Cum se utilizeaza laserul in tratamentul de canal?

Cuprins

Stomatologia se afla intr-o continua schimbare, tehnici noi aparand in fiecare an in toate domeniile acesteia. In ceea ce priveste endodontia, succesul unui tratament endodontic depinde in mod definitoriu de cantitatea de bacterii pe care o putem indeparta. 

Asa cum am mentionat si in articolele anterioare, la ora actuala cea mai buna metoda de sterilizare a canalelor radiculare este prin utilizarea laserului dentar.

Introdus inca din anii `60 in diferite domenii, laserul are ca principii de baza minimalizarea durerii si a perioadei de vindecare. Laserele dentare se clasifica in chirurgicale si ne-chirurgicale. Cele chirurgicale pot fi destinate fie tesuturilor dure fie tesuturilor moi. In domeniul endodontiei se utilizeaza laserul destinat tesuturilor moi, de tip dioda cu o lungime de unda de 940 nm.

Principalii pasi in tratamentul endodontic sunt reprezentati de tratamentul mecanic de canal (largirea canalelor radiculare), sterilizarea canalelor radiculare si realizarea obturatiei de canal. Toate acestea realizate riguros si in mod corect ar trebui sa duca la un succes al tratamentului endodontic. Si totusi sunt cazuri in care apar esecuri. Si atunci ne intrebam unde ar putea fi problema?

Tratamentul endodontic

In primul rand anatomia sistemului endodontic.  Aceasta nu este liniara, ci o retea de ramificatii canaliculare, iar de la nivelul canalelor radiculare principale se desprind o multitudine de canale accesorii. Odata pulpa infectata, bacteriile vor penetra intreg sistemul endodontic facand foarte dificila indepartarea lor. In mod traditional aceasta manopera de indepartare a bacterilor se realizeaza prin utilizarea unor solutii precum hipocloritul de sodiu in special datorita efectului sau proteolitic. Insa pentru ca acesta sa fie eficient trebuie sa aiba contact direct cu agentii patogeni, lucru imposibil de realizat la nivelul canalelor laterale.

In al doilea rand, pe sectiune, forma canalelor radiculare nu este perfect rotunda, ci neregulata. Astfel chiar si dupa largirea canalelor radiculare cu ajutorul instrumentarului rotativ ce va crea o forma de palnie, tot mai raman zone nepreparate unde raman cantonate bacterii ce in timp pot duce la recidive ale patologiei endodontice.

In al treilea rand tipul bacteriilor ce colonizeaza sistemul endodontic. Dintre toate acestea cea mai de temut este specia Entherococcus Faecalis-predominanta in cazul recidivelor patologiei endodontice, cunoscuta mai ales pentru rezistenta mare fata de diferiti agenti de sterilizare, fata de temperaturile ridicate si  fata de procesul de desicare, dar si pentru capacitatea de a forma biofilme atat intra cat si extraradiculare aspect greu de controlat.

Introducerea laserului dentar

Pentru toate aceste neajunsuri solutia gasita a fost introducerea laserului dentar. Acesta se utilizeaza in etapa de sterilizarea a canalelor radiculare avand capacitatea de a patrude acolo unde solutiile nu au cum sa ajunga. 

Rezulatele au aratat o crestere semnificativa a ratei de success a tratamentelor endodontice. Studiile au luat in considera doua mecanisme prin care lumina laserului actioneaza asupra bacteriilor pentru distrugerea acestora: primul se refera la faptul ca lumina laserului este puternic absorbita de dentina, substratul cel mai afectat de bacterii si determina o crestere semnificativa a temperaturii la acest nivel, suficient de puternica pentru distrugerea bacteriilor. Al doilea se refera la absorbtia luminii laserului direct de catre bacterii determinand autodistrugerea acestora.

Laserul  poate fi utilizat si in combinatie cu diferite solutii de lavaj, cel mai frecvent hipocloritul de sodium, potentand afectul acestuia prin asa numitul fenomen de cavitatie, deosebit de util in indepartarea biofilmului bacterian. Altfel spus laserul actioneaza atat printr-un proces fototermic cat si printr-unul fotodinamic, energia acestuia ajungand in zone dificil de accesat ale sistemului endodontic pentru a distruge agentii patogeni.

Practic procedura de sterilizare a canalelor radiculare utilizand laserul se poate descrie astfel: in primul rand atat personalul medical cat si pacientul vor purta ochelari de protectie, raza laserului este prea puternica pentru ochiul uman. Apoi se pregateste piesa de mana a laserului de tip dioda prin montarea unui varf cu maner galben, mai lung si mai subtire fata de alte tipuri de varfuri utilizate in alte domenii ale stomatologiei.

 La nivelul acestui varf se poate aplica si un stopper pentru a respecta lungimea de lucru pentru fiecare canal. Varful astfel pregatit se introduce la nivelul canalelor radiculare, uscate sau cu hipoclorot de sodium, pe o lungime cu un milimetru mai scurta fata de cea de lucru stabilita anterior, se activeaza laserul prin pedala aferenta acestuia si se fac miscari circulare dinspre varful radacinii spre orificiul de deschidere al canalelor radiculare avansandu-se cu 2 mm/s timp de 20-45 secunde pentru fiecare canal.  

Endodontia este un domeniu destul de imprevizibil in ceea ce priveste prognosticul din cauza conditiilor de lucru- vizibilitate redusa, agenti patogeni agresivi etc. Insa odata cu introducerea sterilizarii canalelor cu ajutorul laserului rezultatele au devenit mult mai predictibile, iar rata de succes a tratamentelor endodontice a avut o crestere semnificativa.

Mai Multe
articole