De ce apar cariile la copii?

Cuprins

Caria dentara reprezinta afectarea dintilor prin distrugerea straturilor dure (smaltul si dentinta) uneori implicand si nervul dentar. Aceasta afectiune este prezenta la ambele dentitii ale omului. O situatie delicata se intalneste in randul copiilor unde caria este intalnita pana la varsta de 5 ani in proportie de peste 70%. Caria duce la scaderea calitatii vietii copiilor prin dureri frecvente, respiratie urat mirositoare, sangerari gingivale, masticatie ingreunata si aspect inestetic (cariile pe dintii frontali).

Mecanismul de producere a cariei a fost mult timp studiat, iar in prezent sunt cunoscuti patru factori implicati in aparitia cariilor:

Bacteriile cariogene

Dieta cariogena

Structura dentara susceptibila

Timpul (durata de timp cat resturile alimentare sunt hrana pentru bacterii)

La copii acesti patru factori sunt intalniti simultant in foarte multe cazuri. Bacteriile colonizeaza gura copilului inca din primele zile de dupa nastere, iar o data cu eruptia dintilor se ataseaza pe suprafetele lor. Sunt peste 400 de tipuri de bacterii: streptococi, lactobacili, stafilococi, etc. Dintre acestia cei responsabili de carii sunt streptococii si mai ales speciia S. Mutans. Acestia adera predominant de suprafetele dentare. Ei se hranesc cu carbohidrati simpli (glucoza) pe care o gasesc din belsug in resturile alimentare ramase pe dinti. In urma digestiei lor acestia secreta acizi care pot duce la demineralizarea smaltului.

Alimentatia poate preveni aparitia cariilor

Alimentatia este de asemenea un factor important. Daca este diversificata, cu alimente cat mai putin procesate si la ore cat de cat regulate, atunci si dintii sunt mai protejati. In schimb, daca sunt consumate frecvent dulciuri, sucuri, alimente lipicioase, alimente procesate sau daca programul de masa dezorganizat, cu gustari dese sansele de aparitie a cariilor cresc.

Ce presupune ingrijirea dintilor la copii?

Copii au o coordonare motorie in dezvoltare in copilaria timpurie ceea ce face ineficienta autocuratarea dintilor prin periaj, Adultul este cel care ar trebui sa ingrijeasca dintii copilului cu periuta si pasta de dinti adaptata varstei, de cel putin 2 ori pe zi ( dimineata si obligatoriu seara), pana cand copilul dobandeste abilitatile necesare (in jur de 6 ani). Seara este cel mai important moment pentru periaj. Acum trebuie sa indepartam resturile de pe dinti pentru ca bateriile sa nu aiba cu ce sa se hraneasca si sa le dam sansa dintilor sa se remineralizeze cu ajutorul mineralelor din saliva. De multe ori insa parintele se loveste de refuzul vehement din partea copilui si astfel curatarea dintilor nu se mai face. Consecinta este ca bacteriile au suficienta hrana sa se dezvolte si sa produca acizi care demineralizeaza dintii. Se ajunge ca pana cand schema dintilor sa fie completa deja copilul are molari afectati ( masele cariate).

Care sunt semnele aparitiei cariilor?

O data cu evolutia cariei pot sa apara si semnele care ii alarmeaza atat pe copil cat si pe parnte: dureri de dinti la rece sau dulce, miros urat al gurii si chiar sangerari gingivale (gingii inflamate).

De preferat ar fi ca prima vizita intr-un cabinet stomatologic sa se faca inante de aparitia problemelor. Primul consult fiind recomandat sa fie facut in jur de varsta de 1 an pentru a primi sfaturi legate de igientizre si alimentatie si pentru a ne imprietenii cu copilul.
Cariile se pot trata in functie de tipul acestora in mai multe feluri. Daca sunt doar in stadiul de pata alba cretoasa ( demineralizare) se poate incerca remineralizarea ei prin corectarea igienei si 1 sau 2 sedinte de remineralizare. Cand sunt carii deja cavitare ( pierdere de smalt/dentina) trebuie curatata structura stricata si refacut dintele cu un material (glasionomer sau compozit). De multe ori recomandam si sigilarea dintilor neafectati pentru a preveni aparitia cariei si la acestia. Aceasta procedura presupune pregatirea dintelui prin periaj si umplerea santurilor cu un material fotopolimerizabil pentru a face dintele mai usor de curata, protejandu-l astfel de carii.
Sunt si situatii cand caria este atat de profunda incat afecteaza nervul, ducand la complicatii de tip gangrena sau abces. Acesti dinti trebui tratati edodontic (pe canale) pentru a curata infectia si a pastra dintele pe arcada pana la varsta lui de cadere. Ne putem ajuta de coronite metalice sau de zirconiu speciale pentru dintii de lapte si astfel ajungem sa avem dinti imbracati, care se pot pastra pe arcada pana la aparitia celor definitivi.

Cand recomandam sigilarea dintilor la copii?

Sigilarea dintiilor copiilor se poate face atat la dinti de lapte, dar mai ales la dintii definitivi care erup in jur de 6 ani.

Uneori cariile pot duce si la inflamarea tesutului moale din jurul dintilor si atunci poate fi nevoie de tratamentul gingivitei. Prin refacerea formei dintelui si indepartarea bacteriilor si resturilor de mancare oferim sansa si gingiei sa se vindece mai rapid.

Daca copilul este adus din timp in cabinetul stomatologic, multe din complicatiile cariilor se pot preveni, fie prin sfaturi legate de igiena, fie prin tratamente de remineralizare, fie prin sigilarea dintilor, putand astfel sa evitam varianta de dinti imbracati.

Pentru a lua cea mai buna decizie, in acord cu dorintele pacientilor, va invitam la o consultatie la cabinetul stomatologic!

Programeaza ACUM o consultatie in cadrul clinicii noastre!
Life Dental Spa – Magheru One!

blank

Autor:

Alina Ursu

Medic pedodont

Mai Multe
articole