Cum poti verifica sanatatea dintilor tai?

Cuprins

Dintii sunt parte integranta a organismului uman si ei sunt afectati de diversi factori atat externi, dar si interni. Sanatatea organismului nostru poate afecta sanatatea dintilor, dar in special sanatatea tesuturilor care sustin dintii, adica sanatatea gingiei, ligamentelor parodontale si a osului inconjurator.

 Factorii externi care pot afecta sanatatea dintilor:

  • aportul de glucide – in special zaharuri procesate si carbohidrati din gama fainoaselor. Ei sunt principala sursa de hrana pentru bacteriile cauzatoare de carii prin faptul ca le ajuta pe acestea sa creeze un mediu cu aciditate crescuta ce ataca smaltul si prin faptul ca sunt aderente de smalt, mentinand mult timp factorul nociv la interfata smaltului
  • bauturile si alimentele acide – pot agrava cariile deja aparute
  • obiceiuri viicioas – in special in randul celor mici, acestea sunt reprezentate de folosirea indelungata a suzetei, sugerea degetului, interpunerea unor obiecte precum pix, creion. Toate acestea pot deforma arcadele osoase si afecteaza alinirea dintilor si muscatura
  • respiratia orala si sforaitul – mentinerea gurii deschise pe perioade lungi duce la uscarea dintilor, astfel ca placa bacteriana in lipsa protectiei salivare, poate caria mult mai usor dintii
  • evitarea fumatului si a alcoolului – se stie foarte bine ca fumatul afecteaza circulatia din intreg organismul si are un efect carcinogen asupra tesuturilor cu precadere la nivelul cavitatii orale. De acelasi efect carcinogen poate si incriminat si consumul crescut si regulat de alcool.

Care sunt etapele care ne pot asigura sanatatea dentara?

  • grija pentru o alimentaTie si o viata echilibrata, evitarea exceselor
  • vizitele regulate la medicul stomatolog
  • igiena dentara corecta efectuata constiincios in fiecare dimineata si seara

Care sunt procedurile prin care medicul stomatolog evalueaza corect starea de sanatate a dintilor tai? 

  • Consultatie clinica

Prin pregatirea si experienta sa, medicul poate diagnostica o serie larga de afectiuni dentare si orale precum: caria dentara, complicatiile cariei dentare, bolile parodontale prescum gingivita sau parodontopatia marginala cronica superficiala sau profunda.

 

  • Consultatia cu camera intraorala 

 

Camera intraorala ajuta medicul sa vada mai clar anumite aspecte, dar si sa arate pacientului si sa discute si sa-i explice acestea anumire afectiuni si ce anume le cauzeaza, dar mai ales, cum se pot vindeca.

 

  • Radiografiile dentare

 

Radiologie este un ajutor de mare pret in diagnosticarea corecta a afectiuniulor care nu sunt vizibile ochiului uman, in special in cazul afectiunilor aflate in oasele maxilare: infectii la nivelul radacinilor in urma unei carii complicate sau a unui tratament de canal nereusit, chisturi, eruptii complicate ale dintilor, De multe ori, radiografia este necesara si pentru a stabili corect un plan de tratament.

 

  • Fotografii/ amprente dentare

 

In cazurile protetice mai avansate, medicul are nevoie sa studieze pozitia dintilor si sa simuleze pe modele viitorul tratament protetic.

 

  • Investigatia CBCT 

 

Computerul tomograf este o investigatie de precizie in stomatologia moderna de foarte mare ajutor in realizarea unui plan de tratament ce implica implante dentare

Ce inseamna o igiena dentara corecta? 

Doua aspecte sunt vitale in ceea ce priveste igiena dentara corecta: 

  1. executarea miscarilor corecte de periaj care sa asigure inlaturarea in proportie cat mai mare a placii dentare, deci prin urmare, eficienta periajului.
  2. frecventa cu care realizam igiena- seara si dimineata, fara exceptii. Igiena de seara este de o importanta deosebita deoarece pe parcursul noptii si a somnului secretia salivara scade, iar factorii salivari care protejeaza smaltul dentar de atacul acid sunt in cantitate crescuta, astfel ca incepe formarea cariilor si a tartrului, care este cauzatorul bolii parodontale.

Igiena dentara completa implica si igiena interdentara, deoarece doar prin periaj corect inlaturam aproximativ 80% din placa bacteriana, restul ramanand intre dinti si la nivelul papilei gingivale. Cel mai eficient dispozitiv pentru igiena interdentara este dusul bucal, un dispozitiv cu rezervor de apa care prin jetul sau, inlatura placa interdentara. El trebuie folosit in fiecare seara, preferabil inainte de periajul dentar.

Este recomandat sa folosim si o apa de gura, gargara dupa periaj. Apa de gura, ideal, este una cat mai naturala.

Te asteptam la Clinica Noastra Life Dental Spa unde medicii nostrii specialisti laser iti ofera cu grija si pricepere, cele mai bune solutii pentru sanatatea dentara. Tehnologia laser este un ajutor de pret care asigura tratamente la cele mai inalte standarde, fara freza, fara durere si cu cele mai bune rezultate pe termen lung.

Mai Multe
articole