Cum privim sanatatea dentara?

Data

Cuprins

La prima vizita a pacientului la noi pe scaun are loc o consultatie in care incercam sa aflam pe langa problemele dentare si multe alte informatii despre stilul de viata si de alimentatie pe care pacientii nostri il au.

Nu de putine ori am avut surprinderea sa observ ca majoritatea oamenilor privesc dintii ca pe o entitate separata de corp si care nu este influentata de restul organismului.

Din nefericire acest lucru este eronat si intotdeauna trebuie sa avem in vedere ca sanatatea noastra dentara este intr-o stransa si profunda legatura cu sanatatea generala, cu alimentatia si stilul din viata de zi cu zi.

Ce probleme dentare sunt asociate cu starea de sanatate generala a organismului?

Raspunsul corect este toate!

Cariile

 • Cariile pot fi evitate nu numai avand un periaj si o igiena coresunzatoare dar si alegand o alimentatie benefica pentru organism si cat mai saraca in zahar.
 • Zaharurile (in special cele din alimentele procesate) favorizeaza formarea unui biofilm pe suprafetele dentare pe care bacterii patogene rezista si formeaza in timp cariile dentare.

Parodontoza

 • Parodontoza este drept ca are si o componenta genentica, dar prezenta acesteia nu este de ajuns pentru dezvoltarea acestei afectiuni.
 • O igiena precara pe de alta parte, lipsa detartrajului, consumul excesiv de zahar,cafea, fumatul si alte afectiuni generale de sanatate vor duce la aparitia parodontozei. Intotdeauna in corpul uman pentru a se dezvolta o afectiune este nevoie ca mai multi factori sa fie implicati si incriminati.

Tratamentul de canal

 • Esecul unui tratament de canal poate fi incriminat de un tratament initial incomplet sau o coroana prost adaptata sau o dezinfectare ineficienta a canalelor. Insa exista multi pacienti cu reactivitate proasta din cauza unui sistem imunitar scazut iar acesti pacienti au sanse de vindecare mult mai mica in cazul unui tratament de canal.
 • Exista tratamente endodontice vechi, incomplete,cu canale netratate dar fara reactii infectioase. Acest fenomen poate fi explicat printr-o reactie pozitiva a unui organism sanatos la tratamentul endodontic. In acelasi timp exista din pacate multi pacienti care reactioneaza prost si dezvolta infectii desi tratamentele au fost facute bine.

In mare, concluzia este ca nu ar trebui sa privim dintii si tratamentele dentare care entitati izolate in corpul nostru dar organismul ca un tot unitar cu multe elemente si structuri interconectate.

Stomatologie clasica vs stomatologie holistica

Stomatologia pe care o cunoastem toti trateaza dinti si problemele asociate lor. La Life Dental Spa noi credem si practicam stomatologia holistica.

Noi vedem omul ca un tot unitar si ne axam pe schimbarea obiceiurilor vicioase in asociere cu problemele dentare.#lifedentist

Credem intr-un stil de viata sanatos si echilibrat si suntem aici sa schimbam vieti, nu doar sa tratam dinti.

 • Stilul de viata sanatos si o alimentatie echilibrata contribuie direct la tratarea parodontozei. Tratamentul parodontozei este un tratament pe termen lung si este un tratament care implica direct pacientul.
 • Fara o igiena corespunzatoare, fara detartraj regulat si fara eforturi in reducere consumului de zahar si de fumat, tratamentele nu vor avea efectul dorit.

Principii de baza pentru viziunea Life Dental Spa

Noi la Life Dental Spa ne-am propus si ne asumam tratamente minim invazive.

 • Abordam cat mai conservativ problemele dentare si incercam sa pastram vitalitatea dintilor cat mai mult timp.Nu optam pentru extractii dentare decat in cazuri extreme, cand nu mai exista nici o modalitate de recuperare a radacinii dintelui; atunci cand este posibil, se efectueaza premolarizari, rezectii apicale, imobilizari dentare, etc;
 • Pentru dintii mobili, parodontotici, exista posibilitatea imobilizarii lor si a chirurgiei parodontale care ii poate pastra pe arcada timp mai indelungat;
 • Nu recomandam devitalizarea dintilor (scoaterea nervului) in vederea realizarii de lucrari dentare (coroane si punti), deoarece noile metode de slefuire dentara minim invaziva permit pastrarea dintelui vital.
 • Folosim materiale biocompatibile. Life Dental Spa sustine si promoveaza folosirea unor materiale dentare cat mai biocompatibile, precum fibra de sticla, compozitul, ceramica, zirconiul, si recomanda limitarea sau chiar eliminarea utilizarii metalelor si a aliajelor cu mercur (amalgamul).

Programeaza o vizita in clinica noastra de stomatologie holistica ca sa afli cum sa-ti ingrijesti corect dintii, folosind anumite tehnici de periaj zilnice, dar si paste de dinti si ape de gura naturale, achizitionate din comert sau preparate de tine acasa dupa retetele noastre.

Acestea au avantajul ingredientelor naturale si eliminarea folosirii detergentilor, colorantilor, aromatizantilor si conservantilor artificiali, precum si a fluorului.

Programeaza-te ACUM

blank

Autor:

Vlad Marius

Medic dentist generalist

Mai Multe
articole