Cum ii conving pe copii mei sa mearga la stomatolog? Sfatul medicului specialist

Data

Parintele pentru copilul sau este un exemplu!- acesta este primul lucru care mi-a venit in minte in mometul in care am scris acest articol. Copilul imita toate obiceiurile adultului (alimentatie, igiena,sport etc). Grija si iubirea fata de persoana ta il vor inspira pe cel mic .Inainte de a face o prima vizita la medicul denstit este de dorit sa inteleg, eu ca adult, de ce copilul meu are nevoie ca dintii de lapte sa fie sanatosi. Exista o perceptie, gresita  din punctul meu de vedere, asupra faptului ca dintii de lapte nu trebuie tratati fiindca ei oricum vor ……..cadea!!!!!!

Netratarea la timp a cariei dentare la copil duce la un cumul de situatii neplacute:

  • Dureri spontane ale dintilor de lapte atat ziua, mai ales pe timpul noptii
  • Dureri la mestecarea diferitelor alimente 
  • Sensibilitate la rece,dulce si cald
  • Dureri la periajul dentar
  • Inflamatia gingiei
  • Stare de nervozitate a copilului datorate durerii 
  • Stare febrila
  • Lipsa poftei de mancare
  • Abcese dentare care afecteaza dintele definitiv
  • Pierderea prematura a dintelui de lapte

Alimentatia joaca un rol important in rezistenta si sanatatea dintilor de lapte. Vom pune accent pe respectarea celor 3 mese principale ale zilei si 2 gustari (fructe ,legume,lactate si consum moderat de dulciuri sanatoase).Cand spunem dulciuri sanatoase, ne referim la alimente pe care le putem prepara acasa sau cumpara si care au la baza indulcitori naturali, cum ar fi mierea, siropul de artar, siropul de stevia, nectarul de agave. Zaharul este daunator sanatatii copilului, acesta este deghizat in multe produse ce sunt oferite copiilor – cereale, sucuri, biscuiti – in care, de fapt, sunt cantitati enorme de zahar. De aceea, apar si consecinte – copii cu carii, obezitate infantila, probleme de sanatate pe termen lung- diabetul.

Un alt aspect important este igiena dentara. Inca din primele luni de viata ale copilului, parintii ar fi bine sa se preocupe de igiena lui orala, cel putin o data pe zi, in special seara. Prin folosirea unei comprese sterile se sterg gingiile copilului, suprafata interioara a ambilor obraji, limba, cerul gurii. Foarte utila este folosirea unui degetar din silicon care este flexibil si igienic datorita siliconului moale si care indeparteaza resturile de lapte, maseaza gingiile, toate acestea obisnuindu-l cu periajul de mai tarziu al dintilor de lapte, periaj ce este de dorit sa fie facut de 2 ori pe zi, dimineata si seara inainte de culcare.

Este bine de stiut ca dupa eruptia dintilor de lapte, daca acesti nu sunt ingrijit potriviti, poate aparea caria de biberon. Aceasta este o forma severa de carie, cauzata in principal de obiceiurile alimentare nesanatoase: folosirea biberonului cu lapte sau alte lichide dulci pe timpul noptii, etc.

In concluzie, grija fata de sanatatea orala a copilului incepe inca din primele zile de viata ale acestuia si trebuie sa aibe o continuitate aromioasa pe tot parcursul vietii sale.

Vizita la dentist este necesara pentru promovarea unor obiceiuri sanatoase de igiena dentara, tratarea diverselor afectiuni si mentinerea unei bune sanatati orale la copii. Pentru a incuraja venirea la dentist ar fi necesar ca prima vizita sa fie o simpla consultatie. In felul acesta copilul se va obisnui cu medicul dentist, atmosfera din cabinet, sunetele, instrumentarul folosit .

Alege cabinetul specializat si medicul potrivit, cabinet cu aparatura de ultima generatie si medicul pediatru care sa fie rabdator sa ii explice copilului pe intelesul lui, zambitor si cald.

Fii sicer cu el. Spune-i copilului cat mai clar ce seva intampla la dentist. Copilul are nevoie sa stie la ce sa se astepte, mai ales daca merge pentru prima data in acel loc.

Nu-l face sa se simta inferior pentru ceea ce simte. Intelege-i teama si explica-i ca este normal, ca si tu ai trecut printr-o experienta asemanatoare.

Vorbeste cu el despre necesitatea vizitei la dentist, explicandu-i consecintele tratarii si netratarii pe termen lung a dintilor.

Fii alaturi de el.

Evita termenii negativi „daca nu esti cuminte, te duc la dentist sa iti faca injectie”, „las”, „fricos”, „nu plange, esti barbat”

Consultatiile la dentist facute de timpuriu

Crearea unui ritual placut a spalatului pe dinti, impreuna cu parintii, intr-o atmosfera placuta.

Programeaza-te la dentist, fii pacient si ia-l pe copil cu tine. El va obseva comportamentul tau linistit  si increzator in medic, ceea ce ii va crea o stare de siguranta.

La finalul zilei, in urma acestei experiente pozitive, copilul va fi stimulat prin aprecieri verbale si prin imortalizarea acestui unic moment care va fi dat ca exemplu pentru mai tarziu.

Fii un exemplu , copilul tau merita asta!!

Mai Multe
articole