Ce este inflamatia pulpara?

Inflamatia dentara reprezinta totalitatea reactiilor si proceselor bio-chimice functionale si structurale cu caracter de adaptare, compensare si restabilire care se desfasoara intr-o succesiune de faze ca urmare a actiunii unui agent patogen. 

Daca nu se intervine terapeutic in fazele de debut ale inflamatiei nu se ajunge la o vindecare spontana, ci la o pierdere a vitalitatii cu necroza.

Aceasta particularitate rezulta din  caracteristicile pulpei dentare, care este adapostita intr-un spatiu cu pereti rigizi, avand comunicare cu organismal prin foramenul apical.

Dintre inflamatiile pulpei dentare amintim: 

a.Hiperemia preinflamatorie

Simptomatologie:
Tratament:

b.Pulpita acuta seroasa totala denumita stiintific si “turbarea dintilor”

Simptomatologie:
Tratamentul:

c. Pulpita acuta seroasa totala:

Simptomatologie:
Tratament:

d.Pulpitele cronice deschise:

1. Ulceroasa:

Simptomatologie:
Tratament:

2.Granulomatoasa (polipoasa): 

Simptomatologie: 

Trebuie sa se tina cont de baza de insertie a polipului pentru a se putea face difenta cu un polip gingival.

Tratament: 

e.Pulpitele cronice inchise: 

1. Cronica inchisa propriu zisa:

Simptomatologie:
Tratamentul: 

2.Granulomul intern al lui Palazzi: 

Simptomatologie: 
Tratament:

 

Ce este extirparea vitala?

Reprezinta tratamentul endodontic/ de canal efectuat sub anestezie loco-regionala si obturarea tridimensionala a canalului radicular toate acestea efectuate sub izolare cu diga, magnificatie (microscop operator) si nu in ultimul rand asistate de sterilizarea canalara cu laser (laser dioda).

 

Ce este infectia dentara?

Din punct de vedere anatomopatologic necroza pulpara poate fi:

     a. Aseptica: 

      b. Septica denumita fiind si gangrena pulpara:

In ambele situatii avem nevoie in tratament endodontic de un debridaj mecano-chimic riguros asistat fiind de sterilizarea canalara prin utilizarea laserului la final atat cat si in timpul tratamentului pentru cresterea eficientei irigantului canalar, hipocloriul de sodiu 2%.

Abcesul dentar reprezenta pana nu demult una din cele mai frecvente cauze ce conduceau la extractia dentara urmata fiind la 4-6 luni de un implant in functie de refacerea osoasa sau de o proteza fixa. Momentan acest fenomen e un mit. 

Abcesul dentar se poate trata conservator prin tratament endodontic conservator. Initial se realizeaza un drenaj pentru a crea o poarta de evacuare a infectiei, ulterior fiind continuat printr-un debridaj mecano-chimic corespunzator, in asociere obligatorie cu sterilizarea canalara si nu in ultimul rand apicala pentru a putea crea un spatiu optim de obturare tridimensionala etansa in vederea mentinerii dintelui functional pe arcada.