Caria dentara se formeaza in urma existentei unui dezechilibru intre procesele de mineralizare si demineralizare, cauza principala fiind prezenta placii bacteriene patogene la nivelul tesuturilor dure dentare.

Placa bacteriana adera la nivelul dintiilor unde metabolizeaza resturile alimentare in acizi. Acestia au o actiune daunatoare la nivelul smaltului, pe care il demineralizeaza si il face mult mai susceptibil la aparitia unei afectiuni carioase.

Prezenta indelungata in cavitatea bucala a unui mediu acid (un pH scazut) favorizeaza demineralizarea tesuturilor dure dentare si impiedica remineralizarea acestora.

Zaharul reprezinta substratul nutritiv principal al bacteriilor, iar un consum ridicat al acestuia este asociat cu un numar mare de carii dentare, atunci cand igiena dentara este incomplet realizata.

Cateva aspecte utile in prevenirea aparitiei cariilor

Intr-un stadiu incipient o carie nu cauzeaza durere dentara. Netratata la timp, aceasta evolueaza in profunzimea dintelui, spre pulpa dentara, locul unde exista vasele de sange si filamentele nervoase terminale, iar in prezenta unui stimul fizic (rece, cald) sau chimic (alimente bogate in zaharuri), apare durerea de dinte.

O carie simpla se poate complica in timp, de exemplu, poate favoriza aparitia unei carii si pe dintele vecin (carii interdentare) sau poate evolua spre un abces periapical atunci cand ajunge la camera pulpara (nerv).

Tratamentul cariilor cu laser

Fata de metoda conventionala in tratamentul cariilor, care presupune indepartarea tesuturilor dure alterate cu ajutorul instrumentarului rotativ (freze dentare), optarea pentru un tratament cu laser ofera pacientilor un grad de confort ridicat, fiind un tratament fara durere.

Astfel, beneficiile pe care le aduce laserul in tratarea cariilor sunt:

Un inconvenient al laserului in stomatologie este acela ca nu poate indeparta obturatiile din amalgam, astfel plombele vechi cu aliaj de mercur si argint trebuie indepartate conventional, cu instrumentar rotativ (freze).

Tratamentul cu laser ofera un grad ridicat de confort pacientiilor, datorita preciziei si tehnologiei de ultima generatie prin care acesta actioneaza, putand fi utilizat in tratamentul oricaror tipuri de carii.

Programeaza-te ACUM!