Cum prevenim aparitia cariilor la copii?

Data

Cand ne gandim la cea mai comuna boala infectioasa cronica din timpul copilariei nu ne asteptam sa fie caria dentara, dar aceasta este intalnita la un procent foarte mare de copii. Dintii de lapte sunt foarte importanti, pentru ca ii ajuta pe copil sa mestece corect alimente  ( contribuie la digestie prin maruntirea alimentelor), sa vorbeasca corect ( pronuntia sunetelor dentale) si le asigura un aspect placut. Daca nu este prevenita, caria dentara poate cauza disconfort, durere, costruri crescute pentru tratare si poate contribui la afectarea sanatatii generale.  

 

Copilul are pana la varsta de 3 ani in jur de 20 de dinti. Acestia incep sa erupa intre 4,5 luni si 10 luni, primii care apar sunt incisivii inferiori. Daca studiem o schema dinti observam ca apar pe grupuri cam din 6 in 6 luni: incisivii centrali inferiori in jur de 6 luni, urmati de cei superiori si apoi de laterali. Dupa varsta de 1 an spre 1an si 6 luni pot sa apara si primii molari. Acum este un moment potrivit pentru o scurta vizita intr-un cabinet stomatologic

Medicul pedodont (cel care are cea mai multa experienta cu copiii) poate sa ofere parintilor informatii utile despre simptomele eruptiei, despre ingrijirea dintilor, despre proceduri preventive (sigilare dinti copii, fluorizare in cabine) si despre alimentatia corecta.  Spre varsta de 2 anii isi fac simtita prezenta si canini, iar spre 2 ani si jumatate molarul 2.  

Atitudine preventiva in familie

Putem spune ca preventia cariilor la copii incepe chiar din timpul sarcinii sau chiar dinainte de conceptie. Parintii care vor sa aiba copii cu dinti sanatosi trebuie sa isi ingrijeasca propria dantura, sa trateze molarii cariati (masele cariate), sa verifice starea lucrarilor protetice ( dinti imbracati cu coroane dentare), sa isi trateze gingiile inflamate printr-o igiena corecta si unde este nevoie de programare pentru tratament gingivita. Sunt date care arata ca o sanatate orala buna a mamei duce la scaderea riscului de nastere prematura.  

 

Imediat dupa nastere gura nou-nascutului este sterila, dar incepe sa se colonizeze cu bacterii de la persoanele cu care intra in contact. Colostrul si laptele matern sunt primele alimente cu care ar trebui sa aiba contat copilul in primele zile. Doar ele asigura factorii de protectie si dezvoltare optima pentru copil. Pe masura ce creste, copilul baga in gurita mainile si alte obiecte din jur care aduc bacterii in flora din gura lui. Cu cat este mai redus contactul cu surse de contaminare cu atat va fi mai mica incarcatura bacteriana producatoare de acizi. Posibile surse sunt : suzeta curatata in gura parintelui sau a ingrijitorului, lingurite folosite la comun, recipiente pentru lichide folosite la comun.  

Preventie specifica 

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca introducerea alimentelor solide sa se faca dupa 6 luni de alaptare exclusiva. Asadar in jurul varstei de 6 luni cand se incepe si diversificarea, bacteriile atasate pe dintii abia erupti au din ce in ce mai multe surse de hrana. 

Daca nu sunt indeparte prin periaj, aceste bacterii folosesc resturile alimentare pentru a se dezvolta si pentru a produce acizi care demineralizeaza dintii. Prima metoda de preventie este o rutina de periaj zilnic. Folosind o periuta adecvata ca dimensiune si duritate, eventual cu putina pasta de dinti fara fluor ( doar stergem suprafata periutei/ aproximativ un bob de orez) spala dintii erupti si masam usor restul gingiilor. 

Prin joaca si perseverenta se introduce periajul de seara si in functie de varsta cel de dimineata sau cel de dinaintea somnului de pranz. 

 

  1. Evitati oferirea suzetei acoperita de substante dulci (miere, sirop).  
  2. Evitati obiceiul de a lasa copilul sa aiba acces continuu la biberonul cu lapte, ceai indulcit, suc de fructe ( chiar si diluat) sau acela de oferi frecvent gustari ( biscuiti, pufuleti, covrigi). Toate aceste lucruri impiedica normalizarea pH-ului oral si neutralizarea acizilor si pot duce la aparitia cariilor. 
  3. Limitati accesul la alimente ce contin zahar. Aceste alimente in general nu aduc prea multe vitamine si minerale corpului, ci doar multe calorii.  
  4. Vizita la fiecare 6 luni la medicul stomatolog, pentru toti membrii familiei. Copii au ocazia sa mearga cu parintii si sa vada cat de important este sa te ingrijesti. Ei pot avea parte de consultatii pentru a monitoriza igiena si evolutia dintilor. 

Preventie in cabinet 

Periajul profesional periodic si chiar detartrajul in cazurile unde exista depuneri de tartru sunt o prima procedura de preventie. Fluorizarea locala se poate indica in anumite situatii. Daca deja se observa pete albe cretoase ( prima forma de carie, caria incipienta) se pot face sedinte de reminealizare si se propune procedura de sigilare dinti

Acesta sigilare se poate face la dinti de lapte, dar este foarte des folostita pentru molarii de 6 ani ( molari defintivi).  

Toate aceste lucruri le putem face pentru a evita caria dentara si toate complicatiile ei (durere, abcese, dinti imbracati).  

 

Pentru a lua cea mai buna decizie, in acord cu dorintele pacientilor, va invitam la o consultatie la cabinetul stomatologic!

Programeaza ACUM o consultatie in cadrul clinicii noastre!
Life Dental Spa – Magheru One!

blank

Autor:

Alina Ursu

Medic pedodont

Mai Multe
articole