat în cabinet de către medicul dentist cu ajutorul unor anse ultrasonice astfel încât suprafață dintelui sa redevină neteda și fără bacterii.
  • Respiratia devine urat mirositoare are cel mai frecvent drept cauza afecțiunile cavitatii bucale datorate in prima faza igienei necorespunzatoare si apoi din cauza aparitiei bolilor parodontale. Primul pas pentru rezolvarea acestei neplăceri o reprezintă igienizarea profesionala efectuată de medicul dentist. Aceasta igienizare profesionala trebuie sa includă detartraj, periaj profesional și air-flow. In urma acestei manopere, mediul dentist evaluează fiecare caz în parte și recomanda, atunci când este cazul, un tratament mai complex. 
  • Retractiile gingivale reprezintă un alt semna de alarma care ar trebui sa ne trimită la mediul dentist. Retractia gingivale apare atunci cand tesutul din jurul dintilor se desprinde si se retrage, expunand dintele sau chiar radacina acestuia. O asemenea afectiune poate crea disconfort pacientului deoarece retractia gingivala poate schimba aspectul dintilor, făcându-i sa para mai alingiti, si poate produce o crestere a sensibilitatii dintilor la rece, cald, dulce sau periaj.

 

Pentru a evita apariția bolii parodontale, instituirea unei rutini corecte de igienizare este esențială. Pe langa periajul efectuat corect, de 2 ori pe zi, este importanta și utilizarea unor mijloace auxiliare de curățare a danturii: ata dentară, irigatorul oral (dusul bucal) și periuțele interdentare. Periuța dentară nu poate sa îndepărteze bacteriile și resturile de mâncare dintre dinți sau de sub lucrările protetice. De aceea, ca sa evitam acumularea de placa bacteriana și apariția unui miros neplacut, este esențial sa curățăm și spațiile interdentare cu ata dentară, dus bucal sau periate interdentare. 

Mai Multe
articole