Cum se utilizeaza laserul in chirurgia pe tesuturi moi?

Data

Cuprins

Traim cu totii niste vremuri diferite. In urma cu doua luni, tot ce spuneam ca vom face maine, s-a naruit si viata ne-a demonstrat ca “maine” poate sa fie atat de diferit, incat scopul nostru ar trebui sa fie sa facem lucrurile pe care dorim, astazi. 

Sunt vremuri altfel. Nu ma gandesc ca e mai bine sau mai prost, este doar diferit.  Pacientii incep sa se gandeasca la lucruri care pana acum erau “mofturi” sau nu contau. 

Cati dintre pacienti isi puneau problema aerosolilor dintr-un cabinet, a faptului ca medicina este uneori supramedicalizata, ca un tratament medical e bine sa fie cat mai conservator, ca este bine sa aleaga un tratament cu cat mai putine efecte adverse?

Se pare ca un virus agresiv, o lume intrata in panica, au facut aceasta minune sa se intample. Sa constientizeze populatia asupra unor aspecte care pana acum erau neglijate. Iata deci ca lumea altfel, poate fi privita in sens pozitiv.

Aproape toate manoperele mele includ laserul. Sigur ca uneori, nu pot evita in totalitate folosirea metodelor clasice, insa ele sunt mult mai putin folosite sau deloc.

De exemplu, in cazul tratamentului bolilor parodontale, laserul este folosit in exclusivitate,  motiv pentru care nu este nevoie de anestezie, pacientul nu simte durere si mai presus de acestea, este un tratament mai eficient si mult mai predictibil. Am invatat ca in medicina, ca si in stomatologie nu exista o singura cale, nu exista perfectiune, este o balanta pe care incerc sa o inclin cat mai mult in favoarea pacientului, oferindu-I un tratament cat mai bun pe termen lung si un confort post interventie cat mai aproape de zona lui de normal. Toate aceste calitati mi le poate oferi doar laserul.

In cazul leziunilor carioase, cea mai frecventa patologie dupa raceala simpla, folosirea laserului imi ofera o cantitate mult mai putina de aer aerosolizat, unul din principalele subiecte de discutie in ultima vreme. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca nu este necesara anestezia si orice pacient, indiferent de varsta sau patologii asociate poate beneficia de el. 

Atunci cand am de excizat leziuni de mucoasa sau cand exista o carie localizata subgingival in cazul careia izolarea de sange si saliva este dificila si este necesara remodelarea gingiei, tot laserul ma ajuta. Folosirea lui in actualul context de pandemie mondiala face ca actul medical sa fie in concordanta cu recomandarile Organizatiei mondiale a sanatatii (OMS), anti Covid-19. Acest lucru inseamna: 

– sedinte mai putine de tratament

– atmosfera fara degajare de aerosoli

– toti pacientii pot beneficia de tratamentul laser, acesta neavand contraindicatii

– medicalizarea post intervenie este redusa sau chiar deloc. Deci, pacientul nu ia medicamente si evita deplasarea intr-o farmacie

– vindecare rapida fara riscul reinterventiei

Avantajele laserului la care pacientii se vor gandi in special acum, in contextul actual, anti Covid-19:

  • Laserul dioda nu produce aerosoli si poate fi utilizat intr-o serie de scopuri. In acest fel, pot ajuta pacientii in a le rezolva problemele stomatologice fara riscul de a contamina aerul si suprafetele cabinetului.
  • Laserul dioda ofera tesutului hemostaza. In felul acesta nu este necesar firul de sutura. Deci,  pacientul nu mai este chemat in cabinet pentru un control la o saptamana pentru indepartarea firelor, eliminandu-se o noua programare.
  • Cu laserul se evita efectuarea anesteziei care uneori duce la stresul pacientului, pana la lesin psihogen. In felul acesta, se evita aparitia in cabinet a apartinatorului sau a inca unei asistente pentru ajutor (acest lucru se intampla in special in cazul copiilor sau a pacientilor veniti pentru prima data la stomatolog).
  • Laserul dioda are efect decontaminant. In felul acesta scade incarcatura bacteriana din cavitatea bucala, respectand in felul acesta recomandarile anti Covid-19.
  • Terapia durerii aplicata aproape in toate manoperele pe care le efectuez, accelereaza vindecarea, scade edemul si inflamatia, stimuland metabolismul celular intru vindecare rapida, sedinte mai putine de tratament si control.
  • Terapia laser se adreseaza tuturor pacientilor, fara a avea contraindicatii. In cele mai multe cazuri, nu se prescriu antibiotice si medicatie antiinflamatorie, deci pacientul este mai putin medicalizat si evita un drum in farmacie.

 

Aceste beneficii ale tehnologiei laser sunt dintotdeauna, insa unii pacienti apreciau doar lipsa durerii. Acum, sunt convinsa ca vor fi atenti la o serie de detalii care fac diferenta intre laser si terapiile clasice si vor alege laserul pentru toate beneficiile lui. Este o investitie in sanatate, in starea de bine si in ziua de maine.

Mai Multe
articole