Una dintre problemele de sănătate orală care îi îngrijorează pe mulți pacienți este halitoza (respiratie urat mirositoare). Halitoza este o problemă care constă în a avea un miros neplăcut în cavitatea bucală și care afectează mai mult de 30% din populație. După carii și parodontoză, halitoza este al treilea cel mai frecvent motiv pentru care pacienții vizitează dentistul. Dar cum te lupți cu o respiratie urat mirositoare?
Care sunt cauzele halitozei?
Cauzele respirației urât mirositoare sau ale halitozei pot avea originea în cavitatea bucală sau extraorală, adică apar în altă parte a corpului.
1. Cauzele orale ale halitozei:
Peste 90% din cazurile de halitoză își au originea în cavitatea bucală și mai mult de jumătate dintre ele sunt strâns legate de bolile parodontale, iar obiceiurile de igienă sunt un factor important de luat în considerare. Iată câteva dintre aceste cauze:
- Acumularea de resturi alimentare. Periajul dentar este esențial după fiecare masă, deoarece resturile care rămân ajută la apariția bacteriilor la nivelul dinților, limbii și gurii, generând respirație urât mirositoare.
- Boli parodontale. Boli precum gingivita sau parodontoza sunt cauza unor probleme majore de halitoza.
- Abcese dentare. O infecție la dinți sau la gingii poate duce la acumularea de puroi și, prin urmare, la un miros urât.
- Carii dentare. Aceste leziuni ale dintelui sunt cauzate de acțiunea bacteriilor. Acumularea acestora duce la respirație urât mirositoare.
- Xerostomia (gura uscată). Această patologie se caracterizează prin scăderea producției de salivă, care provoacă uscăciunea în gură, ajutând la creșterea bacteriilor.
- Inflamația faringelui. Apare atunci când apare o infecție în faringe, provocând halitoză.
2. Cauze extraorale ale halitozei:
Deși majoritatea cauzelor respirației urât mirositoare trebuie căutate la nivelul cavității bucale, pot exista și probleme care nu au legătură cu cavitatea orală, ci cu afecțiuni sau probleme în alte părți ale corpului.
- Probleme ale tractului digestiv. Dacă există o obstrucție intestinală sau o infecție a stomacului, este foarte probabil să apară probleme cu respirația urât mirositoare.
- Boli sistemice. Diabetul zaharat, afecțiunile pulmonare, renale sau hepatice pot duce la halitoză.
- Infecții la nivelul nasului. O problemă cu halitoza poate fi, de asemenea, o consecință a sinuzitei sau rinitei.
- Dietele dezechilibrate O dietă dezechilibrată, săracă în carbohidrați poate provoca, de asemenea, halitoza. Acest lucru se datorează faptului că o dietă pe bază de proteine și grăsimi produce cetone, care au o aromă puternică.
Tratament halitoza pentru eliminarea respirației urât mirositoare
Odată ce cauza a fost identificată, soluția va fi oferită de către medicul dentist specialist. Așadar, ar trebui să mergeți la un consult stomatologic pentru a face o evaluare și a aplica tratamentul adecvat.
La Life Dental Spa avem o echipă de profesioniști care vă vor ajuta în orice moment să vă îngrijiți sănătatea bucală. În plus, vă vom dezvălui în acest articol câteva sfaturi pentru a preveni respirația urât mirositoare și a preveni ca aceasta să fie o problemă în viața voastră:
- O bună igienă orală este esențială. Periajul dentar, folosirea aței dentare și a dușului bucal nu pot lipsi din rutina zilnică.
- Dieta echilibrată. Da, o dietă echilibrată previne cariile dentare sau alte afecțiuni dentare. Cu toate acestea, nu putem uita că unele produse precum cafeaua, alcoolul sau alimentele bogate în grăsimi cresc șansele de a suferi de halitoză.
- Primiți un tratament adecvat pentru bolile dentare. În paragrafele anterioare am menționat că unele boli dentare provoacă respirația urât mirositoare, deci este important să le tratezi la timp.
- Atenție sporită igienei orale prin utilizarea razusei pentru limbă. Limba conține bacterii, iar perierea cu atenție poate reduce halitoza. Persoanele care au o limbă încărcată cu o creștere bacteriană semnificativă (de exemplu, de la fumat sau gură uscată) pot beneficia de utilizarea unei razuse pentru limbă. Sau se poate opta pentru o periuță de dinți care are un dispozitiv de curățare a limbii încorporat.
- Hidratați-vă corespunzător și evitați uscarea gurii. Pentru a vă menține gura umedă, evitați fumatul și beți multă apă – nu beți cafea, băuturi carbogazoase sau alcool, căci acestea pot poate duce la o gură mai uscată.
- Cumpărați regulat o periuță de dinți nouă. Schimbați periuța de dinți când este uzată, la fiecare trei până la patru luni și alegeți o periuță de dinți cu peri moi.
- Vizite periodice la medicul dentist. Pentru a vă îngriji sănătatea bucală, nu ezitați să vizitați un medic specializat. Este recomandat să vă vizitați medicul dentist cel puțin o dată la șase luni.
Sperăm că aceste sfaturi vă vor ajuta și, dacă doriți să aflați mai multe, nu ezitați să ne contactați. Vă stăm la dispoziție, vă vom evalua cazul și vă vom ajuta. Poți uita de respirația urât mirositoare pentru totdeauna!