O dantura sanatoasa inseamna si o gingie sanatoasa. Cum putem afla daca avem o problema gingivala si ce putem face spre a o rezolva?
Gingia este un testut care inconjoara dintele in portiunea radiculara. Aspectul uneii gingii sanatoase trebuie sa fie roz, palida bine atasata de dinte. Atunci cand gingia incepe sa aiba un aspect rosiatic, cu inflamatie si sangerare putem spune ca exista o gingivita, aceasta reprezinta o inflamatie cronica de cauza microbiana a papilei interdentare si a marginii gingivale. Gingivita vizibila clinic, apare in principal la persoanele care intrerup periajul dentar pe o perioada de mai multe zile, in acest timp se depun straturi de placa bacteriana ( resturi alimentare ) si tartru pe si intre dinti provocand inflamatia gingiei. Tartrul este format din placa bacteriana – pelicula compusa in principal din bacterii. Placa dentara se formeaza pe dinti atunci cand amidonul si zaharurile din alimente interactioneaza cu bacteriile care se afla in gura in mod normal.
Placa dentara care ramane pe dinti mai mult de doua – trei zile se poate intari sub linia gingiei, formandu-se tartrul. Tartrul face ca placa dentara sa fie dificil de inlaturat si actioneaza ca un rezervor pentru bacterii. Mai mult, nu se poate scapa de tartru prin periajul dintilor si folosirea atei dentare – este nevoie de un detartraj cu ultrasunete pentru a-l indeparta.
Care sunt semnle clinice sesizate de catre pacient sunt:
- inflamatie gingivala
- disconfort si o durere usoara in timpul masticatiei si a periajului
- durere in timpul mestecarii unor alimente de consistenta dura, fierbinte sau acre
- senzatie de usturime
- sangerare gingivala in timpul periajului si a masticatiei
- retractie gingivala
Alte cauze care pot cauza aparitia gingivitei sunt :
- carii multiple
- lucrari dentare cu o adaptare deficitara fata de gingie
- ciclul menstrual
- sarcina
- menopauza
- diabetul zaharat
- leucemii , anemii
- anumite medicamente
Ce putem face pentru a trata aceasta inflamatie a cavitatii orale?
In primul rand, pacientul trebuie sa se prezinte la cabinetul stomatologic pentru un consult de specialitate , sa fie diagnosticat corect si apoi primul pas este efectuarea unei igienizari profesionale ce consta in detartraj, periaj si air-flow eliminand principalii factori ai gingivitei care sunt placa bacteriana si tartrul. Apoi, pentru un rezultat excelent si o vindecare cat mai rapida putem apela si la ozonoterapie sau tratament gingivita laser.
Ce este ozonoterapia?
Este o terapie ce consta in infiltrarea unei cantitai de de amestec de oxigen si ozon in tesutul gingival si subgingival cu ajutorul unui aparat special. Aceasta terapie este non-invaziva si nu doare, are efect antibacterian, antifungic, stimuleaza imunitatea, reduce inflamatia si durerea, revitalizeaza tesutul prin biostimulare si imbunatatirea circulatiei sanguine locale.
Ozonoterapia este o metoda de tratament folosita in multe domenii medicale datorita capacitatii sale de a distruge microorganismele implicate in diverse boli. Nivelul crescut de oxigen in tesuturi distruge bacteriile si virusurile favorizand multiplicarea celulelor sanatoase. Ozonul are proprietatea detoxifianta si antioxidanta, imbunatateste exigenarea tesuturilor si regleaza transportul oxigenului in sange.
Modul in care ozonul omoara celulele bolnave, si nu pe cele sanatoase, este prin intermediul enzimelor. Toate celulele sanatoase au trei enzime care le protejeaza impotriva oxidarii. Celulele nesanatoase nu au aceste enzime care sa le protejeze de a fi oxidate. Asta face ca toate celulele nesanatoase, sa fie lipsite de aparare in fata ozonului.
Ozonul care se foloseste in cabinetul stomatologic, este reprezentat de un aparat ce prezinta o ansa de sticla care pus in contact cu zona inflamata se administreaza in tesuturi. Ozonul poate patrunde pana la 5 mm in tesutul moale si 1-2 mm in testul dur. In timpul administrarii si efectuarii tratamentului nu este necesara anestezia deoarece ozonoterapia nu doare!
In timp ce practicile traditionale dentare prefera sa ramana cu metodele încercate, clasice, terapia cu ozon devine rapid un element fundamental în standardul de ingrijire pentru practicile moderne de stomatologie holistică și naturale. Astăzi, ozonul este utilizat în aproape toate aspectele legate de stomatologie.
Sedintele de ozonoterapie sunt scurte intre 15-20 min iar rezultatele sunt vizibile imediat. Nu genereaza alergii sau intoleranta si nici nu genereaza reactii adverse daca este administrata corect de catre medicul stomatolog. Ozonoterapia nu are contraindicatii insa exista anumite categorii de pacienti la care se contraindica: femei insarcinate, hipertiroidism sau pacientii ce au suferit recent un infarct miocardic acut.
Netratata gingivita evolueaza spre o afectiune mai grava, parodontoza. Aceasta este o boala ce intereseaza sanatatea dintilor si a testutului din jurul acestora, gingiile. Este o afectiune cronica a gingiei, de tip inflamator, ea se manifesta la nivelul tesuturilor de sustinere a dintelui pe arcada : gingie, ligament parodontal, os alveolar. Parodontoza poate duce la pierderea dintilor prin distrugerea tesutul moale si a osului care sustine dintii.
Dupa efectuarea tuturor tratamentelor necesare pacientul va fi intruit pentru mentinerea unei igiene dentare corecte si anume:
- periaj dentar de doua ori pe zi
- folosirea zilnica a atei dentare
- utilizarea apei de gura pentru a ajuta la reducerea placii bacteriene dintre dinti
- folosirea unei periute de dinti moale si inlocuirea periute la cel mult la trei-patru luni de folosire
- folosirea unui dus bucal ce ajuta la indepartarea placii bacteriene si care favorizeaza masajul gingival.
Te invitam la o consultatie de specialitate in clinica stomatologica
Life Dental Spa – Magheru One!