Cum decurge o ședință de implant dentar?
blank

Data

  • Motivul

Implantul dentar reprezinta cea mai buna metoda de inlocuire a unui dinte lipsa. Primul gand al pacientului atunci cand este in iminenta de a pierde un dinte sau cand doreste sa “umple” spatiile lasate prin extractii vechi trebuie sa fie implantul dentar. Igiena mult mai usor de efectuat, rezultatul estetic superior, individualizarea dintilor, posibilitatea de a nu slefui alti dinti(asa cum se face in cazul puntilor dentare) sunt doar cateva dintre motivele pentru care in cea mai mare parte din situatii, implantul este varianta de electie pentru rezolvarea situatiilor de lipsa a unuia sau mai multor dinti.

 

  • Planificarea

Atat consultatia cu medicul specialist in chirurgie orala dar si consultatia cu medicul curant pot reprezenta momentul cheie in decizia pe care o ia pacientul. Acesta trebuie informat legat de beneficiile implantului, de cum ar trebui sa decurga interventia si de cate implanturi sunt necesare. De asemenea, medicul isi ia informatiile legate de fiecare caz in parte. 

Sunt necesare informatii legate de starea generala de sanatate a pacientului. Astfel, toti pacientii care doresc sa beneficieze de implanturile dentare trebuie sa faca un set de analize de sange si o evaluare cardiologica. De asemenea, in situatia in care acesta prezinta anumite afectiuni generale (diabet, hipertensiune arteriala, etc.), este nevoie ca acestea sa fie tinute sub control prin tratament de specialitate. 

Legat de locul in care se va plasa implantul dentar, informatiile sunt culese prin evectuarea unui computer tomograf(CT/tomografie computerizata). In felul acesta se pot face masuratori complete prin care se vor alege implanturile potrivite. De asemenea, tot prin CT se vad distantele fata de formatiuni anatomice importante pe care implanturile trebuie sa le ocoleasca. Tot prin aceste masuratori se evalueaza necesitatea unor interventii premergatoare sau simultane de aditie osoasa.

 

  • Interventia

Cu o seara inaintea interventiei (cu 12 ore inainte), pacientul trebuie sa ia prima doza de antibiotic; a doua doza o va lua cu cateva minute inainte de a incepe interventia. In clinica noastra, se recolteaza sange pentru a folosi metoda PRGF de imbunatatire a vindecarii si integrarii implanturilor – metoda de obtinere de compusi biologici prin centrifugarea sangelui propriu al pacientului. 

Totodata este importanta starea psihologica a pacientului. In situatia in care acesta are o anxietate pronuntata, se poate apela la serviciile unui medic anestezist care ofera sedare constienta. Prin aceasta metoda, pacientul se relaxeaza foarte bine. Pe langa aceasta sedare, se face intotdeauna si anestezie locala, metoda cunoscuta si foarte eficienta prin care dispare sensibilitatea in zona de interes.

In general, interventia prin care se plaseaza un singur implant dentar dureaza aproximativ 30 de minute. Aceasta este foarte usor suportata de catre pacienti. Acestia afirma intotdeauna ca nici nu se asteptau sa fie totul atat de usor. 

Uneori situatia necesita inserarea mai multor implanturi sau interventii aditionale de refacere a osului. In astfel de cazuri, timpul necesar este variabil.

Se realizeaza o sutura a zonei pentru protejarea implantului.

 

  • Dispensarizarea

In prima saptamana dupa ce se pune implantul, pacientul respecta indicatiile

specifice dupa interventie. El trebuie sa isi administreze antibioticul in continuare, dar sa ia si antiinflamator si antialgic (in felul acesta nu va simti durere si nu va avea edem – nu se umfla).

La aproximativ 7-10 zile se face un control postoperator. Acum se indeparteaza firele de sutura.

La aproximativ 4 luni (pentru mandibula) sau 6 luni(pentru maxilar) se face descoperirea implantului si apoi se ia amprenta pentru efectuarea coroanelor dentare.

Mai Multe
articole