Sunt foarte puțini copii care nu au frica de dentist (dentofobie). Ce declanșează fobia de dentist și cum să o combatem pentru a le permite copiilor noștri să facă față vizitelor și tratamentelor stomatologice cu seninătate?
Omul se confruntă cu mai multe temeri de-a lungul vieții. Cu siguranță că atunci când este copil îi este frică de multe lucruri, majoritatea complet inofensive, precum să se uite sub pat. Acesta este motivul pentru care majoritatea fricilor dispar pe măsură ce creștem. Unele, însă, pot continua să ne bântuie chiar și ca adulți, cum este frica de dentist.
Crezi sau nu, aproape 20% dintre copiilor de vârstă școlară le este frică să viziteze medicul dentist. Din păcate, această problemă îngreunează lucrurile pentru părinți și medic pedodont care încearcă să ajute copilul. Și mai rău, frica aceasta poate fi dăunătoare sănătății bucale a unui copil atunci când îi împiedică să primească îngrijirea dentară necesară. Deci, ce poți face pentru a depăși această temere? Iată, în cele ce urmează, câteva sfaturi care te-ar putea ajuta.
Ce pot face parintii si medicul dentist pentru a ajuta copilul sa scape de frica de dentist?
Cu siguranță primul lucru este că trebuie să se dezvolte o colaborare între medic pedodont și părinți, care trebuie să conlucreze pentru a atinge scopul: acela de a-l face pe copil să scape de frica de dentist. Ambele, de fapt, joacă un rol important în viața copilului și au responsabilitatea sănătății acestuia.
Rolul parintilor inainte de vizita copilului la medicul stomatolog
- Anunță-l pe copil cu ceva timp înainte de vizita la medicul stomatolog. Copiii au nevoie de predictibilitate în viața lor pentru a se adapta cu situații nefamiliare. Așteptarea până în ultimul moment pentru a-i spune copilului dumneavoastră despre vizita la stomatolog îi poate agrava frica de dentist. Va avea nevoie de cât mai mult timp posibil pentru a se pregăti mental pentru vizită. În acest timp, poți începe, de asemenea, să-l ajuți, permițându-i să-și exprime temerile pe măsură ce se apropie ziua întâlnirii.
- Răspunde la întrebările sale direct și precis. Asigură-te că limitezi cantitatea de detalii și amintește-ți că el poate adresa și întrebări stomatologului. Un medic pedodont este instruit să descrie procedurile pentru copii în moduri prietenoase.
- Comunicarea cu copilul este cheia. Discută cu ei despre importanța menținerii dinților și gingiilor sănătoase. Explică-i că dentistul este un medic prietenos care ne ajută să ne îngrijim gura, menținând-o în siguranță și sănătoasă.
- De asemenea, informează medicul dentist în prealabil. Conștientizarea în prealabil a medicului de frica copilului față de dentist îl va ajuta să se pregătească.
- Nu-i spune copilului despre experiențele dentare neplăcute pe care le-ai avut. Acest lucru poate părea evident, dar chiar și a spune povești cu mult înainte de a putea vedea medicul dentist poate promova frica de dentist pentru copilul tău. Evită cuvinte precum „rană”, sau „dureros”.
- Găsește o clinică stomatologică ai căror medici stomatologi pedodonți sunt prietenoși cu copiii. Dacă copilului dumneavoastră îi este frică cu adevărat să ajungă la programările la dentist, este vital să găsești unul care să aibă experiență cu pacienții tineri și cu anxietatea lor dentară. Dacă un stomatolog nu dorește să ia măsuri pentru a-i atenua frica copilului, poate fi necesar să te gândești să găsești altul!
Rolul parintilor in timpul vizitei copilului la medicul stomatolog
- Cere sfatul medicului și urmează instrucțiunile acestuia. Profesioniștii stomatologi au pregătire specifică și știu ce să facă. Întreabă-l ce poți face pentru a-ți face copilul să elimine frica de dentist și urmează-i instrucțiunile în timpul vizitei.
- Ia cu voi jucăria preferată a copilului. O jucărie poate fi o distragere utilă și liniștitoare pentru copilul tău. Îl poți lăsa să se joace în sala de așteptare în timp ce se adaptează la noul mediu. Deși nu toate jucăriile sunt potrivite atunci când se află în scaunul dentistului, copilul tau poate avea voie să aibă jucării mici și simple în timpul procedurii. Din fericire, sala de așteptare a clinicilor noastre sunt dotate cu televizoare, reviste și multe altele, pentru a face experiența cât mai plăcută!
- Rămâi calm. Poate fi dificil să rămâi calm în timp ce copilul are o criză de furie sau anxietate în timpul întâlnirii sale. Amintește-ți să rămâi concentrat și să vorbești încet copilului. A avea un comportament relaxat îl va face să se simtă mai încrezător.
Ce fac medicii noștri stomatologi pedodonți pentru a le combate copiilor frica de dentist
- Medicii dentiști ai clinicilor Life Dental Spa vorbesc cu o voce blândă și folosesc cuvinte simple. Un ton prietenos al vocii, care este ajustat doar atunci când este necesar, îl va ajuta să-l relaxeze pe copil. Folosirea unor cuvinte simple pentru a explica procedurile este de asemenea utilă.
- Medicii dentiști ai clinicilor Life Dental Spa angajează copilul în conversație. Angajamentul este un instrument extrem de util în a ajuta copilul să depășească frica de stomatolog. Dacă îi oferi copilului o sarcină, cum ar fi să răspundă unor exerciții de matematică sau să-ți denumească alimentele preferate, îl poate menține distras. Dentiștii noștri spun povești și îl implică pe copil în conversație. În acest fel, atenția este distrată de la procedură. Acest lucru va ajuta, de asemenea, copilul să se simtă mai confortabil cu medicul dentist.
- Medicii dentiști ai clinicilor Life Dental Spa au o atitudine pozitivă. Complimentele și laudele sunt încurajatori eficienți pentru copii. Aplaudarea lor pentru curajul și comportamentul lor bun în timpul unei vizite la stomatolog poate face toată diferența.
Ai nevoie de un tratament dentar pentru copilul tau? Nu ezita sa ne vizitezi intr-una dintre clinicile stomatologice Life Dental Spa sau fa o programare online chiar aici.