Controlul stomatologic periodic la copii

Cuprins

Inca de la aparitia primilor dinti pe arcada, in jurul varstei de 6 luni, bebelusul trebuie adus in cabinetul stomatologic de catre parinti. Acest prim consult vizeaza instruirea parintilor asupra unei igienizari corecte a cavitatii bucale a bebelusului si mai importante de atat sunt:

  • Prima intalnire medic-bebelus
  • Acomodarea cu cabinetul stomatologic.

Consulturile, la copii, se vor face la fiecare 3 luni. Acestea vizeaza relatia medic-pacient si cunoasterea de catre copil a mediului cabinetului stomatologic. De asemenea, medicul va verifica dintii copilului si igiena. 

Pe masura ce bebelusul va creste, medicul ii va arata instrumentele folosite, il va lasa sa se joace cu o parte din ele, ii va arata cum functioneaza si ce zgomote exista in cabinet. Copilul reuseste sa fie cooperant daca nu intalneste surprize. Atata vreme cat el va sti ce urmeaza a se petrece in cabinet, va coopera pentru efectuarea diferitelor manopere. 

Printre primele manopere este periajul dentar. Acesta se realizeaza cu o periuta rotativa (similara celei electrice de acasa) si pasta de dinti. Aceasta va curata placa bacteriana care incepe sa se formeze pe dinti. 

Acasa, parintele este instruit sa foloseasca in prima faza o periuta-degetar din material moale care se aplica pe degetul parintelui. Aceasta are niste striatii care curata dintii copilului. Sau se poate folosi direct o periuta de dinti clasica, adaptata varstei copilului. Pasta de dinti recomandata este una cat mai naturala, fara conservanti, coloranti, agenti de spumare, arome artificiale sau fluor. 

Periajul de va efectua de 2 ori pe zi, dimineata inainte de masa si seara dupa ultima masa a copilului. Poate ca initial copilul nu va fi cooperant, insa la primii dinti, periajul va dura cateva secunde, urmand ca durata sa creasca pe masura ce apar si alti dinti si copilul va creste. Din nou, este vorba despre obisnuinta. Cu cat parintii sunt mai perseverenti in efectuarea periajului si nu se lasa induplecati de plansul sau glasul ridicat al copilului, cu atat acesta se va obisnui ca periajul trebuie efectuat de doua ori pe zi. 

Pentru a fi totul o joaca, copilul se va spala si el pe dinti, inainte sau dupa ce mama il spala cu rigurozitate. In acest fel, el se va juca si va fi responsabilizat asupra igienei personale inca de la o varsta frageda.

Avand in vedere controalele dese, efectuate la fiecare 3 luni, orice problema aparuta va fi tratata pana sa apara complicatiile. Cea mai frecventa problema la aceasta varsta o reprezinta caria dentara. Aceasta, daca este simpla si nu ajunge la nerv, va fi tratata cu laserul pentru a fi cat mai prietenos si cat mai sanatos pentru copil. Folosirea laserului se efectueaza fara durere, fara a fi necesara anestezia si este mai prietenos cu copilul fata de folosirea turbinei. 

Dupa ce caria este curatata in totalitate, spatiul respectiv va fi umplut cu un material special. Toate plombele copiilor vor fi tinute sub obcervatie, pentru ca de cele mai multe ori, nu sunt aplicate in cele mai bune conditii. De cele mai multe ori, copilul este curios, se misca, nu accepta sa se asigure cea mai buna izolatie impotriva salivei si este posibil ca plombele sa cada, caz in care ele trebuie reaplicate. 

Cu cat copilul este mai acomodat cu cabinetul stomatologic si cu medicul, cu atat el va coopera mai bine intru realizarea unor manopere cat mai bine efectuate. 

La varsta de 6 ani incep sa apara in spatele ultimelor masele, molarii de 6 ani. Acestia sunt dinti definitivi care in momentul in care sunt complet erupti, se va recomanda sigilarea lor. Aceasta sigilare are rolul de a preveni aparitia cariilor pe suprafata cu care se efectueaza masticatia si de a favoriza o igiena corecta. Tot de la aceasta varsta cand dintii incep sa aibe o usoara inghesuire, se pot folosi mijloace de curatare interdentare (ata dentara sau dusul bucal in functie de placerea copilului si de instrumentul cu care se acomodeaza mai usor).

Pana la aparitia integii dentitii permanente, in jurul varstei de 12 ani, controalele se vor efectua la fiecare 3 luni, urmand ca dupa aceea sa se efectueze la fiecare 6 luni. Preventia este cea mai ieftina si cea mai lipsita de complicatii.

Mai Multe
articole