Termenul ”endodonție” provine din limba greacă, și este format prin alăturarea a două cuvinte ”endo” (înăuntru) și ”odont”(dinte), așadar endodonția se ocupă cu tratamentul afecțiunilor din interiorul dintelui, mai exact cu afecțiunile pulpei.
Tratamentul endodontic este necesar atunci când pulpa dentară se inflamează sau se infectează. Cele mai frecvente cauze ale inflamației sau infecției sunt: cariile profunde, obturațiile coronare (plombele) necorespunzătoare sau traumatismele dentare. În situațiile în care nu se va interveni în timp util pulpa dentară se va necroza; țesutul pulpar mort se va infecta iar bacteriile prezente la nivelul acestuia vor putea avansa către os determinând în timp distrugerea acestuia, provocând infecții cronice sau chiar formarea unor abcese.
Orice medic dentist, inclusiv medicul dumneavoastră stomatolog a studiat endodonția în facultate, drept urmare, acesta poate realiza alături de multe alte manopere și tratamente endodontice. Cu toate acestea, varianta unei trimiteri către medicul specialist este cea mai potrivită.
Când medicul dentist vă va trimite către un medic endodont, acesta va lua în considerare anumiți factori precum: complexitatea cazului, nevoile pacientului, dar și nivelul de cunoștințe endodontice pe care le deține. În timp ce un medic stomatolog va realiza probabil între 2 și 3 tratamente endodontice pe săptămână un medic endodont realizează în medie 15 astfel de intervenții într-o singură săptămână.
Având o practică limitată la endodonție medicul endodont stăpânește foarte bine această ramură a stomatologiei. Pentru a putea furniza servicii de înaltă calitate endodontul are în cabinetul său toate dotările moderne necesare, precum: radiologie dentară, microscop endodontic, micromotor endodontic, laserul dentar, apex-locator ș.a.m.d. Aparatura modernă împreună cu cunoștințele mereu actualizate îi permit acestuia să vă trateze dinții într-o manieră rapidă, predictibilă și nedureroasă.
Sfaturi ale medicilor specialiști endodonți:
- Întrebați medicul dacă va utiliza diga. Aceasta este indispensabilă și are câteva roluri foarte importante:
- menține un câmp de lucru aseptic, împiedică saliva și alte lichide să pătrundă în spațiul endodontic, prevenind (re)infectarea acestuia;
- previne aspirarea instrumentelor endodontice (ace, freze, etc.) sau înghițirea acestora;
- previne contactul mucoasei orale cu substanțele/soluțiile endodontice;
- oferă posibilitatea unui câmp uscat, vizibilitate și acces crescute;
- confort crescut al pacientului și medicului.
- Calitatea net superioară a tratamentului de canal utilizând microscopul precum și aparatura modernă și instrumentarul adecvat. –
Utilizarea microscopului pentru tratamentele endodontice/de canal are urmatoarele beneficii:
- mărește imaginea canalelor de peste 20 de ori astfel încât medicul poate identifica, observa și trata cu acuratețe interiorul canalelor;
- iluminează extrem de bine interiorul canalelor permițând medicului să realizeze un tratament mai bun;
- ajuta medicul să fie minim invaziv cu dinții tăi, conservând mai mult din dintele natural;
- crește precizia tratamentului per ansamblu și implicit rata de succes pe termen lung;
- aduce o economie de bani pe termen lung, tratamentul având șanse de succes mai mari.
-
Medicul endodont oferă soluții de tratament de canal la microscop pentru:
- cazurile în care nervul dintelui este inflamat ireversibil și provoacă dureri sau din contră, nervul din canal s-a necrozat și produce infecții ale osului alveolar;
- cazurile în care un tratament de canal trebuie refăcut;
- dinți cu canale curbe, înguste, obliterate, calcificate;
- depistarea și apoi tratarea canalelor suplimentare;
- îndepărtarea acelor/ instrumentelor fracturate din canale;
- închiderea perforațiilor accidentale ale canalelor/rădăcinilor;
- închiderea unor perforații ale canalelor care în mod normal ar indica extracția dintelui;
- îndepărtarea pivoților de pe canale.
-
La ce trebuie să mă aștept după un tratament endodontic?
- Interiorul dintelui dumneavoastră a fost complet dezinfectat iar bacteriile care au cauzat problema au fost în mare parte eliminate.
- E normal ca dintele să fie acum un pic sensibil, această sensibilitate se poate menține până la 7 zile post-intervenție. Ca urmare a menținerii gurii deschise pentru un interval de timp îndelungat puteți sesiza și o ușoare sensibilitate la nivelul articulației, mai ales atunci când mestecați. Toate aceste simptome au caracter tranzitoriu iar medicul vă va prescrie o serie de analgezice și antiinflamatoare pentru eliminarea senzațiilor neplăcute.
- Veți continua să percepeți dintele ca fiind ușor diferit față de dinții vecini pentru o perioadă mai îndelungată de timp, această evoluție este una normală însă nu trebuie să fie acompaniată de durere.
-
Indicații cheie în endodontie
- Vă rugăm să nu mâncați decât după ce efectul anesteziei a trecut pentru a evita astfel lezarea accidentală a părților moi.
- În cazul în care reconstituirea coronară efectuată are caracter provizoriu vă rugăm să nu mâncați timp de o oră post-tratament pentru a permite materialului să se întărească
- Vă rugăm să ne contactați telefonic în următoarele situații: dacă durerea devine severa, dacă sesizați că regiunea din vecinătatea tratamentului (din interiorul sau din exteriorul cavității orale) s-a umflat , dacă apare febra sau dacă senzația de disconfort nu este alinată de medicație.
- Până în momentul finalizării restaurării coronare (plombei) vă vom ruga să evitați masticația exagerată pe dintele tratat întrucât există riscul fracturii pereților dentari.
- Locul unde a fost realizată anestezia, respectiv țesuturile moi din vecinătatea dintelui, pot fi dureroase sau sensibile în urma tratamentului.
- Mențineți o igienă orală normală, fără a evita dintele tratat.