Cum sa inlaturi mirosul neplacut al gurii?

Data

Mirosul neplacut al gurii poate genera mult disconfort persoanei respective, a carei viata sociala si mai ales intima poate avea de suferit. Efectele psihologice nu sunt deloc de neglijat, deoarece persoana isi poate pierde increderea in sine, evitand apropierea de ceilalti, inclusiv de partenerul/partenera de viata.

De foarte multe ori, pacientii cred ca mirosul neplacut al gurii se datoreaza unor afectiuni la nivelul stomacului si urmeaza intr-o prima faza tot felul de investigatii gastroenterologice, neglijand existenta unor probleme dentare. 

In realitate insa, intr-un procent mai mare de 80%, cauza unui miros neplacut in gura se afla chiar acolo, la nivel dentar.

Si pentru ca padurea nu se vede de copaci, poate trece o perioada lunga de timp pana cand pacientul se adreseaza medicului stomatolog pentru aceasta problema.

Statisticile arata ca 1 din 4 persoane sufera de miros neplacut in gura, asadar nu este de mirare ca rafturile magazinelor sunt pline de gume de mestecat si dropsuri mentolate care sa o contracareze. Din pacate insa, toate acestea nu inlatura cauza problemei, ci o acopera mai degraba, temporar. Dupa ce s-a topit dropsul, mirosul neplacut revine.

Care sunt cauzele halitozei?

Halitoza este denumirea medicala a mirosului neplacut al gurii si poate fi generata de probleme dentare sau/si de o incarcatura bacteriana pe suprafata dorsala a limbii.

Iata si cateva dintre cauzele cele mai frecvente:

  • Igiena orala deficitara ce permite fermentarea resturilor alimentare de catre bacterii  in cavitatea bucala, ce genereaza compusi volatili cu sulf (precum hidrogenul sulfurat sau metil-mercaptanul)
  • Prezenta tartrului pe dinti
  • Prezenta unei inflamatii gingivale (gingivita)
  • Prezenta bolii parodontale (parodontoza)
  • Carii dentare netratate
  • Existenta unor lucrari dentare vechi, ce retentioneaza alimente si nu mai au adaptarea corecta gingivala ori nu mai sunt integre
  • La purtatori de aparate ortodontice cu igiena necorespunzatoare (aparatul ortodontic retentioneaza multa placa bacteriana si resturi alimentare)
  • Prezenta unor resturi radiculare care necesita extractie
  • Infectii dentare, cu eliminare de continut purulent, de genul abceselor dentare sau a pungilor parodontale infectate
  • Fumatul
  • Scaderea debitului salivar (ex: sindrom Sjogren)
  • Proteze dentare incorect igienizate

In cazul in care medicul stomatolog nu poate identifica in cavitatea bucala cauzele mirosului neplacut al gurii, atunci este recomandat consultul ORL si/sau gastroenterologic. Dintre cauzele extraorale putem enumera sinuzitele sau boli de fond precum diabetul (cetoacidoza diabetica produce un miros dulceag, de fructe, de acetona), insuficienta hepatica (miros slab sulfuros), insuficienta renala (miros de urina sau amoniac).

Cum putem preveni halitoza?

Exista o serie de masuri prin care putem preveni mirosul neplacut al gurii:

  • Periaj dentar corect, ideal dupa fiecare masa
  • Folosirea dusului bucal sau/si a atei dentare pentru curatarea spatiilor interdentare unde periuta nu poate patrunde, a lucrarilor protetice, implanturilor dentare, aparatelor ortodontice
  • Curatarea limbii, de fiecare data cand periem dintii, cu ajutorul unui dispozitiv special sau a unei lingurite de plastic pe care o utilizam doar in acest scop
  • Realizarea detartrajului la dentist, de doua ori pe an in mod obisnuit, mai des pentru persoanele ce sufera de parodontoza (la 3 luni) si pentru purtatorii de aparat ortodontic (la 2 luni)
  • Hidratarea corecta ce genereaza un flux salivar normal
  • Evitarea unei alimentatii bogate in zahar, ce hraneste populatiile bacteriene
  • Igienizarea corespunzatoare a protezelor dentare

 

Din punctul meu de vedere, dusul bucal este un instrument absolut indispensabil tuturor, deoarece periuta de dinti, oricat de performanta ar fi, nu poate curata spatiile interdentare si zonele greu accesibile. Dusul bucal reuseste sa realizeze acest lucru, datorita jetului de apa cu presiune ce spala aceste suprafete. In apa din rezervorul dusului bucal se poate adauga apa de gura sau cateva picaturi de ulei esential antiinflamator si dezodorizant (de exemplu, ulei esential de menta).

Tratamentul afectiunilor orale ce genereaza halitoza este obligatoriu de instituit cat mai rapid. Cariile dentare pot fi abordate inca din faza incipienta, iar in clinica noastra sunt tratate cu ajutorul laserului dentar- fara freza, fara anestezie, fara durere.

Dintre avantajele tratamentului cariilor cu laser, va mentionez cateva, mai importante:

 • Tratamentul este minim invaziv, selectiv- laserul indeparteaza preponderent caria si nu afecteaza tesutul sanatos din jur;
 • Laserul este bactericid- elimina bacteriile din cavitatea care va primi ulterior plomba, ceea ce scade considerabil riscul de aparitie al cariilor secundare;
 • Prin tratament laser se stimuleaza reparatia dentinei sub plomba;
 • Laserul nu lezeaza in niciun fel nervul dintelui.

Parodontoza si gingivita sunt sursa unui miros extrem de neplacut, datorita incarcaturii mari bacteriene si a necrozei tesuturilor gingivale afectate. Din acest motiv, nicio pasta de dinti sau apa de gura nu pot contracara acest miros, decat poate doar partial. Pana la rezolvarea problemei, situatia neplacuta si jenanta va persista.

Tratamentul afectiunilor gingivale se realizeaza in clinica noastra cu ajutorul unui protocol ce include folosirea laserului dentar, identificarea si inlaturarea cauzelor, precum si recomandari pentru mentinerea rezultatului pe termen lung.

Pentru intretinere dupa tratamentul cu laser al parodontozei eu recomand o procedura speciala, ce se realizeaza de doua ori pe an, numita Laser Mouth Disinfection. Dupa cum reiese din denumire, este o procedura laser de decontaminare a zonei subgingivale, pentru a preveni inmultirea bacteriilor ce produc boala parodontala.

Lucrarile vechi, incorect adaptate gingival sau deteriorate, retin alimente si bacterii, favorizand un miros neplacut, specific. Dar mirosul nu este singurul motiv pentru care acestea trebuie obligatoriu inlocuite, ci acest lucru este necesar deoarece intretin inflamatia gingivala, iar dintii stalpi se pot caria.

Plombele vechi, ce aduna resturi alimentare, pot fi, de asemenea, surse de miros neplacut, mai ales daca sunt debordante si se sprijina pe gingie. Inlocuirea lor cu obturatii bine conturate si finisate este importanta pentru sanatatea dintilor respectivi si a papilei gingivale interdentare.

Concluzie

Pastele de dinti, apele de gura, guma de mestecat pot ajuta la mentinerea unei respiratii proaspete si a unei igiene orale corespunzatoare, insa nu pot rezolva problemele dentare daca acestea exista. Pentru indepartarea mirosului neplacut din gura este necesar sa identificam sursa acestuia, iar acest lucru il poate realiza cel mai bine medicul stomatolog. 

Prin tratarea afectiunilor dentare, realizarea detartrajului periodic, inlocuirea lucrarilor si plombelor vechi si o igiena orala corespunzatoare, respiratia va redeveni placuta si situatia se va stabiliza pe termen lung.

Mai Multe
articole