Creat pentru prima data in anul 1960, laserul a inceput sa fie utilizat in tot mai multe domenii iar introducerea lui in stomatologie aduce imbunatatiri importante diferitelor tratamente. Dezvoltarea rapida tehnologica din ultimii 20 de ani a favorizat cercetarile asupra aplicarii laserului in medicina dentara.
Laserul actioneaza atat asupra tesuturilor dure cat si asupra tesuturilor moi din cavitatea bucala.
Tinand cont ca factorul cel mai important in sanatatea cavitatii bucale este cel bacterian, atunci beneficiul utilizarii laserului este evident, acesta avand un efect bactericid (omoara bacteriile).
Laserul este utilizat in stomatogie pentru :
curatarea cariilor si sterilizarea cavitatilor in care va fi atasat materialul de plomba
sterilizarea pungilor parodontale si tratarea diferitelor grade de afectare parodontala
implantologie – sterilizarea viitoarei cavitati osoase in care va fi inserat implantul
sterilizarea canalelor radiculare in tratamentele endodontice
remodelare gingivala – gingivectomie
frenectomie
chirurgie orala – excizia unor tumori, chisturi sau ameliorarea aftelor
hipersensibilitate dentinara
albire dentara
Avantaje:
- Pentru pacient tratamentul cu laser este cel mai bland posibil pana in prezent. De cele mai multe ori NU este necesara anestezia si este o manopera NEdureroasa. In functie de gravitate, in interventiile in cazul bolilor parodontale, sangerarile sunt reduse sau chiar eliminate complet, pentru ca laserul realizeaza o hemostaza importanta si imbunatateste astfel vizibilitatea si accesul campului operator.
- Vindecarea tesuturilor este mai rapida dupa o interventie chirurgicala cu laser, fata de interventiile chirurgicale uzuale.
- La prepararea cavitatii carioase laserul are caracteristici minim invazive deoarece indeparteaza strict tesutul infectat carios si de asemenea este bactericid (omoara bacteriile) astfel reduce riscul aparitiei unei carii secundare. Procedeul se realizeaza cu ajutorul apei si a aerului. In cazul indepartarii unei obturatii vechi, laserul poate actiona doar asupra anumitor materiale, cum ar fi compozitul. In schimb in cazul plombelor de amalgam, acestea se vor indeparta intai cu freza clasica, apoi urmand sterilizarea cavitatii cu laserul. Demineralizarea clasica din protocoalele standard nu se mai foloseste deoarece laserul poate crea microretentii, beneficiul fiind scaderea numarului de cazuri de sensibilitate dentara post-tratament restaurator.
- Tratarea bolii parodontale cu laserul presupune chiuretarea tesutului infectat si sterilizarea zonelor afectate. Este o interventie non-chirurgicala si nedureroasa, care nu necesita anestezie. Se practica obligatoriu o sedinta principala cu laserul si o sedinta complementara. Dupa acestea doua se evalueaza daca mai este cazul de sedinte complementare. Protocolul este completat de aplicarea de solutii antiseptice si antibiotice. Efectul bactericid (omorarea bacteriilor), decontaminarea si planarea radacinilor dentare sunt cele care asigura ameliorarea afectiunii parodontale. Laserul are calitatea de biostimulare si regenerare tisulara favorizand formarea de fibrina si accelerand astfel vindecarea. Pentru succesul tratamentului pacientul trebuie sa mentina o igiena dentara impecabila completata de igienizari frecvente profesionale precum detartrajul, periajul si air-flow-ul.
- Gingivectomia este practicata foarte des cu ajutorul laserului in interventiile estetice dentare pentru ajustarea dimensiunii coroanare. Comfortul pacientului este adesea cel care face ca aceasta procedura sa fie acceptata foarte usor.
- Proprietatile biostimulatoare ale laserului ajuta foarte mult In cazul unor rezectii osoase minime, in asistarea inserarii implanturilor sau a tratamentului periimplantitei. Osteogeneza este favorizata, simptomatologia dureroasa este redusa, iar inflamatia este scazuta in comparatie cu vindecarea din cazul tratamentelor traditionale chirurgicale.
- Avantajul de a nu utiliza acele pentru anestezie recomanda utilizarea laserului la copii pentru restaurarea dintilor sau chiar pentru interventii chirurgicale si ortodontice. Frenectomia este foarte bine tolerata de asemenea si nu necesita fire de sutura.
- Laserul face tratamentele dentare mai eficiente, comfortabile si mai rapide. Alte proceduri cu laserul includ: regenerare nervoasa, tratamentul articulatiei temporo-mandibulare.
- Potentialul laserului de a imbunatati procedurile stomatologice prin focusarea tratamentului strict pe o anumita zona fara a deteriora tesuturile inconjuratoare este de departe printre cele mai importante aporturi aduse practicii stomatologicr, alaturi de efectul bactericid.
Protectia pacientului si a personalului medical cu ochelari speciali este obligatorie.