Cum scapi de parodontoza cu ajutorul laserului?

Data

Parodontoza – boala parodontala – este o afectiune cronica a gingiei, datorata inflamatiei de cauza bacteriana. Manifestarile bolii apar la nivelul tesuturilor de sustinere a dintelui pe arcada: gingie, ligament parodontal, os alveolar. 

Prima faza a bolii este reprezentata de GINGIVITA. In mod normal, gingiile sanatoase sunt ferme, atasate de dinte si de culoare roz pal. In Gingivita se modifica consistenta gingiei – aceasta devine moale, culoare tinde spre rosu violaceu, apar sangerari, apare senzatia de mancarime la nivelul gingiei. Netratata, inflamatia bacteriana evolueaza si cuprinde si structurile profunde, gingia incepe sa se retraga de pe dinti, urmata de osul alveolar, apar pungi parodontale, spatii intre dinte si os in care se regasesc bacterii, tartru, depozite moi.

Pe masura ce pierderile sunt mari, dintii nu mai au suport, radacinile dintilor sunt expuse in cavitatea orala , devin sensibili, capata mobilitate si se pierd. Factorul care determina boala este reprezentat de catre bacteriile patogene parodontale insa exista si factori favorizanti pentru cresterea si inmultirea lor cum ar fi placa bacteriana, tartrul, fumatul, unele afectiuni ale pacientului si medicatia asociata acestora precum si stilul de viata. 

Tratamentul parodontozei se adreseaza stagnarii bolii prin indepartarea bacteriilor cauzatoare si regenerarea tesuturilor.

In Clinicile Life Dental Spa diagnosticarea afectiunii se face de catre medicul parodontolog, iar tratamentul se face in functie de stadiul bolii dupa un protocol holistic unic in Romania ce vizeaza atat factorii ce au dus la imbolnavire cat si vindecarea pe termen lung in functie de fiecare pacient in parte.

Pana nu de mult boala parodontala se credea a fi netratabila si tinuta sub control doar prin tratament chirugical insa aparitia laserului in stomatologie a revolutionat tratamentul non-chirurgical, rata de succes fiind foarte crescuta. Laserele folosite in clinicile noastre sunt de 2 tipuri respectiv Laserul tip Erbium si Laserul Dioda. Acestea au lungimi de unda diferite si trateaza diverse tesuturi, atat dure cat si moi. 

Procedura complexa folosita include indepartarea factorilor iritanti, respectiv tartrul  de la suprafata prin detartraj iar cel din profunzime prin chiuretaj, Air-flow pentru depozitele moi atat supra cat si subgingival urmate de actiunea celor 2 lasere alternativ ce au ca scop vaporizarea tesutului infectat din jurul osului, distrugerea bacteriilor prin efectul antimicrobian, biostimularea si regenerarea tesuturilor. Acest tratament Non-Chirurgical este nedureros, se face fara anestezie (doar cazurile cu o sensibilitatea crescuta a pacientului necesita anestezie) si este rapid. 

Sunt necesare in jur de 4 sedinte, iar rezultatele apar din primele sedinte daca pacientul respecta normele de igiena si inlatura factorii care favorizeaza evolutia bolii. Gingia sangereaza mai putin, isi recapata culoarea si consistenta, devine ferma si se ataseaza de dinte. Dupa terminarea tratamentului dintii cu o mobilitate redusa isi capata stabilitatea si pierd din sensibilitate. 

Cazurile foarte agresive care nu raspund la tratament sunt foarte putine si necesita un tratament complementar cu aditie de os si aplicare de substante pe suprafata osului pentru o refacere eficienta.

Mai Multe
articole