Cum folosim chirurgia laser in tratamentul de canal?

Cuprins

Lasand la o parte vechea abordare in medicina dentara cea  prin care medicul dentist realiza toate manoperele si adoptand-o pe cea noua bazata pe consult interdisciplinar  in ceea ce priveste diagnosticul si planul de tratament al pacientului, implicit  chirurgia endodontica se asociaza in ziua de azi cu  tratamentul de canal.

Dupa cum bine se stie laserul joaca un rol important in tratamentul chirurgical, endodontic, parodontal, odontal utilizat individual in tratamentul diverselor patologii aparute pe aceste laturi. 

Mecanismul de actiune al laserului este acela de a dezorganizare biofilmul bacterian urmand a fi eliminat.

Privind din alt unghi laserul poate fi utilizta  in cazuri complexe cum ar fi leziunile endo-parodontale sau cele periapicale de dimensiuni mari in care este nevoie de asocierea manoperelor chirurgicale si cele ale  tratamentul de canal. Ca si manopere ce vizeaza pacientul implica prepararea mecano-chimica asistata microscopic (endodontic) in asociere cu rezectia apicala (chirurgical) ambele implicand utilizarea laserului.

Rezectiile apicale ce sunt parte din tratamentul endodontic-chirurgical efectuate cu laserul Er:YAG s-au  dovetit a fi mult mai eficiente decat vechea metoda cea cu freza si turbina  prin scaderea caldurii degajate si a timpului de lucru  in timpul procedurii ce produceau discomfort pacientului.

Numeroase studii au demonstrate ca utilizarea laserului in prepararea cavitatilor si/sau a canalelor in timpul unui tratament de canal reduce semnificativ riscul de aparitie a fisurilor ce pe termen lung se traduc prin fracturi. Un alt beneficiu pe langa decontaminarea bacteriana, pe care il avem in utilizarea laserului in chirurgia endodontica  este acela de a reduce spatiul de percolare in asociere cu un sigilant canalar  adecvat (MTA- mineral trioxide aggregate sau biodentina)  ce in timp ar conduce la compromiterea obturatiei radiculare si aparitia leziunilor endo-parodontale.

Atunci cand se vorbeste despre existenta unor leziuni periapicale oricare ar fi dimensiunea lor bacteria ce se gaseste in cantitatea cea mai mare fiind si principal responsabila de aparitia acestei patologii este Enterococcus Faecalis. Cercetarile au demonstrate ca decontaminarea bacteriana prin utilizarea laserului dioda cu lungime de unda de 810 nm sau 980 nm reduc semnificativ aceste bacterii fapt ce va conduce la vindecare putandu-se renunta la chirurgia endodontica. 

O alta perspectiva ar fi aceea ca indiferent de tipul de laser utilizat waterlase sau dioda eficienta in reducerea numarului de microorganism prezente la nivelul canalului radicular este la fel de crescuta.

Laserul dioda, atunci cand este necesar, poate fi utilizat de asemenea si pentru diminuarea durerii aparute postinterventional chirurgiei endodontice, remiterea facandu-se in 48 de ore.

Mai Multe
articole