Mirosul neplacut al gurii poate genera mult disconfort persoanei respective, a carei viata sociala si mai ales intima poate avea de suferit. Efectele psihologice nu sunt deloc de neglijat, deoarece persoana isi poate pierde increderea in sine, evitand apropierea de ceilalti, inclusiv de partenerul/partenera de viata.

De foarte multe ori, pacientii cred ca mirosul neplacut al gurii se datoreaza unor afectiuni la nivelul stomacului si urmeaza intr-o prima faza tot felul de investigatii gastroenterologice, neglijand existenta unor probleme dentare. 

In realitate insa, intr-un procent mai mare de 80%, cauza unui miros neplacut in gura se afla chiar acolo, la nivel dentar.

Si pentru ca padurea nu se vede de copaci, poate trece o perioada lunga de timp pana cand pacientul se adreseaza medicului stomatolog pentru aceasta problema.

Statisticile arata ca 1 din 4 persoane sufera de miros neplacut in gura, asadar nu este de mirare ca rafturile magazinelor sunt pline de gume de mestecat si dropsuri mentolate care sa o contracareze. Din pacate insa, toate acestea nu inlatura cauza problemei, ci o acopera mai degraba, temporar. Dupa ce s-a topit dropsul, mirosul neplacut revine.

Care sunt cauzele halitozei?

Halitoza este denumirea medicala a mirosului neplacut al gurii si poate fi generata de probleme dentare sau/si de o incarcatura bacteriana pe suprafata dorsala a limbii.

Iata si cateva dintre cauzele cele mai frecvente:

In cazul in care medicul stomatolog nu poate identifica in cavitatea bucala cauzele mirosului neplacut al gurii, atunci este recomandat consultul ORL si/sau gastroenterologic. Dintre cauzele extraorale putem enumera sinuzitele sau boli de fond precum diabetul (cetoacidoza diabetica produce un miros dulceag, de fructe, de acetona), insuficienta hepatica (miros slab sulfuros), insuficienta renala (miros de urina sau amoniac).

Cum putem preveni halitoza?

Exista o serie de masuri prin care putem preveni mirosul neplacut al gurii:

 

Din punctul meu de vedere, dusul bucal este un instrument absolut indispensabil tuturor, deoarece periuta de dinti, oricat de performanta ar fi, nu poate curata spatiile interdentare si zonele greu accesibile. Dusul bucal reuseste sa realizeze acest lucru, datorita jetului de apa cu presiune ce spala aceste suprafete. In apa din rezervorul dusului bucal se poate adauga apa de gura sau cateva picaturi de ulei esential antiinflamator si dezodorizant (de exemplu, ulei esential de menta).

Tratamentul afectiunilor orale ce genereaza halitoza este obligatoriu de instituit cat mai rapid. Cariile dentare pot fi abordate inca din faza incipienta, iar in clinica noastra sunt tratate cu ajutorul laserului dentar- fara freza, fara anestezie, fara durere.

Dintre avantajele tratamentului cariilor cu laser, va mentionez cateva, mai importante:

Parodontoza si gingivita sunt sursa unui miros extrem de neplacut, datorita incarcaturii mari bacteriene si a necrozei tesuturilor gingivale afectate. Din acest motiv, nicio pasta de dinti sau apa de gura nu pot contracara acest miros, decat poate doar partial. Pana la rezolvarea problemei, situatia neplacuta si jenanta va persista.

Tratamentul afectiunilor gingivale se realizeaza in clinica noastra cu ajutorul unui protocol ce include folosirea laserului dentar, identificarea si inlaturarea cauzelor, precum si recomandari pentru mentinerea rezultatului pe termen lung.

Pentru intretinere dupa tratamentul cu laser al parodontozei eu recomand o procedura speciala, ce se realizeaza de doua ori pe an, numita Laser Mouth Disinfection. Dupa cum reiese din denumire, este o procedura laser de decontaminare a zonei subgingivale, pentru a preveni inmultirea bacteriilor ce produc boala parodontala.

Lucrarile vechi, incorect adaptate gingival sau deteriorate, retin alimente si bacterii, favorizand un miros neplacut, specific. Dar mirosul nu este singurul motiv pentru care acestea trebuie obligatoriu inlocuite, ci acest lucru este necesar deoarece intretin inflamatia gingivala, iar dintii stalpi se pot caria.

Plombele vechi, ce aduna resturi alimentare, pot fi, de asemenea, surse de miros neplacut, mai ales daca sunt debordante si se sprijina pe gingie. Inlocuirea lor cu obturatii bine conturate si finisate este importanta pentru sanatatea dintilor respectivi si a papilei gingivale interdentare.

Concluzie

Pastele de dinti, apele de gura, guma de mestecat pot ajuta la mentinerea unei respiratii proaspete si a unei igiene orale corespunzatoare, insa nu pot rezolva problemele dentare daca acestea exista. Pentru indepartarea mirosului neplacut din gura este necesar sa identificam sursa acestuia, iar acest lucru il poate realiza cel mai bine medicul stomatolog. 

Prin tratarea afectiunilor dentare, realizarea detartrajului periodic, inlocuirea lucrarilor si plombelor vechi si o igiena orala corespunzatoare, respiratia va redeveni placuta si situatia se va stabiliza pe termen lung.