Cum afecteaza stresul dintii?

Data

In ziua de azi, stresul afecteaza tot si tot mai multa populatie, ca urmare a stilului de viata mai agitat, a problemelor de la locul de munca sau chiar din cadrul familiei. Din pacate, el aduce urmari atat psihice cat si fizice, efectele lui manifestandu-se si la nivelul cavitatii bucale.

Atunci cand suntem stresati, corpul intra intr-o stare de “lupta” din cauza descarcarii de cortisol si adrenalina, lucru care conduce si la cresterea tensiunii arteriale si a glicemiei.

  • Una dintre principalele urmari ale stresului este bruxismul sau scrasnitul dintilor, ca o modalitate de eliberare. El poate fi diurn-se manifesta in timpul zilei-si nocturn-se manifesta in timpul noptii; sau pot fi asociate.

Nu este asociat cu varsta, sexul sau nivelul educatiei, pot fi afectati atat adultii cat si copii si este de obicei un act involuntar.

  • Alte manifestari sunt aparitia ulceratiilor la nivelul mucoasei bucale, de tipul aftelor, leziunilor herpetice sau chiar aparitia bolii parodontale.

Din cauza bruxismului, apar la nivelul dintilor, fisuri dentare, lipsa de substanta dentara la baza dintelui(leziuni cuneiforme), abraziune dentara, retractie gingivala, dar si probleme la nivelul articulatiei temporo-mandibulare si dureri musculare la nivelul obrajilor, cu aparitia durerilor cornice de cap si cervicale.

Toate aceste lucruri conduc la durere de dinte, la o sensibilitate dentara accenuata, care poate fi tratata cu ajutorul laserului dentar prin realizarea unui tratament fara durere, de desensibilizare.

In cazul in care pe astfel de leziuni dentare s-a grevat caria dentara atunci este necesar tratamentului ei, care presupune curatarea strict a tesutului afectat de carie si aplicarea unei obturatii, dintr-un material non-toxic, biocompatibil cu cavitatea bucala, de generatie noua.

Prin tratarea cariei cu laserul, se asigura si o dezinfectie sporita la nivelul testului restant, iar riscul de aparitie a cariilor secundare scade considerabil.

Dintii devin mai mici si mai subtiri, se scurteaza avand o inaltime uniforma (in mod obisnuit, ei au inaltimi diferite) si astfel se pot fractura usor sau pot capata mobilitate dentara.

Deoarece persoanele care sunt mereu intr-o stare continua de stres sunt predispuse la o igiena orala precara si la cresterea apetitului pentru dulciuri si bauturi carbogazoase, problemele dentare se pot agrava sau chiar aparea altele noi.

De aceea, vizita periodica la un medic stomatolog, trebuie sa fie realizata de 2 ori pe an, pentru a preveni, diagnostica si trata aceste afectiuni.

Din fericire, datorita evolutiei in stomatologie, problemele dentare se pot rezolva acum si mai usor si fara durere cu ajutorul laserului dentar, care are numeroase aplicatii, atat pentru tratarea cariilor aparute ca urmare a bruxismului, cat a alimentatiei haotice pline de carbohidrati si a igienei deficitare, cat si pentru tratamentul bolii parodontale.

Boala parodontala apare deoarece sistemul imunitar este afectat cand este supus stresului pe termen lung. Din aceasta cauza, bacteriile se inmultesc necontrolat, echilibrul este perturbat, iar igiena dentara fiind si ea deficitara.

Toate aceste lucruri conduc la acumularea masiva de placa bacteriana si tartru, aparitia sangerarilor gingivale, a retractiei gingivale si osoase, a pungilor parodontale, halenei (mirosul neplacut al cavitatii bucale), pruritului (mancarimii) gingivale.

Boala parodontala se trateaza cu ajutorul laserului, printr-un chiuretaj dentar minutios facut, care are rolul de a distruge coloniile bacteriene de la nivelul gingiei si osului.

Este un tratament fara durere, care are efecte imediate si pe termen lung, daca se respecta si indicatiile medicului stomatolog in privinta igienei dentare si a stilului de viata sanatos.

Din cauza problemelor dentare, indiferent daca au aparut ca urmare a stresului sau nu, nivelul de stres creste, ducand la intrarea unui cerc vicios a pacientului, din care singura iesire este medical stomatolog si adoptarea unui stil de viata sanatos si linistit.

O modalitate de a reduce efectele bruxismului este de a purta o gutiera care are rolul de a proteja dintii, dar aceasta doar amelioreaza simptomatologia, nu trateaza si cauza.

Aceasta gutiera este personalizata pentru fiecare pacient si este confectionata dintr-un material plastic care se muleaza perfect pe dintii pacientului, impiedicand frecarea dintilor intre ei. Ea necesita inlocuire la un anumit interval de timp, in functie si de gravitatea afectiunii. Trebuie asociate si tehnici de relaxare pentru eliminarea stresului.

Uneori este necesar si tratament ortodontic pentru repozitionarea dintilor si modificarea contactelor dento-dentare.

Programeaza-te ACUM!

Mai Multe
articole