Cum corectezi anomaliile dentare? Soluții în 2021
blank

Data

Anomaliile dentare și tratamentul ortodontic

Anomaliile dentare și tratamentul ortodontic au intrat din ce în ce mai mult în atenția pacienților în ultimii ani. Pe lângă alinierea dinților și obținerea unui zâmbet frumos, ortodonția are scopul de a îmbunătăți funcționalitatea arcadelor dentare, a articulației temporo-mandibulare și astfel pacientul să obțină o bună sănătate orală pe termen lung.

Trecut versus prezent

În trecut se considera ca tratamentul ortodontic este pretabil doar copiilor după ce și-au schimbat dinții de lapte, însă în prezent sunt tratați copiii mici și adulții deopotrivă cu ajutorul tehnologiilor de care dispune ortodonția modernă. 

Ce sunt anomaliile dentare?

Anomaliile dentare sau dinții strâmbi reprezintă o abatare de la poziția ideală a dinților, ele nu constituie o boală. Acestea pot fi ereditare, moștenite sau dobândite pe parcursul vieții, ca urmare a unei funcționalități deficitare. Anumite anomalii sunt transmise genetic mai des, cum ar fi un număr mai mare sau mai mic de dinți față de formula normală, mușcătura adâncă sau creșterea în exces a mandibulei. De asemenea, se pot moșteni dinți mai lați sau mai înguști sau diastema (strungăreața). De cele mai multe ori însă, anomaliile dentare sunt de cauză funcțională, adică anumiți factori care perturbă creșterea armonioasă a sistemului dento-facial.

Care sunt opțiunile de tratament ale anomaliilor dentare?

În funcție de diagnostic și vârsta pacientului se poate opta pentru un anumit tip de aparat dentar, opțiunile de tratament fiind multiple în ziua de azi, în special grație aportului adus de tehnologie.

Aparatul dentar în prima copilărie

Pentru pacientul copil, cel mai important este să asigurăm o dezvoltare armonioasă a arcadelor dentare și a maxilarelor. Aparatele ortodontice destinate copiilor au un rol funcțional în principal și scopul este de a crea spațiu pentru dinții permanenți ce vor urma sa iasă și de a obține o ocluzie bună. 

Aparatul dentar al pacientului tânăr

Aparatul fix metalic este opțiunea de tratament cel mai des utilizata în cazul pacientului care tocmai și-a schimbat toți dinții de lapte, cu ajutorul căruia putem obține alinierea perfectă a dinților. Uneori este nevoie de purtarea unui aparat intermediar care să ne ajute să modelăm arcadele dentare înainte de a fi montat aparatul fix. 

Tratamentul ortodontic al pacientul adult

Tratamentul ortodontic la adult poate fi uneori o provocare, în funcție de istoricul dentar al pacientului, care uneori se prezintă cu extracții vechi și dezechilibre ocluzale. Însă, cu ajutorul tehnologiei, tratamentul la vârsta adultă a evoluat enorm în ultimii ani. De cele mai multe ori în aceasta perioada, pacientul este tratat interdisciplinar pentru a obține un rezultat cât mai bun, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. În multe dintre cazuri este necesar să intervenim cu aparatele pentru a crea premisele unui tratament protetic ideal, reglând mușcătura sau poziționând dinții în axele corecte.

Cu ajutorul aparatului fix putem alinia dinții, echilibra ocluzia sau crea spațiu pentru eventuale implanturi dentare. Este cel mai cunoscut aparat și cel mai des utilizat, iar acesta poate fi metalic sau estetic (ceramica sau safir), mai discret pentru a fi mai ușor de purtat de către pacientul adult.

Tratamentul dentar cu gutiere- aliniere 

Este inovația secolului și este cel mai dorit de adult, fiind  transparent. Totodată, este cel mai estetic aparat  și cel mai confortabil și mai rapid.

Cu ajutorul software-ului, putem realiza simularea cu mișcările  realizate în fiecare etapă a tratamentului,  astfel că pacientul poate vizualiza rezultatul final și își poate face o mai bună idee despre evoluția tratamentului și obține o mai mare încredere.

Tehnologia a schimbat de asemenea modul de amprentare a dinților și de realizare a mulajelor arcadelor. În mod uzual, se utilizează amprenta cu materiale speciale, care este neplăcută și poate crea un disconfort mare pacientului. Acum avem posibilitatea de scanare a cavității bucale, mult mai elegant și ușor de suportat pentru pacient, apoi imaginea dinților este încărcată în calculator și, cu ajutorul programelor speciale, avem nenumărate posibilități de măsurare și analizare a acestora.

Ancorajul scheletal sau ortoimplanturile

O altă inovație a ultimilor ani o reprezintă ancorajul scheletal sau ortoimplanturile, care ne dau posibilitatea de a mișca anumiți dinți fără a avea forțe colaterale la nivelul restului arcadei dentare. Cu ajutorul lor putem de asemenea realiza mișcări ale dinților cu probleme fără a mai fi necesară montarea aparatului în totalitate.

Aceste implanturi ortodontice, împreună cu programul special, ne dau posibilitatea de a confecționa un dispozitiv cu care putem lărgi maxilarul la pacientul adult în cabinet, manopera care pană acum se putea realiza doar prin operație. 

Software-urile destinate ortodonției ne ajută să stabilim un plan de tratament cât mai eficient și predictibil, acestea fiind principalele caracteristici ale tratamentului ortodontic în secolul XXI. 

Mai Multe
articole