Ce reprezinta tratamentul de canal?
Canalul este o sectiune a dintelui care pleaca din varful radacinii, traverseaza radacina in totalitate si se termina in coroana dintelui. Canalul contine nervul dentar si vase de sange. Impreuna aceste 2 elemente formeaza pulpa dentara.
Pulpa dentara are rol de “hranire” si protectie pentru dinte. De asemenea poate detecta schimbari de temperatura si astfel ocazional putem simti disconfort sau durere cand consumam alimente foarte reci sau foarte fierbinti.
Pasii tratamentului endodontic:
1. Curatarea canalului
In prima faza pacientul primeste anestezie si se monteaza diga pentru protectia si izolarea dintelui de microbii din saliva. Cu dintele sub anestezie medicul dentist creeaza un acces cu laserul sau freza prin coroana dentara si cu ajutor unor ace endodontice inlatura tot ce se gaseste in interiorul canalelor.
2. Inchiderea cu o obturatie de canal
In a 2-a parte a tratamentului, medicul dentist largeste usor canalul folosind ace endodontice rotative, dezinfecteaza si sterilizeaza canalul folosind laserul si solutii speciale pentru irigare.
Dupa aceasta etapa canalul este umplut si inchis cu materiale si cimenturi special dedicate tratamentului endodontic.
In urma tratamentului de canal infectia este curatata iar dintele nu va mai fi sensibil la rece sau cald deoarece nervul a fost inlaturat.
Tratamentul endodontic se face in general intr-o singura sedinta dar in functie de cazul clinic si de anatomia dintelui pot fi necesare si 2-3 sedinte suplimentare.
3. Adaugarea unei coroane sau obturatii(plombe) coronare
Trebuie avut in vedere ca un dinte fara pulpa dentara este un dinte mult mai fragil si cu risc crescut de fractura. De cele mai multe ori o fractura rezulta in extractia dintelui si presupune un tratament mai invaziv si mai costisitor. Pana ce acesta primeste o coroana sau o plomba(obturatie) pacientul trebuie sa fie atent si sa evite mestecarea alimentelor foarte dure sau lipicioase pe partea cu dintele afectat.
Cu cat distructia dintelui este mai mare cu atat sansele ca dintele sa necesite un pivot cimentat in radacina si o coroana sunt mai mari. Daca peretii dintelui sunt foarte subtiri si afectati de carie o coroana este mai indicate pentru a evita fractura dintelui si plombei in timp.
Este benefica terapia laser in tratamentul de canal?
In secolul 21 in stomatologie din ce in ce mai multe tratamente sunt asistate laser. In practica noastra este des intalnita inlocuirea frezei cu laserul in tratatarea cariilor fara durere, iar in tratamentul parodontozei laserul completeaza sau chiar inlocuieste instrumentele chirurgicale.
Conform unei statistici facute de AAE(American Association of Endodontics) procentul dintilor salvati de un tratament endodontic creste de la un an la altul si intr-o importanta masura se datoreaza integrarii terapiei laser in tratamentele de canal.
Cum completeaza laserul tratamentul de canal?
Cand este folosit, laserul dentar emite o raza luminoasa care curata tesuturile moi si dure din cavitatea orala sau le modifica structura. FDA (Food and Drugs Administration) a aprobat folosirea laserului in stomatologie si a adus o importanta contributie in tratamentul de canal, tratamentul cariilor(fara anestezie si fara durere), tratamentul gingivite, afectiunilor parodontale s.a.
Efectele laserului in tratamentul endodontic au fost confirmate si aduc un aport critic in dezinfectia canalelor in special in cazurile complicate cand dintii prezinta afectiuni vechi,cu infectii, secretii purulente s.a
Succesul unui tratament de canal cu laser este dat de eficienta cu care sunt dezinfectate canalele, calitatea restaurarii coronare(prin obturatie sau coroana dentara) si de reactivitatea organismului.
Clasic tratamentul de canal consta in curatarea canalelor cu ace speciale pentru aceasta manopera si folosirea un solutii pentru dezinfectarea lor. Desi aceste solutii iriga cu succes canalul/canalele principale, canalele auxiliare raman de multe ori neatinse atat de instrumentele mecanice cat si de solutii. Aici intervin laserterapia si ozonoterapia.
Laserul dentar este introdus pe canal si este plimbat pe toata lungimea lui folosind miscari circulare. Astfel raza laserului ajunge pe toti peretii canalui si intra si dezinfecteaza si cele mai inguste canalicule. In completarea laserului intervine si lampa cu ozon care emite acest gaz care are propietatea de a patrunde si dezinfecta cele mai greu accesibile spatii din profunzimea canalelor.
De cat timp se foloseste laserul in tratamentele de canal?
Contrar asteptarilor, laserul a fost folosit pentru prima data intr-un tratament endodontic in anul 1971. De atunci au fost publicate numeroase tratate despre uzul laserului in endodontie si tehnologia a fost mult imbunatatita. Fibrele laser in momentul actual sunt mult mai flexibile si mai complexe decat erau in 1971 si astfel permit tratarea unui spectru larg de afectiuni daca setarile sunt folosite la parametrii optimi indicati.
Avantajele folosirii laserului in endodontie
- Folosit corect de catre un specialist aceasta metoda poate elimina si cele mai rezistente microorganisme din canale
- Creste sansele de vindecare cand dintele prezinta o afectiune endodontica complexa
- Completeaza solutiile clasice de irigare si duce la odezinfectie eficienta a canalelor
Dezavantajele folosirii laserului in endodontie
- Folosit la parametrii incorecti aceasta metoda de dezinfectie este ineficienta
- Desi fibra este flexibila, canalele curbe pot prezenta dificultati pentru specialist in folosirea laserului pe toata lungimea canalului.
Cine poate beneficia de acest tratament?
Orice pacient care isi doreste un tratament de canal complet si corect poate beneficia de acest tratament. Chiar daca afectiunea endodontica nu este una complexa, completarea tratamentului cu laserterapie este una binevenita.
Daca aveti nevoie de un tratament endodontic si va doriti sa fie completat si de laserterapie puteti apela la un cabinet stomatologic in Bucuresti sau in tara care este dotat cu aceasta tehnologie.
Te invitam la o consultatie de specialitate in clinica stomatologica Life Dental Spa – Magheru One!