De ce sa alegem plombele non-toxice?

Data

Cariile reprezinta o patologie prezenta la majoritatea oamenilor.

Ele apar datorita urmatorilor factorilor:   

★dintii au o morfologie complexa cu o serie de santuri si fosete; Acestea sunt zone                        retentive pentru alimente si placa bacteriana, greu de igienizat;

★igiena orala nu este corect efectuata;

★zonele interdentare sunt greu accesibile unei igienizari corecte;

★exista obturatii (plome) incorect adaptate care duc la retentie alimentara.

Igienizarea acasa 

O igiena corecta presupune curatarea dintilor, dar si a spatiilor interdentare. Dintii necesita curatare pe toate fetele:

➔Zona dinspre buze➔Zona dinspre cerul gurii si limba

➔Zona dintilor cu care se mesteca

➔Zonele interdentare

Primele trei zone se igienizeaza cu periuta de dinti, de cele mai multe ori este indicata cea cu peri medii. Se realizeaza miscari verticale, dinspre gingie spre marginea libera, de 7-10 ori pe fiecare suprafata. Un periaj corect ar trebui sa dureze circa 3-5 minute. Igienizarea se va realiza de 2 ori pe zi, dimineata, inainte de masa si seara dupa ultima masa.

Zonele interdentare se pot igieniza cu ajutorul 

➔Periutelor interdentare 

➔Ata interdentara 

➔Dus bucal 

Cel mai usor si rapid de folosit este dusul bucal. Periutele interdentare trebuie sa fie achizitionate de dimensiuni diferite, adaptate pentru fiecare dimensiune de spatiu interdentar. Ata interdentara este de obicei greu de utilizat. Pacientii introduc cu forta ata, lovind papila gingivala, se produce sangerare, spatiul ramanand neigienizat. Asadar, dusul bucal reprezinta metoda potrivita pentru orice spatiu, pentru orice pacient, chiar si cei varstnici reusind sa il utilizeze in mod corespunzator.

Igienizarea profesionala 

Igienizarea in cabinet se va efectua la fiecare 6 luni sau la nevoie. Sunt pacienti care necesita igienizare la fiecare 3-4 luni, asa incat medicul va stabili intervalul de igienizare in functie de fiecare pacient.

Igienizarea profesionala include: detartrajul, periajul si air-flow-ul. Din pacate, air-flow-ul nu este frecvent indicat pacientilor, desi este deosebit de important. El va curata spatiile interdentare, neaccesibile ansei de detartraj sau periutei dentare. De asemenea, jetul de pulbere si lichid va curata petele extrinseci de pe dinti (cafea, tigari, fructe de padure, sucuri colorate) si zonele subgingivale.

Daca igienizarea nu este corect realizata acasa si in cabinet, apar si se dezvolta cariile. Initial sunt carii superficiale, situate in smalt, care pot fi curatate usor si ieftin. Pe masura ce trece timpul, caria se mareste, de obicei are o deschidere mica la suprafata, evoluand in profunzime. Acesta este motivul pentru care multi pacienti spun ca au o “carie mica”, ea putand fi profunda. Ele evolueaza in forma de palnie, ajungand rapid la camera pulpara unde se afla nervul. Cu cat caria devine mai profunda, aceasta devine dureroasa, mai ales la stimuli chimici (dulce) si termici (rece). Aceste suferinte dauneaza nervului in timp, asa incat de la o carie profunda, usor se poate ajunge la tratament de canal, timpul, energia si costurile crescand exponential.

Indiferent de profunzimea si localizarea cariei, ea se poate prepara cu ajutorul laserului. Acesta va curata tesutul infectat de bacterii, fara anestezie si fara durere. Se indeparteaza straturi succesive, in mod eficient, dar datorita efectului bactericid, riscul de a dezvolta o carie sub noua obturatie coronara (ploma) este mult diminuat. Datorita faptului ca dintele este in permanenta racit, manopera nu este dureroasa si in plus, nu exista consecinte pe termen lung asupra nervului.

Dupa ce este preparata cavitatea si curatata caria, locul necesita o obturatie coronara. Aceasta este de obicei din material compozit. Pe piata exista o serie de materiale compozite, de diferite compozitii, adaptate pentru o serie de situatii:

 Obturatii in zona posterioara / anterioara – pentru zonele laterale este nevoie sa fie rezistent la fortele masticatorii; pentru zonele anterioare estetica este importanta

  Obturatii de diferite culori

Insa orice model de compozit, are un efect iritant asupra nervului, in special in cazul cavitatilor profunde, aproape de camera pulpara. Astfel incat, a fost creat un alt model de compozit care, conform studiilor in vitro, nu are acest efect iritant. El este denumit compozit non-toxic. Este indicat in orice tip de cavitate, indiferent de profunzime sau localizare.

blank

Autor:

Maria Craiciu

Medic dentist, specialist laser dentar

Mai Multe
articole