Cum apare caria dentara? Tipuri de carii si cum le tratam.

Cuprins

Una dintre ele mai raspandite afectiuni ale omului este caria dentara. Aceasta este intalnita la peste 2,4 miliarde de adulti si la 486 de milioane de copii la nivel global. Caria poate fi prezenta pe tot parcursul vietii cauzand dureri, disconfort, aspect inestetic si in unele cazuri poate duce chiar la complicatii serioase.

In stomatologie ramura care se ocupa cu studierea cariei este odontoterapia. Cercetarea in acest domeniu a dus la descoperirea modului in care apare , evolueaza o carie, dar si cum se poate trata eficient.

  • Pentru aparitia cariei este nevoie de 4 factori prezenti simultan:
  • Substratul de carbohidrati simpli (resturile alimentare)
  • Bacteria cauzatoare de carii din placa bacteriana
  • O suprafata dentara susceptibila
  • Timp

In placa dentara, pe langa resturi alimentare se gasesc si cateva sute de specii de bacterii. Cele implicate in initierea si evolutia cariilor sunt Streptococus mutans si sobrinus si cateva specii de lactobacili. Acestia adera pe suprafata dintilor imediat dupa eruptie, colonizand toate suprafetele lor. Aceste bacterii se hranesc cu carbohidrati simpli ( glucoza, zaharoza/zahar, fructoza) pe care ii gasesc in resturile alimentare din placa dentara . In urma fementarii acestor carbohidrati bacteriile fac mai multe tipuri de acizi care duc la scaderea pH-ului salivar. Acest lucru duce la pierderea de minerale din structura dintilor ( demineralizare).
Mineralele se imprastie in saliva pentru a ajuta la readucerea pH-ului la un nivel neutru sau alcalin. Cu cat placa este mai bogata in hrana pentru bacterii cu atat mai mult timp se va mentine scazut pH-ul si demineralizarea va fi mai mare. Saliva contine factori de aparare impotriva bacteriilor si multe minerale care ajuta la refacerea structurii dintilor. Daca acest proces dinamic de demineralizare-remineralizare este intrerupt , pierderea din subtanta dura a dintilor devine permanenta si apare caria.
Astfel, pentru aparitia cariei este nevoie de resturi alimentare pentru bacteriile care produc acizi care duc la scaderea pH-ului salivar. Cu cat frecventa acestui proces este mai mare cu atat cresc sansele de formare a cariei. Dupa fiecare masa pH-ul scade, iar mineralele scoase din dinte stau in saliva chiar si pana la 2 ore. Deasemenea si structura dintelui poate duce la instalarea cariei mai usor la unele persoane sau mai greu la altele. Modul in care se face igiena este foarte important prin faptul ca se indeparteaza atat bacteriile cat si resturile alimentare, ajuntand astfel saliva sa remineralizeze dintii. De aceea in stomatologie se vorbeste atat de des despre periajul dentar obligatoriu seara si recomandarea de a se efectua si dupa fiecare masa.

Tipuri de carii

Exista mai multe tipuri de carii clasificate in functie de mai multe criterii. Dupa nivelul de afectare a structurilor dentare exista

Carii incipiente

(zone de demineralizare fara pierdere de substanta – pete albe cretoase)

Carii in smalt (superficiale)

(zone negre, limitate ca adancime la primul strat al dintelui)

Carii in dentina (medii)

(zona distrusa a ajuns dincolo de smalt si avanseaza acum in dentina)

Carii in dentina aproape de camera pulpara (profunde)

(evolutie adanca spre zona unde se gaseste nervului, uneori chiar ajungand pana la el ducand la aparitia de dureri de dinte)

Carii in cement (de radacina)

(radacina dintelui nu are smalt, este acoperita de un strat mai putin mineralizat, cement, evolutia aici este de 2, 5 ori mai rapida decat in smalt)
Dupa nivelul de localizare pe dinte exista:

Carii pe fete netede

(la colet sau intre dinti)

Carii in santuri si fosete

In functie de tipul de carie si de localizare avem mai multe optiuni de tratament pentru carii dentare. Cele necavitare se pot trata prin sedinte de remineralizare in clinica stomatologica impreuna cu imbunatatirea periajului si o alimentatie mai corect. Rezultate bune sunt mai des intalnite in cazurile cand cariile sunt aparute recent. Pentru petele albe cretoase mai vechi se poate incerca un tratament minim invaziv de impregnare cu rasina fluida de tip ICON.

Cum se trateaza cariile?

Cariile cavitare se pot trata in 2 moduri: clasic cu freza ( se indeparteaza tesutul afectat, iar cavitate obtinuta se umple si se reface dintele cu un material compozit asemanator la culoare cu dintele. Tehnica moderna este de tratarea a cariilor cu ajutorul unui laser dentar. Acest aparat se foloseste de unde de lumina cu proprietati speciale pentru a indeparta caria cu pierdere minima de subtanta dentara.
De tratament cu laser poate beneficia oricine pentru ca acesta tehica non-contact ( nu atinge dintele) nu doare ( nu este nevoie de anestezie) avand si un efect bactericid ( patrunde in stratul dentar curatat si poate distruge bacteriile, scazand riscul de reaparitie a cariei sub obturatie).
Cavitatea obtinuta dupa un tratament carii laser se umplet cu un material compozit de cea mai buna calitate pentru a oferi o refacere optima pe lunga durata.

Pentru a lua cea mai buna decizie, in acord cu dorintele pacientilor, va invitam la o consultatie la cabinetul stomatologic!

Programeaza ACUM o consultatie in cadrul clinicii noastre!
Life Dental Spa – Magheru One!

blank

Autor:

Alina Ursu

Medic pedodont

Mai Multe
articole