Consultatia la medicul stomatolog trebuie realizata o data la 6 luni in cazul pacientilor majoritari. Exista si pacienti carora le fac programare si mai des, la 3-4 luni, in special in cazul pacientilor parodontopati.
De cate ori se realizeaza consultatia stomatologica?
Consultatia se realizeaza de cele mai multe ori in sedinta in care se face si igienizarea. La consultatie se constata eventualele probleme aparute, carii, starea lucrarilor protetice, starea parodontiului (gingia si osul sustinator), corectitudinea igienei. In prima faza, consultatia o fac direct, uitandu-ma in cavitatea orala a pacientului cu oglinda din trusa medicala. Apoi, camera intra-orala ma ajuta sa vad mai in detaliu anumite aspecte si cel mai important, ma ajuta sa arat pacientilor ce se intampla in cavitatea lor bucala.
Unii dintre ei nu stiu de exemplu cata placa bacteriana sau tartru este adunat pe dinti. Nu stiu cum arata gingiile inflamate, nu vad unde sunt problemele in asigurarea unei igiene corecte acasa. Nu stiu cum arata lucrarile protetice corect sau mai frecvent incorect adaptate.
Camera intra-orala
Camera intra-orala este un aparat medical special destinat examinarii intra-orale. I se aplica o protectie sterila din plastic pentru a fi sigura introducerii in cavitatea orala. Ea sta la o oarecare distanta de dinti si imaginea capturata este livrata unui ecran pozitionat in fata pacientului. Imaginea este clara si marita pentru a vedea orice amanunt relevant pentru cazul clinic.
Dupa ce consultatiile directa si cea indirecta au fost efectuate se poate pune un diagnostic prezumtiv. Daca este necesar, pacientului I se va cere sa efectueze o investigatie imagistica: fie o radiografie panoramica , fie una de detaliu pe unul sau mai multi dinti sau chiar un computer-tomograf daca este necesara inserarea unui implant sau de investigat pozitia sinusului maxilar sau a canalului mandibular.
Dupa efectuarea consultatiei si oferirea unui diagnostic prezumtiv se va face igienizarea.
Aceasta cuprinde trei manopere:
-
Detartrajul – manopera prin care se elimina tartrul supra si subgingival
-
Periajul – manopera prin care se elimina resturi mici de tartru si unele pete extrinseci
-
Air – flowul – manopera prin care se se elimina printr-un jet de apa-aer o cantitate de pulbere pe baza de bicarbonat de sodiu care intra in spatiile dintre dinti si in zona de subgingie.
Dupa ce ii arat pacientului imaginea intra bucala cu zonele in care igienizarea la domiciliu nu este foarte riguroasa si termin si igienizarea unde analizez cu mai multa atentie toate zonele dintilor, ii explic ce modificari sa faca in tehnica de periaj de acasa. De asemenea le explic si faptul ca spatiile interdentare necesita si ele igienizare. Sunt mai multe metode pentru a ajunge in aceste zone, fiecare cu avantaje si dezavantajele ei, de asemenea, analizez si pacientul si spatiile interdentare pentru a vedea ce I se potriveste.
Exista mai multe variante pentru a igieniza aceste spatii:
-
Ata dentara
Este mai dificil de folosit, dar cea mai utilizata. Insa, vorbind cu pacientii constat ca ei nu o utilizeaza corect, astfel incat ei necesita putina ghidare pentru a o folosi corect. Este consumatoare de timp si necesita manualitate din partea pacientului.
-
Periutele interdentare
Sunt foarte eficiente insa pentru un singur pacient, de obicei este nevoie de 2-3 dimensiuni in grosime. Le indic deseori pacientilor parodontopati cu spatii mari interdentare si cu radacina dintilor expusa in cavitatea bucala. Uneori radacina este greu de igienizat deoarece este mai rugoasa decat partea coronara a dintelui si placa bacteriana se indeparteaza mai greu si uneori necesita actiunea mecanica a periutei interdentare.
-
Dusul bucal sau irigatorul bucal
Este usor de folosit de catre orice pacient, chiar si de catre cei mai in varsta sau de cei cu mai putina manualitate. Este un aparat in care se pune apa de la chiuveta si care da apa in jet. Acest jet va intra in spatiul dintre dinti, fiind potrivit pentru orice dimensiune de spatiu interdentar si in spatiul subgingival, spatiu important de igienizat in spacial in cazul pacientilor parodontopati.
Asadar, consultatia prezinta o serie de etape, de cunoastere medic-pacient, de intarire a relatiei dintre cei doi si nu in ultimul rand are niste etape medicale pentru a oferi un diagnostic, o propunere de tratament si recomandari pentru viitor.