Ce este boala parodontala?

Inainte de toate, este important sa înțelegem ce este mai exact boala parodontala. Îmbolnăvirea structurilor de suport ale dintelui (gingie, ligamente și suportul osos) se cheamă boala parodontala, parodontopatie sau, în termeni populari, “parodontoza”. În formele sale cele mai grave, această maladie poate sa ducă la pierderea dinților. 

Stadiul incipient al bolii parodontale îl reprezintă stadiul de gingivita. In aceasta etapa, pacientul încă nu a pierdut suport osos, fiind afectată doar gingia. De asemenea, dacă este instituit un tratament prompt și corect, gingivita se vindeca fără sa lase sechele: gingia nu se retrage, isi recapătă culoarea roz și sănătoasă, redevine ferm atașata de dinte și nu mai sângerează la periaj. Daca la stadiul incipient de gingivita pacientul nu acționează și nu începe niciun tratament parodontal, boala o sa progreseze iar pacientul poate sa isi piardă dinții.

 

Boala parodontala avansată, așa zisa “parodontoza”, poate sa apara de la varsta de 18 ani, insa cele mai întâlnite cazuri de afecțiuni parodontale se dezvolta după varsta de 30 de ani. 

 

Forma incipienta a bolii, stadiul de gingivita, afectează oamenii de toate vârstele cum ar fi copiii de sub 8 ani, adolescenții sau adultii. În acest stadiu, dacă pacientul beneficiază de tratamentul corect, afecțiunile de la nivelul gingiei pot fi complet reversibile. 

 

Pentru a putea lua cât mai repede decizia de a vizita medicul dentist, este important sa fim atenți la următoarele semne:

 

 

Pentru a evita apariția bolii parodontale, instituirea unei rutini corecte de igienizare este esențială. Pe langa periajul efectuat corect, de 2 ori pe zi, este importanta și utilizarea unor mijloace auxiliare de curățare a danturii: ata dentară, irigatorul oral (dusul bucal) și periuțele interdentare. Periuța dentară nu poate sa îndepărteze bacteriile și resturile de mâncare dintre dinți sau de sub lucrările protetice. De aceea, ca sa evitam acumularea de placa bacteriana și apariția unui miros neplacut, este esențial sa curățăm și spațiile interdentare cu ata dentară, dus bucal sau periate interdentare.