Cu totii am aflat, la un momentdat , temerea de a merge la stomatolog, motivul principal fiind zgomotul produs de freza, dar si senzatia resimtita cand aceasta atinge dintele.
In general medicul dentist a fost asociat cuvantului ” durere”.
Teama de a merge la dentist propagandu-se din generatie in generatie, din cauza aparaturii nu tocmai prietenoasa. 😁🦷
Din fericire, odata cu evolutia tehnologica si aparatura medicala, inclusiv cea stomatologica s-a schimbat. Cel mai nou si revolutionar ” gaget ” in lumea medicinei dentare este laserul.
Tratamentele efectuate cu ajutorul laserului dentar schimba viziunea tuturor pacientilor asupra “fricii de dentist”, mai ales a celor mici. Este singura modalitate prin care cariile sunt tratate fara anestezie 💉, fara durere, non-contact.
O alternativa unica prin care copii pot elimina teama de a merge la stomatolog.
Avantajele utilizarii laserului dentar sunt multiple:
📢 Nu va mai exista zgomotul produs de freza, ducand la un confort psihologic sporit pentru copil, laserul avand sunete cu o frecventa joasa, redusa, mult mai usor de tolerat.
💉 Fara anestezie si fara sensibilitate dentara. Fiind o procedura non-contact dintele nu mai resimte vibratiile produse de freza. Fascicolul laser, la o anumita intensitate, actioneaza direct asupra terminatiilor nervoase din tubulii dentinari, asigurand anestezie automata prin doua mecanisme: inchiderea tubului dentinar si anestezierea terminatiei nervoase, asfel sensibilitatea dentara este aproape nula. Pana si o carie profunda va putea fi tratata fara anestezie, medicul putand modifica parametrii laserului in functie de nevoile fiecarui pacinet.
🔗🦷 Durabilitate si rezistena mai mari in timp a obturatie dentare.
In timpul tratametului cariei nu se mai utilizeaza substate acide pentru conditionarea ( deshidratrea) smaltului astfel incat sa se poate produce aderenta compozitului de structura dentara. Laserul producand mici microretentii aderente in smalt, lasnad o supratata deja preparata pentru aplicarea materilului de obturatie.
Straturile dentare afectate se carie sunt mult mai sensibile la actiunea fascicolului luminii laser decat cele sanataose. In acest mod riscul de a indeparta tesut santos este foarte scazut. Tratamentul fiind unul minim invaziv.
De asemeneai avand si un efect bactericid, in momentul curatarii tesultului afectat, zona va fi sterilizata, scazand riscul aparitiei cariei secundare.
Si nu in ultimul rand, nu va mai exista riscul de ranire a limbii, obrajilor mai ales in cazul copiilor, cand nu poti controla intotdeauna miscarile inevitabile ale capului.
Din propria experienta, recomand cu mare incredere tratamentul cu laser. Cu siguranta copilul tau va fi mult mai incantat de vizitele la stomatolog.