Coroane dentare – tipuri si caracteristici

Data

Cuprins

Coroanele dentare sunt dispositive medicale ce protezeaza o distructie la nivelul dintilor. Coroanele pot fi provizorii, pentru a temporiza un tratament sau definitive pentru refacerea de lunga durata. 

Cand vorbim despre coroane provizorii, acestea se pot realiza in laborator sau direct in cabinetul dentar. Cele mai frecvent sunt intalnite cele realizate direct in cabinet, prin replicarea fostei lucrari protetice sau a dintelui ce va fi slefuit. In anul 2020 este neaparat ca dintii slefuiti sa fie imbracati cu o coroana provizorie, intrucat dintii se pot ciobi, pot migra, gingia se poate remodela in lipsa acesteia. In momentul in care realizam o lucrare defintiva avem nevoie de precizie maxima si integrare tisulara perfecta.

Sunt situatii cand dorim sa testam estetica, functia sau doar dorim sa temporizam un tratament si apelam la coroanele provizorii de laborator. Acestea modern se realizeaza dintr-un material numit PMMA si sunt frezate computerizat.

Cand discutam despre coroane definitive, acestea se pot realiza pe suport dentar sau implantar. Dupa integrarea unui implant sau in cadrul interventiilor de tip fast and fixed, noi putem ancora coroanele pe un implant. Aceste coroane pot fi cimentate direct in cavitatea orala sau in laborator si insurubate dupa in gura. 

Materialele folosite pentru realizarea unor coroane definitive au evoluat foarte mult. Daca clasic, se foloseau foarte mult structurile de metal, modern incercam sa inlocuim acesta cu materiale cat mai biocompatibile. 
Aceste coroane modern sunt realizate prin frezare computerizata si proiectare digitala. Precizia este foarte mare iar adaptarea este perfecta daca pasii sunt realizati corect.

  1. Coroanele pe structure de metal au marele dezavantaj al realizarii printr-o tehnica clasica de turnare. Precizia se pierde, putand aparea diferente la adaptarea in cavitatea orala.
  2. Un alt mare dezavantaj al coroanelor pe structura de metal (metalo-ceramice, metalo- acrilice) o reprezinta grosimea lor. Slefuirea trebuie sa fie mai agresiva pentru a avea sufficient spatiu atat pentru metal cat si prentru componenta estetica.
    Metalele din cavitatea orala elibereaza ioni metalici, iar daca avem mai multe tipuri de aliaje metalice putem face o pila electrica ce modifica proprietatile salivei.

Daca vorbim despre coroane unidentare, estetica maxima o au coroanele integral ceramice, cunoscute ca “e-max”. Translucenta si proprietatile optice il fac materialul de electie pentru reabilitari estetice.  Un alt mare avantaj al coroanelor de tip “e-max” este adeziunea chimica pe care o realizeaza cu dintele restant, asigurand faptul ca nu se va descimenta prea curand. Riscul de a se caria la interfata coroana-dinte este iarasi scazuta. Grosimile lucrarilor protetice pot fi minime, in cazul fatetelor putand fi si de 0.2 mm.

Rezistenta maxima este data de coroanele integral zirconiu. Zirconiile de generatii noi, au proprietati optice ce incearca sa se apropie de ceramica. In schimb, marele lor avantaj este rezistenta la uzura si ciobire. Zirconiile de tip multistratificat au luat din ce in ce mai mare avant, avand proprietati estetice si functionale diferite in functie de fiecare zona a coroanei. 

Un dezavantaj al oxidului de zirconiu este lipsa adeziunii chimice. Anumiti adezivi moderni (panavia, noritake ) promit si o usoara adeziune chimica daca zirconiul este de calitate. 

Daca dorim lucrari mari, ample care sa fie si estetice, vorbim despre coroane ceramica cu zirconiu. Structura de zirconiu ofera rezistenta, iar ceramica stratificata deasupra da translucenta si proprietatile optice. 

Coroanele ceramica pe zirconiu au iarasi un alt mare avantaj, cel al mascarii bonturilor dentare discromice sau pivotii metalici.

Mai Multe
articole