Cum sa iti prepari un dezinfectant natural pentru maini

Data

Cuprins

In aceasta perioada, rafturile magazinelor au fost deja golite de dezinfectantele pentru maini si suprafete, iar furnizorii ridica din umeri, fiindca nu mai au rezerve si nici nu pot plasa comenzi, din lipsa produselor. Sincer, nu imi amintesc vreodata sa fi cumparat oamenii atata dezinfectant ca acum, de cand cu epidemia de coronavirus… Abia daca se cumpara banalul sapun:) Se pare ca teama ne face mai curati decat oricand:).

Prin prisma profesiei mele, de medic stomatolog, dezinfectantii de toate felurile au facut parte intensa din viata mea, printre care si cei pentru maini. La clinica suntem obligati sa folosim anumite substante standard, insa pentru acasa am preferat mereu sa folosesc produse cat mai naturale, care sa contina cat mai putini aditivi nocivi. 

Produsele de curatare si dezinfectare standard pentru suprafete si incaperi pot contine compusi iritanti pentru piele si sistemul respirator, aici incluzand saruri cuaternare de amoniu, etanolamine, clorhexidina, glutaraldehida, hexaclorofen, cloramina T,etc. In medii spitalicesti si clinici medicale ele sunt folosite pe scara larga, deoarece este necesar sa fie prevenita raspandirea anumitor boli produse de bacterii si virusuri.

blank

Insa acasa, putem opta pentru variante ecologice, biologice, cu ingrediente naturale, in ceea ce priveste dezinfectantii. Ne putem proteja copiii si fara sa-i expunem la compusii iritanti si cu potential alergic din produsele conventionale pentru curatare si dezinfectare. Exista acum disponibile pe piata numeroase brand-uri de produse bio, cu ingrediente naturale, mult mai prietenoase cu corpul nostru decat cele clasice. Asadar avem de unde alege!

Si pentru ca suntem indemnati sa ne spalam des pe maini si sa folosim dezinfectanti pentru a tine departe virusul Corona, impartasesc cu voi o reteta naturala simpla pentru dezinfectant al mainilor, pe care o puteti prepara singuri acasa, din cateva ingrediente. Pentru ca am absolvit o competenta de aromaterapie la Centrul National de Perfectionare in Domeniul Sanitar din Bucuresti (acum vreo 10 ani), recunosc ca de atunci m-am indragostit de proprietatile farmacologice uimitoare ale uleiurilor esentiale, asadar reteta va avea la baza actiunea lor dezinfectanta, antimicrobiana, antivirala si antiseptica.

Reteta pentru dezinfectant de maini cu ingrediente naturale

Ingrediente pentru prepararea a 100 ml de spray/solutie dezinfectanta naturala:

  • Ulei esential de cuisoare- 5 picaturi
  • Ulei esential de oregano- 5 picaturi
  • Ulei esential de lamaie- 10 picaturi
  • Ulei esential de arbore de ceai (Tea tree) -10 picaturi
  • Alcool- 10 ml
  • Apa distilata sau filtrata- 90 ml

Solutia se pastreaza intr-o sticluta cu pulverizator, pentru a fi usor aplicata pe maini ori de cate ori este nevoie. Nu uitati sa agitati inainte de folosire!

Ce calitati au aceste uleiuri esentiale?

Uleiurile pe care le-am ales in combinatia de mai sus sunt recunoscute pentru proprietatile dezinfectante, antiseptice, antibacteriene si antivirale.

Uleiul esential de Tea-tree- este antiviral, antibacterian, antifungic, stimulent al sistemului imunitar;

Uleiul esential de cuisoare– este antiviral, antimicrobian, antiseptic;

Uleiul de oregano– are in compozitie carvacrol cu efect antibacterian, antibiotic cu actiune rapida  si eficienta asupra bacteriilor, virusurilor si fungilor;

Uleiul esential de lamaie– este antiviral, antiseptic si antifungic.

Asadar, putem folosi cu incredere acest blend natural pentru a tine departe agentii patogeni in aceasta perioada.

Va doresc multa sanatate si mult calm in perioada urmatoare! Sa va fie de folos!

Mai Multe
articole