Cum să alegi clinica stomatologică potrivită pentru problemele dentare urgente?
blank

Data

Urgențele dentare sunt la fel de importante ca orice altă urgență medicală. În categoria urgențelor din sfera stomatologică intră:

  1. durerea,
  2. traumatismele dento-alveolare, 
  3. alveolita postextracțională, 
  4. umflarea feței, a gingiei, 
  5. fracturi ale oaselor maxilare,
  6. pericoronarita dinților incluși,
  7. celulite/ abcese periosoase,
  8. luxația articulației temporo-mandibulare,
  9. gingivostomatita ulcero-necrotică. 

 

Este foarte important ca, în cazul unei urgențe stomatologice , să vă păstrați calmul și să vă adresați imediat medicului dumneavoastra stomatolog curant. 

 

Durerea pulpară este cel mai frecvent simptom și, din păcate, pacienții ajung într-un cabinet stomatologic atunci cand durerea nu mai cedează la analgezice/ sau după administrarea haotica de antibiotice și atunci, din păcate, este prea tarziu pentru a putea salva nervul dintelui. De cele mai multe ori, durerea apare ca urmare a unei carii avansate care a afectat ireversibil pulpa, iar atunci tratamentul de elecție este cel endodontic, care constă în extirparea (scoaterea) nervului, sterilizarea canalelor cu ajutorul laserului, obturație de canal și tratament restaurativ: pivot și coroană.

Uneori, dacă durerea nu este mare, atunci se poate opta pentru un tratament mai conservativ, dar care nu face decât să amâne tratamentul endodontic. El constă în curățarea cariei și realizarea unui coafaj direct/indirect, care are rolul de a proteja nervul și de a stimula producerea de dentină terțiară (de reparație). 

 

Cum alegem clinica potrivită pentru urgențele dentare?

În primul rând, contează foarte mult ce tip de urgență este. 

Dacă a avut loc un traumatism dentar care interesează oasele maxilare, fracturi de maxilar, mandibulă sau luxația articulației temporo-mandibulare sau chiar celulite/ abcese periosoase, atunci cel mai bine este să vă adresați spitalului de stomatologie situat pe Calea Plevnei sau oricărui spital care are secție de chirurgie BMF. 

Dacă este vorba de celelalte urgențe, atunci cel mai bine este sa ții cont de următoarele sfaturi:

 

 1. Clinica stomatologică să aibă specialiști pe fiecare ramură a stomatologiei, astfel încât să se poată lucra interdisciplinar și fiecare pacient să beneficieze de cel mai bun tratament.

 2. Dotarea clincii:

Este foarte important să existe dotări, sa aibă aparatură performantă, cum ar fi: radiologie proprie, microscop, laser dentar. Este extrem de neplăcut să te prezinți într-un cabinet stomatologic și, din cauza faptului că nu exista radiologie, pacientul să fie nevoit sa se ducă la un centru de radiologie și apoi sa se întoarcă în clinică pentru a i se putea trata urgență. 

De asemenea, utilizarea microscopului crește șansele unui tratament de succes. 

Laserul dentar este utilizat în multe ramuri, de la tratarea cariilor, la implantologie. 

În cazul durerii, laserul poate fi folosit în terapia durerii, astfel încât durerea post-operatorie să fie mult diminuată. Se poate folosi și în cazul hipersensibilitatii dentinare, pentru a scădea intensitatea durerii resimțite de către pacient. 

 3. Respectarea normelor de igienă 

Igiena și standardul de sterilizare sunt extrem de importante. 

De la intrarea în cabinet, la recepție, cabinete, până la grupurile sanitare, trebuie sa fie o curățenie impecabilă. 

Tot instrumentarul trebuie sterilizat conform normelor în vigoare, iar materialele și unitul trebuie igienizate cu dezinfectant aprobat 

 4. Feedback-urile pacienților

Atunci cand o clinică are feedbackuri pozitive, știi că acolo este o echipă de specialiști, care are rezultate bune și cazuistica impresionantă, care lucrează interdisciplinar, pentru a avea cazuri tratate cu succes. O echipă este capabilă să trateze și cazurile complexe.  

Echipa constă nu doar în medici, ci și în asistenți, recepționeri, personal auxiliar și manageri, astfel încât pacientul să beneficieze de cel mai bun tratament. 

 5. Disponibilitate

Un alt lucru important este să existe disponibilitate, astfel încât tratamentul urgenței sa fie prompt. 

 

 6. Flexibilitate financiară

Uneori, tratamentele stomatologice ajung să coste sume importante de bani, de aceea, trebuie să existe o modalitate prin care pacientul să fie ajutat să beneficieze de tratamente de calitate. 

 

Indiferent de tipul urgenței, trebuie să vă adresați imediat unei unități stomatologice, pentru a preveni complicațiile, care pot fi destul de însemnate și grave. Unele pot pune chiar și viața în pericol. 

Mai Multe
articole