Cum sa eviti aparitia cariilor?
blank

Data

Cuprins

Caria dentara se formeaza in urma existentei unui dezechilibru intre procesele de mineralizare si demineralizare, cauza principala fiind prezenta placii bacteriene patogene la nivelul tesuturilor dure dentare.

Placa bacteriana adera la nivelul dintiilor unde metabolizeaza resturile alimentare in acizi. Acestia au o actiune daunatoare la nivelul smaltului, pe care il demineralizeaza si il face mult mai susceptibil la aparitia unei afectiuni carioase.

Prezenta indelungata in cavitatea bucala a unui mediu acid (un pH scazut) favorizeaza demineralizarea tesuturilor dure dentare si impiedica remineralizarea acestora.

Zaharul reprezinta substratul nutritiv principal al bacteriilor, iar un consum ridicat al acestuia este asociat cu un numar mare de carii dentare, atunci cand igiena dentara este incomplet realizata.

Cateva aspecte utile in prevenirea aparitiei cariilor

  • Igienizarea corecta facuta de pacient acasa prin periaj dentar si folosirea mijloacelor auxiliare (apa de gura, periute interdentare);
  • Adoptarea unui stil de viata sanatos, echilibrat din punct de vedere nutritional, cu un consum scazut de produse pe baza de zahar;
  • Evitarea bauturilor carbogazoase sau a celor acide (pe baza de citrice);
  • Consumarea dupa mesele principale a unor alimente (branzeturi, nuci) sau a gumei de mestecat, care sa creasca salivatia si sa neutralizeze prezenta unui pH scazut in cavitatea bucala;
  • Efectuarea unui control periodic in cabinetul stomatologic al statusului dentar pentru a diagnostica orice eventuala leziune carioasa intr-un stadiu incipient;
  • Efectuarea manoperelor de igienizare profesionala in cabinetul stomatologic pentru a mentine un nivel de placa bacteriana cat mai scazut.

Intr-un stadiu incipient o carie nu cauzeaza durere dentara. Netratata la timp, aceasta evolueaza in profunzimea dintelui, spre pulpa dentara, locul unde exista vasele de sange si filamentele nervoase terminale, iar in prezenta unui stimul fizic (rece, cald) sau chimic (alimente bogate in zaharuri), apare durerea de dinte.

O carie simpla se poate complica in timp, de exemplu, poate favoriza aparitia unei carii si pe dintele vecin (carii interdentare) sau poate evolua spre un abces periapical atunci cand ajunge la camera pulpara (nerv).

Tratamentul cariilor cu laser

Fata de metoda conventionala in tratamentul cariilor, care presupune indepartarea tesuturilor dure alterate cu ajutorul instrumentarului rotativ (freze dentare), optarea pentru un tratament cu laser ofera pacientilor un grad de confort ridicat, fiind un tratament fara durere.

Astfel, beneficiile pe care le aduce laserul in tratarea cariilor sunt:

  • Laserul are un efect bactericid, astfel un dinte curatat de carie cu laser are sanse mai mici de a se caria secundar, sub plomba, pe viitor;
  • Nu provoaca stres mecanic asupra dintelui, spre deosebire de folosirea frezei dentare care poate provoca microfisuri in smalt cu repercursiuni negative pe termen lung;
  • Nu sensibilizeaza nervul dintelui si astfel nu apare durerea sau nevoia de anestezie.

Un inconvenient al laserului in stomatologie este acela ca nu poate indeparta obturatiile din amalgam, astfel plombele vechi cu aliaj de mercur si argint trebuie indepartate conventional, cu instrumentar rotativ (freze).

Tratamentul cu laser ofera un grad ridicat de confort pacientiilor, datorita preciziei si tehnologiei de ultima generatie prin care acesta actioneaza, putand fi utilizat in tratamentul oricaror tipuri de carii.

Programeaza-te ACUM!

Mai Multe
articole