De ce trebuie sa mergi la o clinica stomatologica atunci cand erupe o masea de minte?

Data

Cuprins

Maseaua de mine sau ultima masea care erupe pe arcada este un subiect controversat cand vine vorba de extractia acesteia. in cadrul evolutiei noastre ca si specie tindem sa ne nastem fara molari de minte, in cateva sute de ani probabil, nu vom mai avea deloc molari de minte dar, acum doar unii dintre noi sunt atat de norocosi. Pentru cei care au molari de minte lucrurile sunt destul de simple: in functie de pozitia acestuia, daca are loc sau nu pentru a erupe sau daca provoaca dureri, infectii in timpul eruptiei in general se recomanda extractia.

Molarul de minte este din punct de vedere structural mai slab decat celelalte masele, este pozitionat in spatele tuturor celorlalti dinti, iar igiena in zona aceea este destul de dificil de efectuat. Din cauza aceasta pentru ca de obicei raman alimente in spatele molarului sau este erupt partial si exista o parte din dinte erupt si o parte este acoperit de gingie, din nou este dificil de igienizat iar riscul de a apare o carie este foarte probabil. Daca acesta erupe intr-o pozitie incorecta, ceea ce se intampla destul de frecvent poate duce la impingerea si inghesuirea celorlati dinti, multi dintre pacienti avand dintii aliniati armonios, iar dupa eruperea molarului de minte au constatat ca dintii au devenit mai inghesuiti.

Daca acesta erupe spre dintele din fata lui il poate distruge dinspre interior spre exterior fara ca noi sa stim, de aceea este bine cand mergem la consultul dentar periodic sa discutam cu medicul despre molarii de minte, cum sunt pozitionati si daca este recomandata extractia acestora sau nu.

De asemenea multor oameni le este pur si simplu greu sa accepte faptul ca li se va extrage un dinte, in majoritatea cazurilor acest dinte nu este recomandat sa se faca lucrari dentare pe el, punti sau coroane tocmai din cauza faptului ca este situat foarte posterior, igiena se face cu dificultate si se distruge destul de usor neavand o stabilitate pe termen lung.

Extractia molarului de minte a devenit din ce in ce mai simpla datorita tehnologiei care ne ajuta foarte mult dar in acelasi timp este important ca aceasta manopera sa fie executata de catre un specialist. In functie de cat de dificil este de extras, manopera in sine poate sa dureze intre 20 min si o ora. Pentru ca lucrurile sa se desfasoare cat mai usor in clinica noastra la sfarsitul manoperei se va aplica terapia durerii cu ajutorul laserului pentru un disconfort minim dupa ce efectul anesteziei va trece.

De asemenea este foarte important ca pacientul sa urmeze intructiunile medicului: tratament cu antibiotic, antiinflamatoare si o igiena desavarsita. Fumatul este interzis imediat dupa orice manopera chirurgicala inclusiv pe perioada de vindecare. Fumatul incetineste vindecarea si deasemenea daca pacientul are o igiena slaba sau le este teama sa se spele corespunzator in locul extractiei pot aparea si complicatii sau infectii dupa extractie care sunt de obicei destul de dureroase si neplacute.

Asadar, procesul extractiei unui molar de minte nu este un chiar atat de complicat si trebuie discutat in amanunt inainte cu medicul stomatolog  deasemenea trebuie sa intelegem ca fiecare organism este diferit si unii dintre noi se recupereaza mai usor si altii mai greu. Nu lasa pe maine ce poti face astazi, mergi la controlul stomatologic periodic si discuta cu medicul tau despre molarul de minte atunci cand observi ca incepe sa erupa sau cauzeaza dureri si disconfort.

Mai Multe
articole