Cum ne dam seama ca avem nevoie de tratament de canal?

Data

Cuprins

Tratamentul endodontic al unui canal radicular este numele procedurii dentare care curăță caria din pulpa și rădăcina dintelui.

 

    Dinții dumneavoastra au un strat de smalț la exterior, un al doilea strat de dentină și un miez interior moale care se extinde în rădăcina din osul maxilarului. Miezul conține pulpa dentară, care constă in nervi, vase de sânge și țesut conjunctiv.

 

    Când dezintegrarea produsa de bacteriile dentare intră în miezul moale, pulpa poate deveni inflamată sau infectată, chiar necrotică (moartă). Este necesar un tratament de canal radicular pentru a curăța degradarea.

 

 Deci, de unde știi dacă ai nevoie de un canal radicular?

  Există semne revelatoare? In continuare vom vorbi despre simptomele care pot indica faptul că aveți nevoie de un astfel de tratament de canal.

 

 Ce este un tratament de canal?

    O procedură de tratament de canal radicular este o complexitate de factori care curăță caria și păstrează dintele curat si sanatos pe arcasa.

    În timpul unei proceduri de tratament de canal, medicul endodont va:

  • elimina bacteriile din interiorul  pulpei dentare, rădăcină și nerv

  • dezinfecteaza zona si sterilizeaza

  • umplu rădăcinile goale

  • sigileaza zona pentru a preveni o noua contaminare

 

    Un tratament de canal radicular facut corespunzator este realizat de medicul specialist endodont.

 

    Tratamentul canalului radicular va lasă dintele natural la locul său și va preveni aparitia unei carii ulterioare. Insa are si un dezavantaj, anume ca va face dintele mai fragil. De aceea, un dinte cu tratament de canal radicular este adesea acoperit cu o coroană.

 

    Potrivit Asociației Americane a Endodontiștilor (AAE), peste 15 milioane de tratamente endodontice sunt efectuate în fiecare an în Statele Unite.

 

Peste 41.000 de tratamente de canal sunt efectuate în fiecare zi, conform AAE. 

Se consideră că procedurile de interventie pe canalul radicular sunt cel mai dureros tip de tratament dentar, dar studiile au constatat că doar 17% dintre persoanele care au avut o astfel de manopera stomatologica au descris-o drept „cea mai dureroasă experiență dentară”.

 

    Un studiu din 2016 a constatat că simptomatologia afectiunilor canalului radicular au variat în funcție de tipul de bacterii din infecție.

 

Simptomele care duc la certitudinea de tratament de canal

 

    Singura modalitate de a ști cu siguranță dacă aveți nevoie de un tratament endodontic este efectuarea unei vizite la medicul dentist. Dar există mai multe semne de avertizare care trebuie sa va dea de gandit.

 

    Dacă observați oricare dintre aceste simptome, este important să vă adresați medicului dentist cât mai curând posibil. Cu cât dintele dvs. poate fi tratat mai repede, cu atât va fi mai bun rezultatul.

 

  1. Durere persistentă

 

    Durerea persistentă a dinților este unul dintre semnele că este posibil să aveți nevoie de un tratament de canal. Durerea din dinte ar putea deranja tot timpul sau ar putea să dispară din când în când, dar să revină mereu.

    Este posibil să simțiți durerea adânc în osul dintelui. 

    Sau este posibil să simțiți dureri in zona fetei, maxilar sau la ceilalți dinți.

 

    Durerea dinților poate avea și alte cauze în afară de afectiunile canalului radicular. 

Alte posibilități includ:

  •     infecție gingivală
  •     cavitate carioasa
  •     durere menționată de la o infecție sinusală sau o altă problemă
  •     carie secundara 

 

    Indiferent care este cauza, este o idee bună să vă adresați medicului dentist dacă aveți dureri dentare, mai ales dacă durerea este persistentă. Diagnosticul precoce și tratamentul durerii conduc de obicei la un rezultat mai bun.

 

  1. Sensibilitate la rece si cald (stimuli termici)

 

    Te doare dintele când mănânci alimente calde sau când bei o ceașcă de cafea? 

    Sau poate dintele tău se simte sensibil când mănânci înghețată sau bei un pahar cu apă rece cu gheața.

 

    Sensibilitatea se poate simți ca o durere difuza sau o durere ascuțită. Este posibil să aveți nevoie de un tratament de canal radicular dacă această durere persistă pentru o perioadă lungă de timp, chiar și atunci când încetați să mâncați sau să beți.

 

    Dacă te doare dintele când mănânci sau bei ceva fierbinte sau rece, poate fi un indiciu că vasele de sânge și nervii din dinte sunt infectate sau deteriorate.

 

  1. Decolorarea dinților

 

    O infecție în pulpa dintelui poate provoca decolorarea dintelui.

 

    Traumatismele dinților sau ruperea țesutului intern pot deteriora rădăcinile și pot conferi dintelui un aspect negru-cenușiu.

 

    Potrivit lui Kenneth Rothschild, DDS, FAGD, PLLC, care are 40 de ani de experiență ca dentist general, această decolorare este mai ușor de văzut într-un dinte frontal (anterior).„Pulpele dentare pot muri atunci când există un aport inadecvat de sânge, semnalând astfel o posibilă nevoie de tratament endodontic”, a explicat Rothschild.

 

    Deși decolorarea dinților poate avea alte cauze, este întotdeauna o idee bună să vă adresați medicului dentist dacă observați că un dinte își schimbă culoarea.

 

  1. Gingii inflamate

 

    Gingiile inflamate sau chiar umflate (abces) lângă dintele dureros pot fi semnul unei probleme care necesită un tratament de canal radicular. Inflamatia poate aparea și disparea. Poate fi dureros atunci când îl atingeți sau poate să nu fie dureros la atingere.

 

    „Inflamatia este cauzată de deșeuri acide ale țesuturilor pulpare moarte, care pot duce la umflături (edem) în afara zonei vârfului rădăcinii”, a explicat Rothschild.

 

    Este posibil să aveți și un pic de “coș” pe gingie. Aceasta se numește fierbere a gingiei, parulis sau abces si vă poate oferi un gust neplăcut în gură.

 

  1. Durere când mănânci sau atingi dintele

    Dacă dintele dumneavoastra este sensibil atunci când îl atingeți sau când mâncați, acesta ar putea indica cariile dentare severe sau leziuni ale nervilor, care ar putea necesita tratament de canal. 

    Acest lucru este valabil mai ales dacă sensibilitatea persistă în timp și nu dispare atunci când încetați să mâncați.

 

    „Ligamentul din jurul vârfului rădăcinii unui dinte infectat poate deveni hipersensibil de la moartea pulpei. Produsele reziduale din pulpa pe moarte pot irita ligamentul, provocând durere din cauza presiunii mușcătoare ”, a spus Rothschild.

 

  1. Un dinte ciobit sau fisurat

 

    Dacă ți-ai ciobit sau crăpat dintele într-un accident, într-un sport de contact sau mestecând ceva greu, bacteriile se pot instala și pot duce la inflamații și infecții.

 

    Chiar dacă lezati un dinte, dar nu se ciobeste sau nu se fisurează, afectiunea poate deteriora nervii dintelui. Nervul se poate inflama și poate provoca durere și sensibilitate, care pot necesita un tratament al canalului radicular.

 

  1. Mobilitatea dinților

 

    Când dintele este infectat, se poate simți mai slăbit.

 

    „Acest lucru poate fi cauzat de alți factori în afară de necroza pulpară (moartea nervului), dar poate fi un semn că este necesar un tratament de canal radicular”, a spus Rothschild. „Deșeurile acide cauzate de moartea nervului pot înmuia osul din jurul rădăcinii unui dinte pe moarte, provocând mobilitate”.

 

    Dacă mai mult de un dinte se simte slăbit, este posibil ca mobilitatea să aibă o altă cauză decât o problemă care ar putea avea nevoie de un tratament de canal radicular.

 

    Doare un canal radicular?

    O procedură de tratament de canal sună înfricoșător, dar cu tehnologia actuală, de obicei nu este deloc complicat sau dureros. Este puțina sau chiar deloc durere, deoarece medicul dentist va folosi anestezia locală pentru a vă amorți dinții și gingiile, astfel încât să vă simțiți confortabil în timpul procedurii.

 

    Dacă aveți nevoie de un tratament endodontic și aveți umflături faciale uneori asociate cu febră, medicul dentist vă poate da antibiotice în prealabil pentru anihila infecția. Acest lucru vă poate ajuta și la reducerea durerii.

 

    Medicul dentist va folosi un baraj de cauciuc în jurul dintelui tratat endodontic. Acest lucru va ajuta la prevenirea răspândirii materialului infectat in restul gurii.

 

    Zona poate fi dureroasă sau sensibila după tratamentul de canal. Medicul dentist vă poate sugera să luați un medicament pentru ameliorarea simptomelor dureroase cum ar fi ibuprofen (Advil).

 

    O revizuire din 2011 a 72 de studii pe pacienți cu tratament de canal radicular a analizat durerea pre-tratament, tratament și post-tratament.

 

    Analiza a constatat că durerea pre-tratament a fost ridicată, dar a scăzut moderat în decurs de o zi dupa tratament și apoi a scăzut substanțial la niveluri minime în decurs de o săptămână.

Mai Multe
articole