De ce nu trebuie sa ignori sensibilitatea dentara

Data

Hiperestezia dentinara

Hiperestezia dentinara este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care pacientii ajung sa se adreseze medicului dentist in clinicile stomatologice. 

Ea este definita ca o durere intensa, ascutita, de scurta durata, ca urmare a actiunii unor stimuli  termici, tactili, osmotici sau chimici asupra dentinei expuse si care nu poate fi asociata cu alt fel de afectiuni dentare.

La pacientii cu hiperestezie dentinara, dintii afectati devin sensibili la stimuli de mediu care nu sunt nocivi, in general. Atingerea usoara, alimente fierbinti sau reci, unele substante acide sau bauturi pot induce o durere dentara intensa si scurta care poate ajunge sa afecteze activitatile zilnice ale pacientului, in ceea ce priveste alimentatia, consumul de bauturi, vorbitul sau periajul dentar. 

Hiperestezia dentinara este mai intalnita la sexul feminin comparativ cu cel masculin, poate aparea la toate categoriile de varsta, insa este mai frecventa in intervalul de varsta 20-50 ani, avand o prevalenta cuprinsa intre 4% si 74% si este mai frecvent localizata la nivelul caninilor si la nivelul premolarilor atat la arcada maxilara cat si la arcada mandibulara, in special interesand suprafata vestibulara a dintelui (suprafata dinspre buza) la nivelul coletului dentar. (limita dintre coroana si radacina dintelui)

Dintele contine la interior pulpa dentara (nervul), care este inconjurata de un tesut dur denumit dentina. Aceasta, la randul ei, este invelita la nivel coronar de smalt, iar la nivelul radacinii de cement. 

Dentina, desi un tesut dur, este de asemenea un tesut vital, care are in constitutie numeroase canalicule dentinare, prezente transversal pe toata grosimea acesteia,reprezentand aprox 22% din volumul dentinei si practic realizeaza o comunicare intre pulpa dentara si suprafata dentinei, intrucat in aceste canalicule sunt continute prelungiri ale nervului dentar, impreuna cu lichidul dentinar  care, la variații de presiune determinate de diverșii stimuli enumerati mai sus, se deplasează spre interiorul sau exteriorul tubilor dentinari. Prin aceasta miscare a lichidului sunt stimulate prelungirile nervoase din interiorul canaliculelor si atunci apare durerea intensa pe care pacientul o acuza. 

Practic, hiperestezia dentinara apare in momentul in care dentina devine expusa, prin pierderea tesuturilor dentare care o invelesc, si ia contact cu mediul bucal. 

Aceste situatii includ abraziunea dentara (tocirea dintilor), atritia, abfractia in cazul leziunilor prezente la coletul dintelui si eroziunea acida. 

De asemenea o alta situatie este reprezentata de aparitia retractiei gingivale ca urmare a unui periaj foarte agresiv sau folosirea incorecta a atei dentare, dar si secundar bolii parodontale, uneori poate aparea dupa chiuretajul subgingival sau in urma tratamentului parodontal chirurgical. 

Nu intotdeauna dentina expusa este sensibila, ci hipersensibilitatea apare prin indepartarea smear layer-ului care actioneaza ca un strat protector, cu expunerea si deschiderea canaliculelor dentinare.

Prevenirea  hipersensibilitatii

Foarte importanta este preventia acestei afectiuni, iar acest lucru presupune o tehnica corecta de periaj, igiena orala optima, evitarea consumului de alimente si bauturi acide, tratarea afectiunilor ce presupun regurgitarea acida. 

Intotdeauna medicul stomatolog trebuie sa realizeze diagnosticul diferential cu alte afectiuni dentare ce prezinta simptomatologie dureroasa asemanatoare, in aceasta categorie intrand caria dentara, pulpita reversibila, fractura dentara sau sensibilitatea dentara aparuta in urma albirii dentare. 

Hiperestezia dentinara este identificata prin folosirea unui jet de aer sau prin palparea suprafetei dentare cu o sonda exploratoare in zona unde pacientul acuza prezenta durerii.

 

Tratamentul hiperesteziei dentinare

Tratamentul hiperesteziei dentinare poate consta in utilizarea de catre pacient a unor agenti desensibilizanti acasa, timp de 3-4 saptamani, sub forma de pasta de dinti sau apa de gura.

Acestea pot contine saruri de potasiu sau florura de sodiu care au rolul de a obstrua canaliculele dentinare sau de a scadea excitabilitatea fibrelor nervoase prezente in aceste canalicule. 

De asemenea, s-au realizat studii care arata ca folosirea PROPOLISULUI pe suprafetele dentare sensibile are o eficienta comparabila cu folosirea florurii de sodiu, fiind o varianta naturista foarte buna. 

Daca hiperestezia dentinara persista este indicat tratamentul in cabinetul stomatologic, prin folosirea unor lacuri desensibilizante sau a unor materiale adezive de restaurare de genul ionomerilor de sticla sau compozite pentru sigilarea canaliculelor dentinare.

Atunci cand sunt prezente retractii gingivale cu indicatie de chirurgie muco-gingivala se poate recurge la realizarea unor grefe gingivale prin care se urmareste refacerea nivelului gingival cu acoperirea zonelor de radacina initial expuse. 

O varianta foarte rapida si eficienta de tratament este folosirea laserului dentar care ajuta la precipitarea proteinelor din canaliculele dentinare, obstruarea lor si impiedicarea miscarii fluidului dentinar, dar si scaderea excitabilitatii nervoase a prelungirilor nervoase. 

Studiile arata ca desi nu exista un tratament specific care sa fie universal valabil pentru toate cazurile, cea mai eficienta metoda este combinarea agentilor desensibilizanti cu efectul laserului dentar. 

In cazurile in care hiperestezia nu cedeaza la nicio metoda de tratament se poate recurge chiar si la devitalizarea dintelui, tocmai de aceea este foarte important ca pacientii sa se prezinte in clinica stomatologica la primele semne de hipersensibilitate dentara, atunci cand sansele ca aceasta sa fie tratata sunt foarte ridicate. 

Mai Multe
articole