Ce este parodontoza?
Boala parodontală, supranumită și „boala dinților frumoși” este o afecțiune cronică a țesuturilor de susținere ale dinților. Ea cuprinde treptat și inflamează părțile înconjurătoare ale dintelui, începând cu gingia, iar în lipsa tratamentului, va merge în profunzime producând resorbția osoasă. Nemaiavând susținere, dinții capătă mobilitate și, în final, se pierd.
Care este cauza acestei boli?
Cauza acestei boli este bacteriană, existând un spectru bacterian foarte numeros. În fiecare familie exista un mediu microbian aparținând membrilor familiei, ce permite acestor bacterii să fie transmise de la un partener la altul sau de la părinți la copii. În funcție de tipul bacteriilor și de agresivitatea acestora, și manifestările vor fi diferite.
Care sunt factorii care determină apariția parodontozei?
Condiția ca parodontoza să se instaleze este prezența bacteriilor, dar rapiditatea manifestărilor ține de fiecare persoană în parte și de factorii perturbatori care există atât în cavitatea orală, cât și în afara acesteia. Fumatul, consumul de alcool, subnutriția, stresul, afecțiunile generale și medicația asociată acestora sunt factori care grăbesc evoluția bolii și o potențează.
De asemenea, lucrările protetice vechi, prezente în cavitatea orală, întrețin focare inflamatoare, factorii iritanți ca și cariile de lângă gingii sau plombele în exces, incorect finisate se supraadaugă inflamației microbiene.
Împreună, toți acești factori fac ca manifestările bolii parodontale de la o persoană la alta să fie diferite. Atunci când unul din membrii familiei are parodontoză, există șanse ca toții ceilalți membri să aibă manifestări ușoare ale acesteia, dar care sa fie trecute cu vederea. Copiii care provin dintr-un mediu familial în care unul sau ambii părinți au parodontoză au, de obicei, manifestări de gingivită, afecțiunea incipientă a bolii parodontale.
Cum se tratează parodontoza?
În Clinicile Life Dental Spa, cu ajutorul laserului stomatologic, prin efectul bactericid al acestuia tratăm cu succes atât gingivita, cât și boala parodontală.
Protocolul holistic care asistă tratamentul permite pacienților înlăturarea cauzei care a produs boala, dar și menținerea rezultatelor pe termen lung. Este foarte important ca, atunci când vedem primele semne ale afecțiunii care includ sângerări gingivale, jenă la masticație, retracții gingivale, schimbarea culorii gingiei din roz în roșu-violaceu, să ne adresăm medicului stomatolog, deoarece în clinica noastră, datorită tratamentului cu laserul, aceste manifestări pot fi stopate cu succes în acest stadiu, iar țesuturile se pot reface complet.
De asemenea, este foarte important ca igienizarea dentară sa se facă în cabinetele de specialitate la fiecare 6 luni, pentru a nu permite tartrului sau plăcii bacteriene sa întrețină o inflamație bacteriană. În clinicile noastre recomandăm fiecărui pacient cu parodontoză să-și aducă partenerul de viață la o consultație pentru că, de cele mai multe ori, și acesta este afectat de aceasta boală într-o anumită măsură.
Tratamentul cu laser este unul minim invaziv, nedureros și cu succese garantate în stadiile precoce ale bolii, de aceea este foarte important ca aceasta sa fie depistată la timp, iar tratamentul să fie început cât mai curând. Rezultatele pe termen lung se obțin cel mai bine atunci când factorul bacterian este eliminat din mediul familial, de aceea este ideal ca toți membrii familiei afectați de această boală să fie tratați.
Recomandări
Recomandările pe care le primesc pacienții la finalul tratamentului îi ajută ca efectele benefice obținute în urma tratamentului să fie păstrate, iar boala să nu recidiveze. Printre acestea se numără:
- complexe de vitamine care ajută la refacerea și întărirea osului și a țesuturilor moi
- recomandări privind stilul de viață sănătos. Pacienții tratați în clinicile noastre sunt monitorizați întreaga viață, la anumite perioade de timp, pentru a asigura un succes terapeutic pe termen lung.