Cum apare gingivita?

Data

Gingivita, cea mai frecventa problema gingivala, presupune inflamatia gingiilor, producand sangerare, cu tumefactie, inrosire, modificarea conturului normal si uneori disconfort.

Gingivita nu trebuie ignorata, dimpotriva trebuie tratata cu toata seriozitatea, altfel poate evolua catre parodontita, o afectiune care provoaca pierderea dintilor.

Igiena orala precara este vinovatul numarul 1 de gingivita, fiindca permite placii bacteriene sa se acumuleze intre gingie si dinti. Acest lucru duce la iritarea mucoasei bucale, la aparitia pungilor gingivale, care contin bacterii.

Tartrul dentar este o alta cauza a aparitiei gingivitei. De asemenea malocluzia, restaurarile dentare incorecte si xerostomia au un rol secundar.

Unde duce lipsa periajului dentar?

Lipsa periajului dintilor duce la acumularea particulelor alimentare intre dinti si cresterea bacteriilor. Coloniile bacteriilor se dezvolta sub forma de film subtire, incolor, lipicios peste dinti si se formeaza asa numita placa dentara.

In special cand o persoana consuma carbohidrati, bacteriile prezente in interiorul gurii descompun carbohidratii in energie si produc acid. Placa in cele din urma devine tare si formeaza tartru. Tartrul devine mai ferm fixat pe suprafetele dintilor si poate fi indepartat de obicei doar de catre un dentist.

Bacteriile continute in placa si tartru dau nastere cariilor dentare si afecteaza gingiile care provoaca gingivita. Laserul dentar, prin efectul sau bactericid, este de preferat in tratarea cazurilor de gingivita ce pot fi rezolvate mult mai usor astfel.

Cine are cel mai mare risc de-a face boala?

Pe langa igiena orala deficitara, o serie de alte lucruri iti pot creste riscul de a dezvolta probleme cu gingiile.

Varsta nu iarta pe nimeni, iar boala gingiilor devine mai frecventa pe masura ce imbatranesti. Modificarile hormonale din sarcina pot face ca gingiile sa fie mai vulnerabile la placa.

Stresul poate contribui la aparitia gingivitei. Lipsa unei alimentatii echilibrate, in special malnutritia care apare atunci cand dieta unei persoane nu contine cantitatea potrivita de nutrienti, poate fi responsabila de aparitia acestei afectiuni. Si nu in ultimul rand, stresul si fumatul.

Fumatorii au un risc mai mare de-a face gingivita, la fel ca si cei care mesteca tutun.

Persoanele cu „gura uscata” prezinta riscul de aparitie a bolilor dintilor si gingiilor, deoarece saliva contribuie la protejarea impotriva acestora. Gura uscata poate rezulta din utilizarea anumitor medicamente, inclusiv antidepresive triciclice, agenti anticolinergici, anticonvulsivante, antipsihotice, antihistaminice si agenti antihipertensivi.

Gingivita, semn precoce pentru alte boli

Gingivita poate fi un semn precoce de boala sistemica, mai ales in cazul bolilor care afecteaza reactia la infectie. Asadar persoanele cu sistem imunitar slabit, cum ar fi cele care urmeaza chimioterapie, tratamente cu imunosupresoare pentru HIV sau steroizi, prezinta un risc mai mare de gingivita.

Persoanele cu diabet sunt mai susceptibile sa dezvolte infectii din cauza glicemiei ridicate si a imunitatii scazute. Unii pacienti cu boala Crohn prezinta un anumit tip de gingivita (aspect de piatra de pavaj de hipertrofie gingivala granulomatoasa) in perioadele de activitate ale suferintei intestinale.

Si poate nu stiati, dar expunerea la metale grele cum ar fi la plumb, bismut poate produce gingivita. De asemenea, lipsa severa de vitamina C sau niacina poate produce gingivita.

Ce-i de facut?

Diagnosticul gingivitei se bazeaza pe inspectie, de aceea este bine sa te prezinti la medicul dentist, daca suspectezi ca suferi de aceasta afectiune, iar la clinica stomatologica laser gasesti specialistii de care ai nevoie.

Programeaza-te pentru o consultatie!

Gingiile inflamate pot da adesea dureri, de aceea nu sta pe ganduri, fiindca trebuie imediat tratate. Durerea de gingie e tare neplacuta, dar are leac, asa ca programeaza-te la un consult!

Tratamentul unei gingivite presupune curatarea profesionala a dintilor de catre medicul dentist, intensificarea masurilor de igiena dentara la domiciliu si bineinteles inlaturarea tuturor cauzelor bolii.

S-ar putea sa fie necesara o gingivectomie, apoi gingivoplastie, dar si alte tratamente pentru gingivita. Daca ai deja pe langa gingii rosii si o retractie gingivala si o infectie gingivala sau un polip gingival si e necesar sa faci un chiuretaj parodontal, te sfatuim sa alegi pentru tratarea gingivitei cei mai buni specialisti!

Nu uita:

  • Daca igiena orala este in continuare precara este foarte probabil ca gingivita sa recidiveze.
  • Daca nu tratezi gingivita, aceasta poate progresa spre o boala distructiva ce va afecta tesuturile profunde ale parodontiului marginal.

Mai Multe
articole