Cum poate fi folosit laserul dentar in implantologie?

Data

Implantologia este o ramură a stomatologiei ce rezolvă problemele de edentație (lipsa dinților) cu ajutorul implanturilor dentare.

Implantul dentar este un șurub din titan, care se va insera în os, în locul dinților lipsă. Implantul dentar este o piesă din titan sau zirconiu, având cel mai frecvent formă de șurub, care se inserează la nivelul osului maxilar sau mandibular pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă. Principalul avantaj al utilizării implantului dentare este că dinții vecini spațiului edentat vor rămâne intacți, iar din punct de vedere al menținerii igienei bucale este mult mai ușor de întreținut un implant dentar comparativ cu o punte dentară.

Desigur nu orice pacient se pretează inserării unui implant! De aceea prima etapă pe care trebuie să o parcurgă candidatul la implant este să se programeze la o consultație la medicul implantolog, care pe baza unor analize de laborator și a unor radiografii (CT sau OPG) va stabili dacă se poate face intervenția chirurgicală sau nu. 

Chiar dacă totul a decurs bine până aici, pacientului îi revine o mare responsabilitate: menținerea unei igiene bucale desăvârșite! Aceasta este esențială pentru un implant de durată.

La clinica LIfe Dental Spa laserul este folosit pentru a creste confortul pacientului, a reduce simptomele asociate si a usura vindecarea postoperatorie.

Laserul este foarte util indeosebi in cazul interventiilor de mare amploare ( sinus lift, reconstructii osoase ample, aditii osoase periimplantare).

Mecanismele de actiune ale laserului sunt studiate de peste 30 de ani si difera in functie de „tesutul tinta” astfel:

  • asupra osului: laserul stimuleaza osteointegrarea implantului dentar recent inserat prin cresterea numarului de osteoblaste si implicit creste suprafata de contact a osului cu implantul.
  • asupra gingiei: laserul stimuleaza vindecarea prin fotobiomodulare cu efect asupra sistemul enzimatic celular. Se declanseaza o cascada de evenimente chimice mitocondriale si astfel este stimulata cresterea celulara si inchiderea zonei operatorii.
  • asupra vaselor de sange: laserul creste vascularizatia si astfel creste oxigenarea tesuturilor, se intensifica eliminarea toxinelor din zona operata si astfel se reduce inflamatia si edemul.
  • asupra nervilor: laserul are efect analgezic direct asupra nervilor periferici si efect de biostimulare care reduce incidenta si durata paresteziilor („amortelilor”) asociate anesteziei regionale sau insertiei implanturilor dentare mandibulare.
  • asupra sistemului limfatic si imunitar: laserul creste drenajul limfatic, are efect antialergic direct si stimuleaza eliberarea de endorfine. In acest fel este redusa durerea si edemul ( umflatura) postoperator.
  • asupra muschilor si articulatiei temporo-mandibulare: laserul produce relaxare musculara si detensionarea articulatiei temporo-mandibulare suprasolicitate prin deschiderea prelungita a gurii indeosebi in cazul inteventiilor de durata sau la paciente cu laxitate ligamentara mare si artrite preexistente.

Prima sedinta de tratament laser se poate efectua la 30 min dupa inserarea implanturilor dentare sau reconstructia osoasa tridimensionala. Piese speciala de biostimulare si terapia durerii sunt folosite in succesiuni de cate 90 sec timp de 5-15 min, in functie de intinderea zonei operate.

Urmatoarele 2-3 sedinte se pot efectua, in functie de evolutie, la interval de 2 zile, in prima saptamana.

Laserul in implantologie are numeroase beneficii:

  • absenta durerii in timpul procedurii;
  • reducerea durerii si edemului si stimularea vindecarii postoperatorii;
  • absenta inciziei si a firelor de sutura: atat inserarea cat si descoperirea implanturilor se pot face prin evaporarea gingiei cu raza laser;
  • creste rata de osteointegrare a implanturilor si acceptarea lor de catre organism.

Astfel etapa protetica se poate realiza mai rapid.

Mai Multe
articole