De ce nu trebuie sa amanam consultatia stomatologica periodica?
blank

Data

Consultatia stomatologica periodica consta in verificari de rutina:

  • Medicul stomatolog va verifica starea cavitatii orale, va examina dintii si gingiile.
  • Stomatologul va va intreba despre problemele aparute de la ultima vizita si pana in momentul consultului. 
  • Vi se vor oferi sfaturi in ceea ce priveste alimentatia , renuntarea la anumite vicii (fumat, alcool);
  • Vi se va explica tehnica de periaj corecta, metodele auxiliare de periaj (dus bucal, periute interdentare, ata dentara). 

Ca regula de baza, trebuie sa programati o consultatie stomatologica o data la 6 luni. La unii pacienti, consultul stomatologic este necesar sa se efectueze mai des, o data la 3 luni, in functie de problemele pe care le regasim si cat de mare este riscul sa intampinam anumite probleme in viitor.  Medicul dentist va va sugera cand trebuie sa efectuati urmatorul control stomatologic. 

Un control stomatologic periodic poate sa fie mai important decat crezi!

  1. Putem sa prevenim bolile parodontale 

Cand primele simptome sunt scapate de sub control, boala parodontala evolueaza si duce la pierderea dintilor. 

2. Prevenim aparitia cariilor

Este foarte important sa tratam cariile cand sunt inca mici, nu asteptam o carie sa se faca mare ca sa o tratam. Prin controalele periodice putem stopa aparitia cariilor si putem prevenii ca o carie superficiala sa evolueze in una profunda. In acest fel scapam de durerile dentare, de tratamente mai complicate si mai costisitoare. 

3. Nu este afectata functia estetica prin pierderea dintilor

Extractia unui dinte care nu a mai putut sa fie salvat si neinlocuirea acestuia la timp duce la multe efecte negative pe termen lung. Dintii vecini incep sa migreze spre locul dintelui extras si astfel apar anumite dezechilibre pentru toti ceilalti dinti. Tratamentele ulterioare implica costuri semnificative. 

4. Influentam viata copiiilor nostri 

Copiii nostri pot sa fie influentati de stilul nostru de viata , iar acestia sunt educati prin puterea exemplului, copiaza ce vad la adulti. Este important sa nu le insuflam micutilor teama de dentist, ci sa ii luam cu noi la consulturile stomatologice pentru a se familiariza cu mediul, astfel incat sa vina cu placere in cabinet. 

Educatia spre o viata sanatoasa si imprietenirea cu medicul dentist este recomandat sa se intample de la o varsta timpurie, in acest sens noi le recomandam mamicilor si taticilor sa vina la stomatolog cu copiii, inca de la aparitia dintilor de lapte. 

5. Economisim bani 

Prin vizitele la dentist regulate, problemele pot sa fie depistate si tratate din stadii timpurii, astfel tratamentele dentare sunt mult mai ieftine (de exemplu: daca am lasa o carie incipienta sa evolueze in una profunda cu implicarea nervului dintelui costul tratamentului ar putea sa fie si de 10 ori mai mare ). 

 

Amanarea rezolvarii problemelor dentare nu duce niciodata la disparitia lor, din contra, va duce la agravarea acestora cu impacte sociale si financiare ridicate !

Asadar, programarea la un control stomatologic de rutina este o investitie pe termen lung, o investitie in propriul organism, care va va ajuta sa aveti o calitate a vietii imbunatatita, fara dureri dentare si fara alte probleme care v-ar putea crea un disconfort . In timpul acestei vizite se combina evaluarea starii generale si dentare cu o igienizare profesionala (detartraj cu US, periaj dentar profesional si air flow) . Prin aceste metode curatam suprafetele dintilor de placa dentara , tartru si alte coloratii si asiguram o sanatate orala pe termen lung, un aspect placut al dintilor, cat si o respiratie curata. 

Daca in timpul consultatie observam anumite probleme (carii superficiale, gingivite) acestea se pot trata in scurt timp, fara sa apara dureri si cu costuri minime. 

Noi consideram ca vizitele stomatologice regulate reprezinta caramida care sta la baza sanatatii noastre orale, cat si sanatatii intregului organism, ajutandu-ne sa zambim mai mult, mai des si sa fim mai fericiti! 

Mai Multe
articole