Tratamentul de canal nu va fi niciodata considerat o procedura prea placuta. Principalul sau scop este acela de a salva dintele, astfel incat acesta sa ramana multi ani pe arcada. Desi scopul este nobil, procedura in sine dureaza destul de mult si necesita multa rabdare atat din partea pacientului, cat si din partea medicului. De aceea, de cate ori se poate, este bine sa prevenim aceste situatii. In cele ce urmeaza iti vom prezenta ce masuri poti lua pentru a evita sa ajungi la scoaterea nervului.
- O igiena orala corecta
Mentinerea unei bune igiene orale este esentiala pentru a preveni aparitia cariilor. Odata ce o carie apare, in lipsa unei igiene corecte, poate ajunge atat de profunda incat va ajunge sa fie necesar scoaterea nervului.
Pentru a preveni astfel de situatii se recomanda realizarea unui periaj corect de doua ori pe zi, dimineata si seara, cu ajutorul unei periute manuale/electrice cu peri moi sau medii. Miscarile recomandate sunt cele de ,,maturare” dinspre gingie catre dinte. Un periaj ar trebui sa dureze intre 2- 4 minute.
Pe langa periaj este indicata folosirea atei dentare si a dusului bucal, metode suplimentare, dar si a apei de gura. O buna igiena va impiedica acumularea de placa bacteriana, factorul declansator al formarii cariilor. Este bine sa nu sarim acesti pasi oricat de obositi sau ocupati am fi.
- Evitarea alimentelor si a bauturilor cu continut acid
Cel mai frecvent exemplu sunt bauturile acidulate, sucurile din citrice sau dulciuri precum jeleurile. Acestea submineaza smaltul, cel mai puternic strat al dintelui, si formeaza depozite ce reprezinta un substrat nutritiv pentru bacterii ce vor determina aparitia de carii. Este indicata evitarea pe cat posibil a zaharului, iar in locul sucurilor din citrice este de preferat consumul fructului ca atare.
- Evitarea alimentelor foarte dure
,,Crantanitul” bomboanelor este extrem de nociv pentru rezistenta dintilor. Consumul de bomboane, covrigi foarte uscati si duri, etc., submineaza rezistenta dintilor si in cele din urma pot duce la fracturarea acestora si inevitabil la scoaterea nervului.
- Menajarea dintilor ,,fragili”
In cazul unor obturatii voluminoase, care intereseaza mai multi pereti ai dintelui este indicata menajarea acestora. Pentru a evita o posibila fracturare se recomanda a se evita alimentele foarte dure – in acesta categorie intra si oleaginoase precum migdale sau nuci. De asemenea mestecatul de guma mai mult de 5 minute sau consumul de alimente lipicioase precum caramele pot afecta stabilitatea obturatiilor.
- Purtarea de gutiere
Atunci cand situatia o cere. Se recomanda pacientilor care sufera de bruxism – scrasnirea dintilor, sau care inclesteaza maxilarul – clenching. In aceste situatii din cauza fortelor foarte mari generate in aceste procese pot aparea fisuri sau fracturi din cauza carora este necesara scoaterea nervului. Gutiera este ca o masca transparenta ce acopera intreaga coroana a dintilor si impiedica contactul direct cu antagonistii. Se recomanda de obicei a se purta pe timpul noptii.
- Controale stomatologice periodice
Controalele stomatologice periodice precum si igienizarea profesionala sunt esentiale pentru a mentine o buna sanatate orala. La aceste controale medicul va detecta semnele incipiente ale unor eventuale procese carioase si le poate trata prin metode simple si minim invazive. Igienizarea profesionala este indicata la un interval de 6 luni.
Tot timpul preventia va fi cea mai buna solutie. Desi tehnologia a avansat si tratamentele de canal nu mai sunt la fel de neplacute ca in trecut, raman totusi niste proceduri mai greu de tolerat. La momentul actual, scoaterea nervului poate fi realizat intr-o singura sedinta si in conditii de maxima siguranta, dar sunt sedinte mai lungi si necesita rabdarea si toleranta pacientului. De aceea, ori de cate ori putem, este indicat sa respectam cele expuse mai sus si sa evitam aceste situatii. Preventia este cheia.