Cum tratam dintii de lapte cu ajutorul laserului?

Data

Din dorinta de a evolua in stomatologie si de a face lucrurile mai placute pentru pacienti, clinica stomatologica Life Dental Spa trateaza cariile copiilor cu laserul.

Cel mai modern si lipsit de durere mod de lucru este tratament cu laser.

Dintii copiilor sunt mai predispusi la carie. In primul rand, dintii copiilor sunt mai porosi si bacteriile care produc cariile se ataseaza mai usor de dintii acestora, producand carie dentara. In al doilea rand, igiena orala a copiilor nu este una foarte stricta. Pe de o parte, copiii nu au indemanarea si priceperea necesara pentru a igieniza corect suprafetele dentare si in al doilea rand, de cele mai multe ori, parintii nu sunt constienti ca ei sunt, de fapt, cei care trebuie sa spele copiii pe dinti, cel putin pana la varsta de 6 ani. Cutuma conform careia, dintii de lapte nu necesita ingrijire pentru ca oricum se vor schimba este una incorecta. O carie la un dinte temporar este foarte periculoasa. Aceasta evolueaza usor catre nervul dintelui producand durere de dinte. In plus, copiii sunt foarte sensibili la durere, avand pragul dureros foarte jos si orice discomfort, este amplificat. Dupa ce caria evolueaza catre o afectiune pulpara, deseori copilul ajunge sa se umfle pentru ca oasele nu sunt suficient dezvoltate si mineralizate si infectia trece de os. Aceasta infectie poate duce la afectarea dintelui definitiv. Asa incat, o problema la un dinte de lapte poate sa aibe impact pe viitor mult mai mare decat daca este afectat un dinte permanent.

In stomatologie, ca si in medicina generala, cand exista o problema, se analizeaza intreg contextul.

Daca de exemplu exista o carie, nu tratam doar caria, ci incercam sa descoperim care a fost problema care a dus la aceasta patologie. Daca pacientul este mic, instruim atat mama, cat si pacientul cum ar trenui sa fie facuta o igiena riguroasa; modalitate de periere si frecventa. Dintii se curata dinspre gingie spre marginea dintelui, de 7-10 ori pe fiecare suprafata dentara. Astfel, un periaj corect ar trebui sa dureze aproape 2 min. daca pacientul este mai mare, dupa 6 ani, se va invata copilul sa se spele singur pe dinti si parintele poate doar sa se uite pentru a verifica faptul ca este corect efectuat. Cu o preventie buna si corecta, scade riscul ca in viitor sa apara carii sau sa se dezvolte atat de zgomotos, complicandu-se cu probleme endodontice (tratamente de canal).

Laser dentar- cel mai bun prieten al copilului la stomatolog. De indata ce unui copil i se trateaza o carie cu laserul, acesta nu va mai dori sa mearga la alt medic ce nu are un laser. Tratament laser inseamna faptul ca se va curata caria cu ajutorul unei luminite Aceasta este vizibila pacientului si copilul va sta pe scaunul stomatologic stiind ca luminita ii va vindeca dintele. Micul pacient nu va auzi zgomotul neplacut, clasic de freza si se va obisnui cu sunetul oferit de laserul dentar. Acesta va curata mai repede caria decat la adulti pentru ca dintii copiilor sunt diferiti ca structura. In plus, pentru ca sunt mai mici si nervul ocupa mai mult spatiu inauntrul dintelui, sansele ca durerea sa fie intensa la tratarea cu freza, sunt mari.

Un alt aspect deosebit de important este impactul psihologic pe care il are asupra copilul intregul tratament. Daca punem un copil sa aleaga intre un medic imbracat in alb, intr-un cabinet ce are o atmosfera rece si distanta,cu zgomotul de freza, mirosul specific de stomatolog si pe de alta parte, un medic imbracat colorat, intr-un cabinet cu o atmosfera calda, fara sa auda zgomotul frezei si mirosul de stomatolog, micul pacient sigur va alege cea de-a doua varianta. In acest mod, el nu va ramane marcat de experienta la stomatolog. Daca vom merge cu copiii la medic pana sa fie o situatie dureroasa, la 6 luni pentru igienizare,copilul va fi obisnuit cu echipa medicala si atmosfera, astfel incat intre cei doi sa se creeze o legatura de prietenie.

Prima vizita in cabinetul medicului stomatolog ar trebui sa fie o data cu aparitia primului dinte. In aceasta sedinta se va stabili o legatura intre medic si copil. In plus, medicul va invata mama cum sa igienizeze dintii copilui (tehnica, durata, periuta, pasta de dinti) si va analiza daca exista o problema de formare a dintilor. Daca vizitele la dentist sunt dese, sunt sanse mari ca pacientul sa nu dezvolte mari probleme dentare. Daca totusi se intampla ca mama sa aduca micul pacient la medic abia cand a aparut o problema, cea mai buna varianta este de tratare a cariilor cu laserul. In acest fel, durerea si discomfortul copilului sunt minime.

Viitorul pedodontiei este de tratament carii laser pentru ca parintii isi doresc pentru copiii lor tot ce este mai bun si mai prietenos cu tesuturile dentare.

Programeaza ACUM o consultatie in cadrul clinicii noastre!
Life Dental Spa – Magheru One!

blank

Autor:

Maria Craiciu

Medic dentist,
specialist laser dentar

Mai Multe
articole