Implantologia este o ramură a stomatologiei ce rezolvă problemele de edentație (lipsa dinților) cu ajutorul implanturilor dentare.

Implantul dentar este un șurub din titan, care se va insera în os, în locul dinților lipsă. Implantul dentar este o piesă din titan sau zirconiu, având cel mai frecvent formă de șurub, care se inserează la nivelul osului maxilar sau mandibular pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă. Principalul avantaj al utilizării implantului dentare este că dinții vecini spațiului edentat vor rămâne intacți, iar din punct de vedere al menținerii igienei bucale este mult mai ușor de întreținut un implant dentar comparativ cu o punte dentară.

Desigur nu orice pacient se pretează inserării unui implant! De aceea prima etapă pe care trebuie să o parcurgă candidatul la implant este să se programeze la o consultație la medicul implantolog, care pe baza unor analize de laborator și a unor radiografii (CT sau OPG) va stabili dacă se poate face intervenția chirurgicală sau nu. 

Chiar dacă totul a decurs bine până aici, pacientului îi revine o mare responsabilitate: menținerea unei igiene bucale desăvârșite! Aceasta este esențială pentru un implant de durată.

La clinica LIfe Dental Spa laserul este folosit pentru a creste confortul pacientului, a reduce simptomele asociate si a usura vindecarea postoperatorie.

Laserul este foarte util indeosebi in cazul interventiilor de mare amploare ( sinus lift, reconstructii osoase ample, aditii osoase periimplantare).

Mecanismele de actiune ale laserului sunt studiate de peste 30 de ani si difera in functie de „tesutul tinta” astfel:

Prima sedinta de tratament laser se poate efectua la 30 min dupa inserarea implanturilor dentare sau reconstructia osoasa tridimensionala. Piese speciala de biostimulare si terapia durerii sunt folosite in succesiuni de cate 90 sec timp de 5-15 min, in functie de intinderea zonei operate.

Urmatoarele 2-3 sedinte se pot efectua, in functie de evolutie, la interval de 2 zile, in prima saptamana.

Laserul in implantologie are numeroase beneficii:

Astfel etapa protetica se poate realiza mai rapid.