De ce sa alegi coroanele de zirconiu?
Coroanele de zirconiu reprezinta o alegere importanta pentru pacient si una din ce in ce mai comuna. In ultima vreme coroanele de zirconiu sunt recomandate in detrimentul celor metalo-ceramice.
De multe ori pacientii sunt curiosi cu privire la compozitia acestor coroane si aleg coroanele de zirconiu pentru rezistenta si estetica lor superioara celor clasice.
De cate tipuri este zirconiul?
1. Zirconiu monolithic.
Zirconiul monolithic desi prezinta translucenta si opalescenta asemanatoare cu a dintilor naturali, este recomandat in zona laterala. Acest tip de zirconiu este foarte rezistent si indicat inclusiv pentru pacientii care prezinta semne de bruxism. Nu necesita o preparatie invaziva a dintelui si mascheaza foarte bine dintii care prezinta discromii.
2. Zirconiu stratificat
Acest tip de zirconiu prezinta o translucenta si opalescenta superioare celui monolithic si de aceea este deseori folosit pe dintii frontali. Acest zirconiu poate fi folosit de asemenea in zona laterala deoarece are o rezistenta asemanatoare coroanei metalo-ceramice.
3. Zirconiu translucent
Compozitia acestui material ofera o rezistenta net superioara coroanei metalo-ceramice si prezinta o estetica exceptionala. Acest material conserva impecabil gingia din vecinatate si prezinta cele mai bune propietati estetice.
Ce sunt coroanele de zirconiu?
Aceste coroane sunt realizate din oxid de zirconiu sau simplu, zirconiu. Zirconiul este un metal alb care prezinta radioopacitate, ofera o estetica foarte buna si poate fi prelucrat folosind tehnologie de ultima generatie.
Care sunt avantajele coroanelor de zirconiu?
1. Estetica
Spre deosebire de coroanele metalo-ceramice, in timp gingia ce imbraca coroana nu se coloareaza si isi pastreaza aspectul natural si sanatos.
Coroanele de zirconiu sunt preferate pentru faptul ca pot imita perfect un dinte natural si astfel poti obtine o armonie intre coroanele artificiale si dintii naturali si de asemenea o rezistenta mecanica foarte buna.
Aceste coroane se pot cimenta adeziv, cu un ciment special care completeaza estetica si ofera un ‘look’ cat mai natural.
2. Biocompatibilitate
Ca si in cazul coroanelor integral ceramice sau fatetelor ceramice, gingia adapteaza se adapteaza bine pe zirconiu si reactioneaza pozitiv in contactul cu acest material. De asemenea suprafata neteda nu favorizeaza depunerea de placa si tartru. Este un material indicat pentru pacientii cu alergii la diverse metale.
3. Durata de viata crescuta
In cazul in care pacientul se igienizeaza corect, foloseste dusul bucal si se prezinta la control ocazional, aceste coroane pot avea durata de viata foarte lunga. Fiind prelucrate folosind o tehnologie foarte avansata, aceste coroane se adapteaza mai bine pe dinti decat cele turnate clasic.
4. Rezistente la coroziune
Majoritatea metalelor folosite in cavitatea bucala se vor coroda dupa cativa ani de purtare. Acest process are loc la contactul acestor coroane cu saliva si componentii ei. Coroanele de zirconiu nu sufera acesta degradare si astfel rezista mai mult in timp. De asemenea sunt indicate pe dinti vitali deoarece nu transmit modificarile termice din cavitatea orala asa cum o fac cele metalo-ceramice.
5. Reducerea timpului de lucru
Folosind ultima tehnologie aceste coroane pot fi realizate mult mai repede decat cele metalo-ceramice, medical dentist indeparteaza mai putin din dintele pregatit pentru coroana si estetica este un excelenta si rapida.
6. Raport calitate-pret exceptional
Avand o durata de viata mai mare decat coroanele metalo-ceramice, un pret mai mic in comparatie cu cele integral ceramice si o estetica excelenta aceste coroane sunt deseori preferate de pacienti.
7. Realizate prin tehnologie de ultima generatie
Aceste coroane sunt frezate de aparate CAD-CAM iar design-ul coroanei si estetica sunt controlate din programe digitale specializate. Astfel se poate atinge perfectiunea si se pot controla cele mai mici detalii. Asadat coroanele de zirconiu reprezinta o alternativa foarte buna pentru pacientii cu distructii coronare mari, tratamente de canal, pentru pacientii care nu pot beneficia de tratamentul prin fatete dentare sau pur si simplu pentru cei care doresc sa isi schimbe zambetul.
Cum puteti beneficia de tratamentul prin coroane dentare de zirconiu?
In primul rand trebuie sa va prezentati pentru o consultatie intr-un cabinet stomatologic. In urma unui examen clinic si radiologic, medicul dentist va decide daca o coroana de zirconiu este indicata in cazul dumneavoastra.
Dupa slefuirea si pregatirea dintelui medicul dentist va lua o amprenta care va fi trimisa in laboratorul de tehnica dentara. In functie de tipul coroanei de zirconiu aleasa, timpul de lucru la tehnicianul dentar poate varia intre 2 zile si aproximativ 7 zile lucratoare. In urmatoare sedinta coroana va fi cimentata cu un ciment special in cabinetul stomatologic.
Coroanele de zirconiu pot veni in mai multe forme in functie de indicatia si localizarea lor in cavitatea bucala. Printre aceste prezentari se numara coroanele facute integral din zirconiu, coroane din zirconoi acooperite integral de un strat de ceramica sau coroane dentare de zirconiu care prezinta o fateta ceramica.
Cel mai mare avantaj al celor facute integral din zirconiu este duritatea si rezistenta in timp. Acestea in functie de tipul de zirconiu ales pot prezenta o estetica foarte buna, insa daca se doreste ceva care sa imite perfect dintii naturali, se vor alege cele acoperita integral de un strat de ceramica.
In cazul in care pacientul prezinta semen de bruxism de exemplu si se doreste si o estetica foarte buna, se va alege varianta de coroana de zirconiu cu o fateta ceramica. Astfel contactele in timpul procesului de masticatie se vor face pe zirconiu si ceramic va fi protejata si va imita perfect dintii naturali.
Ce costuri prezinta coroanele de zirconiu?
Intr-un cabinet stomatologic din Romania, pentru o coroana dentara pretul este cuprins intre 1200 si 2000 de lei. Calitatea zirconiului si tehnologia de prelucrare prezinta un onorariu ridicat astfel incat ofertele de tipul “dinti zirconiu la cel mai mic pret” trebuie tratate cu atentie deoarece calitatea materialului folosit si parametrii de prelucrare s-ar putea sa nu respecte cele mai exigente cerinte.