Cum prevenim situatiile care cer scoaterea nervului?
blank

Data

Cum prevenim situatiile care cer scoaterea nervului?

 

Tratamentul de canal nu va fi niciodata considerat o procedura prea placuta. Principalul sau scop este acela de a salva dintele, astfel incat acesta sa ramana multi ani pe arcada. Desi scopul este nobil, procedura in sine dureaza destul de mult si necesita multa rabdare atat din partea pacientului, cat si din partea medicului. de aceea de cate ori se poate este bine sa prevenim aceste situatii. In cele ce urmeaza vom discuta despre metode ce pot preveni necesitatea unui tratament de canal.

  • O igiena orala corecta

Mentinerea unei bune igiene orale este esentiala pentru a preveni aparitia cariilor. Odata ce o carie apare, in lipsta unei igiene corecte, poate sa evolueze cu afectarea nervului si in cele din urma va fi necesara scoaterea acestuia.

 Pentru a preveni astfel de situatii se recomanda realizarea unui periaj corect de doua ori pe zi, dimineata si seara, cu ajutorul unei periute manuale/electrice cu peri moi sau medii. Miscarile recomandate sunt cele de ,,maturare” dinspre gingie catre dinte. Un periaj ar trebui sa dureze intre 2- 4 minute. 

Pe langa periaj este indicata folosirea atei dentare si a dusului bucal, metode suplimentare, dar si a apei de gura. O buna igiena va impiedica acumularea de placa bacteriana, factorul declansator al formarii cariilor. Este bine sa nu sarim acesti pasi oricat de obositi sau ocupati am fi. 

  • Evitarea alimentelor si a bauturilor cu continut acid

Cel mai frecvent exemplu sunt bauturile acidulate, sucurile din citrice sau dulciuri precum jeleurile. Acestea submineaza smaltul, cel mai puternic strat al dintelui, si formeaza depozite  ce reprezinta un substrat nutritiv pentru bacterii ce vor determina aparitia de carii. Este indicate evitarea pe cat posibil a zaharului, iar in locul sucurielor din citrice este de preferat consumul fructului ca atare.

  • Evitarea alimentelor foarte dure

,,Crantanitul” bomboanelor este extrem de nociv pentru rezistenta dintilor. Consumul de bomboane covrigi foarte uscati si duri ,etc submineaza rezistenta dintilor si in cele din urma pot duce la fracturarea acestora cu afectarea nervului si inevitabil la necesitatea unui tratament de canal.

  • Menajarea dintilor ,,fragili”

In cazul unor obturatii voluminoase, care intereseaza mai multi pereti ai dintelui este indicata menajarea acestora. Pentru a evita o posibila fracturare se recomanda a se evita alimentele foarte dure- in acesta categorie intra si oleaginoase precum migdale sau nuci- in acea zona. De asemenea mestecatul de guma mai mult de 5 minute sau consumul de alimente lipicioase precum caramele pot afecta stabilitatea obturatiilor.

  • Purtarea de gutiere

Atunci cand situatia o cere. Se recomanda pacientilor ce sufera de bruxism- scrasnirea dintilor, sau ce ce inclesteaza maxilarul- clanching. In aceste situatii din cauza foertelor foarte mari generate in aceste procese pot aparea fisuri sai fracture ce pot interesa si nervul si astfel vor necesita tratamente de canal. Gutiera este ca o masca transparent ace acopera intreaga coroana a dintilor si impiedica contactul direct cu antagonistii. Se recomanda de obicei a se purta pe timpull noptii.

  • Controale stomatologice periodice

Controalele stomatologice periodice precum si igienizarea profesinala sunt esentiale pentru a mentine o buna sanatate orala. La aceste controale medicul va detecta semnele inciepiente ale unor eventuale procese carioase si le poate trata prin metode simple si minim invazive. Igienizarea profesionala este indicata la un interval de 6 luni.

 

Tot timpul preventia va fi cea mai  buna solutie. Desi tehnologia a avansat si tratamentele de canal nu mai sunt la fel de neplacute ca in trecut, raman totusi niste proceduri mai greu de tolarat. La momentul actual un tratament de canal poate fi realizat intr-o singura sedinta si in conditii de maxima siguranta, dar sunt sedinte mai lungi si necesita rabdarea si toleranta pacientului. De aceea ori de cate ori putem este indicat sa respectam cele expuse mai sus si sa evitam aceste situatii. Preventia este cheia.

Mai Multe
articole