Ce este inflamatia pulpara?
Inflamatia dentara reprezinta totalitatea reactiilor si proceselor bio-chimice functionale si structurale cu caracter de adaptare, compensare si restabilire care se desfasoara intr-o succesiune de faze ca urmare a actiunii unui agent patogen.
Daca nu se intervine terapeutic in fazele de debut ale inflamatiei nu se ajunge la o vindecare spontana, ci la o pierdere a vitalitatii cu necroza.
Aceasta particularitate rezulta din caracteristicile pulpei dentare, care este adapostita intr-un spatiu cu pereti rigizi, avand comunicare cu organismal prin foramenul apical.
Dintre inflamatiile pulpei dentare amintim:
a.Hiperemia preinflamatorie
- singura forma de inflamatie reversibila.
Simptomatologie:
- Durere mai mult indusa de rece decat de cald si de dulce versus acru. Dureaza cateva minute dupa indepartarea excitantului. Prezenta unei carii la nivelul dintelui respective/ dinti vitali preparati in scop protetic.
Tratament:
- Tratamentul cariei simple asociat sau nu cu coafaj direct/indirect;
- Amputatie vitala (dinti permanenti tineri cu apex deschis). Extirpare vitala.
b.Pulpita acuta seroasa totala denumita stiintific si “turbarea dintilor”
Simptomatologie:
- Durere vie lancinanta ce iradiaza si la dintii vecini incat pacientul nu poate localiza dintele. Niciodata durerea nu va depasi linia mediana a fetei. Nu poate fi calmatade antialgice uzuale. Se accentueaza la rece calmata fiind de lichide calde. Pacientul prezentand o carie profunda ce din punct de vedere radiologic atinge camera pulpara.
Tratamentul:
- extirpare vitala/ devitala.
c. Pulpita acuta seroasa totala:
Simptomatologie:
- Durere iradiata cu caracter pulsatil ce nu poate fi calmata de antialgice se accentueaza la lichide calde insa calmata de rece. Pacientul prezentand o carie profunda ce din punct de vedere radiologic atinge nervul.
Tratament:
- Extirpare vitala. In momentul deschiderii camerei pulpare va aparea o picatura de puroi si durerea va disparea.
d.Pulpitele cronice deschise:
1. Ulceroasa:
Simptomatologie:
- existenta unei carii profunde cu camera pulpara deschisa (consemnate clinic si radiologic);
- sangerare la sondarea cu sonda inclusive aparitia durerii ce e absenta in rest;
- raspunsuri pozitive la testele de vitalitate.
Tratament:
- Extirpare vitala.
2.Granulomatoasa (polipoasa):
- Prezenta unui polip in camera pulpara.
Simptomatologie:
- carie profunda cu deschiderea camerei pulpare;
- sangerare la inteparea cu sonda a polipului.
Trebuie sa se tina cont de baza de insertie a polipului pentru a se putea face difenta cu un polip gingival.
Tratament:
- Extirparea polipului prin utilizarea lasrului dioda urmata fiind de extirparea vitala
e.Pulpitele cronice inchise:
1. Cronica inchisa propriu zisa:
Simptomatologie:
- este descoperita intamplator prin prezenta unei carii/ obturatii profunde situate deasupra camerei pulpare ce la sondare prezinta dentina alterata (moale).
Tratamentul:
- extirparea vitala.
2.Granulomul intern al lui Palazzi:
Simptomatologie:
- vaga jena durereroasa. Apare de obicei in regiunea frontal prin demineralizare. Atunci cand leziunea e mai aproape de regiuneea coronara transpare si se vede sub forma de culoare roz de unde si denumirea de “boala petelor roz”. Ea reprezentand, de fapt, o demineralizare importanta a dentinei.
- Evolutia acestei patologii fiind deseori asimptomatica poate conduce catre fracturi.
Tratament:
- extirpare vitala.
Ce este extirparea vitala?
Reprezinta tratamentul endodontic/ de canal efectuat sub anestezie loco-regionala si obturarea tridimensionala a canalului radicular toate acestea efectuate sub izolare cu diga, magnificatie (microscop operator) si nu in ultimul rand asistate de sterilizarea canalara cu laser (laser dioda).
Ce este infectia dentara?
Din punct de vedere anatomopatologic necroza pulpara poate fi:
a. Aseptica:
- Se intelege mortificarea aseptica a pulpei, cu epuizarea mijloacelor sale defensive, sub actiunea agresiva a unor agenti fizico-chimici.
b. Septica denumita fiind si gangrena pulpara:
- Mortificare septica a pulpei si descompunere a ei sub influenta germenilor anaerobi de putrefactive, care intereseaza strict teritoriul dintelui (gangrene simpla) sau si cu implicarea parodontiului apical (gangrena complicata).
In ambele situatii avem nevoie in tratament endodontic de un debridaj mecano-chimic riguros asistat fiind de sterilizarea canalara prin utilizarea laserului la final atat cat si in timpul tratamentului pentru cresterea eficientei irigantului canalar, hipocloriul de sodiu 2%.
Abcesul dentar reprezenta pana nu demult una din cele mai frecvente cauze ce conduceau la extractia dentara urmata fiind la 4-6 luni de un implant in functie de refacerea osoasa sau de o proteza fixa. Momentan acest fenomen e un mit.
Abcesul dentar se poate trata conservator prin tratament endodontic conservator. Initial se realizeaza un drenaj pentru a crea o poarta de evacuare a infectiei, ulterior fiind continuat printr-un debridaj mecano-chimic corespunzator, in asociere obligatorie cu sterilizarea canalara si nu in ultimul rand apicala pentru a putea crea un spatiu optim de obturare tridimensionala etansa in vederea mentinerii dintelui functional pe arcada.