Cum să depășești teama de dentist?Care sunt soluțiile propuse de stomatologi? O sănătate bună a dinților trece neapărat printr-o îngrijire dureroasă? Cum să prevenim stomatofobia?
DEPĂŞIREA TEMERILOR
Din fericire, există modalități de a depăși orice frică pe care o poti avea cu privire la vizita la stomatolog. Iată 8 sfaturi care să te ajute.
1.Acceptă-ti temerile
Pentru a-ti înțelege mai bine sentimentele și a face față acestora, trebuie să iti accepti anxietatea cu privire la a merge la dentist. Scrie-ti temerile pentru a vorbi mai bine despre asta. Ascultarea temerilor nu numai că te va ajuta să le recunosti, ci vor fi si de ajutor in comunicarea cu medicul dentist, ce te poate sfatui cum sa le faci fata.
2.Găseste medicul dentist potrivit
Aceasta este una dintre cheile principale, in stomatologie nu toti medicii sunt comunicatori buni și este important sa-l gasesti pe acela cu care te afli pe aceeasi lungime de unda. Concentreaza-ti cercetările pe medicii stomatologi specializați în tratarea pacienților anxioși sau temători, acum există mulți profesioniști care își bazează discursul pe aceasta. Recomandam un cabinet stomatologic Bucuresti care sa aiba servicii de stomatologie precum tratarea cariilor cu laser pentru a rezolva caria fara durere de dinte.
In general, serviciile de stomatologie minim invaziva, holistica, precum si cele care folosesc ultratehnologia laser, sunt variante excelente pentru pacientii anxiosi.
3.Comunică-ți temerile și anxietatea
Comunicarea este fundamentul oricărei relații bune, si este valabilă si cu dentistul tau! In momentul in care ajungi la programare , cel mai bine este să vorbești despre temerile și anxietatea ta cu dentistul. În acest fel, îi oferi stomatologului o modalitate de a-ti evalua situația și de a dezvolta un plan de acțiune adaptat nevoilor tale. În cele mai multe cazuri, medicii stomatologi vor stabili semnale de comunicare pe care să le folosească dacă doresti să faci pauze sau să opresti tratamentul în orice moment, deoarece te simți inconfortabil (poate fi degetul mare in sus sau jos pentru a spune dacă este în regulă sau nu).
4.Ia un însoțitor în timpul programărilor
Având pe cineva cu tine pentru o programare la medicul stomatolog, fie că este un prieten sau un membru al familiei, iti poate oferi sprijin psihologic suplimentar. Ia pe cineva care nu are aceeași fobie ca tine, evident, și negociază, astfel încât să rămână lângă tine în timpul procedurii.
5.Exersează tehnici de relaxare
Unele exerciții de relaxare te pot ajuta să te menții calm în timpul sesiunii. Unul dintre modurile de relaxare este să respiri într-un mod controlat, adică să respiri adânc și să eliberezi aerul foarte încet (de pe nas, gura vă va fi obstrucționată). Acest lucru te va ajuta să iti relaxezi mușchii și să-ti încetinesti ritmul cardiac, precum și să te concentrezi pe altceva decât manopera in sine.
6.Foloseste distrageri
Anumite lucruri te pot ajuta să iti distragi atenția în timpul tratamentului. Unele dintre modalitățile de a-ti scoate mintea din proces sunt ascultarea muzicii, jocul cu o minge de stres sau numărarea respirațiilor.
7.Cere ajutor unui psiholog
Dacă teama ta este atât de intensă și niciunul dintre sfaturile menționate nu este potrivit pentru tine, ia în considerare consultarea unui psiholog. Psihologii sunt specializați în tratamentul fobiilor, inclusiv frica dentară. Înainte de a ajunge la un astfel de punct, testează toate celelalte metode, deoarece, în general, un dentist bun este suficient pentru a te liniști.
8.Recompensează-te
După ce ai depășit stomatofobia sau ai făcut pași importanți, cum ar fi sfârșitul ședințelor, răsplătește-te. Cumpăra-ți ceva frumos sau fa ceva distractiv care sa te recompenseze.Acest lucru te va ajuta să stabilesti o legătură mentală pozitiva între vizitele dentare și activitățile distractive.
CONCLUZIE
Pentru cei care sufera de temeri legate de dentist, stomatologia minim invaziva si tratamentele cu laser pot fi o optiune excelenta. Acum există modalități de a face un tratament fără durere, atat in ceea ce priveste cariile, cat si in ceea ce priveste interventiile mai complexe, precum tratamentul gingivitei, parodontozei, implanturile dentare, etc. In general, stomatologia holistica si minim invaziva reuseste să creeze o atmosferă confortabilă și liniștitoare, cu manopere blande si foarte eficiente.
O vizită la medicul stomatolog poate fi chiar foarte placuta, obiectivul este însă să vă controlați sănătatea orală. Odată vindecat de toate temerile, poti merge fără presiune la dentist mai regulat și, prin urmare, vei reduce riscul intervențiilor majore.
Programeaza-te ACUM pentru o consultatie in cadrul clinicii noastre!
Life Dental Spa – fara ace, fara freza, fara durere!