Conditii de siguranta in cabinetul stomatologic in vreme de pandemie

Data

Cuprins

Perioada pandemiei este una speciala, netraita de nimeni din generatia noastra pana acum. Despre pandemie si epidemie invatam in facultate la copitolul… raritati, eventual de netrait. Niciodata nu suntem cu adevarat pregatiti pentru o pandemie, marea problema fiind incertitudinea: cum va fi maine, cum va trece, cand va trece, cum va fi dupa aceasta perioada. Dar, ca totul in viata, asa cum vine, va trece.

Inca din facultate suntem invatati ca pacientul in momentul in care vine poate avea toate bolile din lume si trebuie sa ne protejam intocmai. Acest lucru se face din punct de vedere al echiparii medicilor, dar si din punct de vedere al igienei cabinetului.

Eu am lucrat si in perioada de urgenta cand toate entitatile care ne conduc dadeau legi de azi pe maine. Eu m-am ghidat dupa legile lor, dar si fiind invatata sa ma protejez de orice boala. Sigur ca de cand cu epidemia, folosim in plus un combinezon special si avem mai mare grija la echipare si dezechipare, acestea realizandu-se sub niste protocoale stricte. Acest combinezon il folosim pentru ca virusul Sars-Cov2 este unul respirator si este necesar ca ultimul strat (combinezonul) sa poata fi sterilizat pentru a impiedica transmiterea interumana. 

Altfel, intotdeauna am folosit ochelari de protectie sau viziera care sa ne apere ochii, masca si manusile. Desi initial recomandarile spuneau ca ar fi indicat de evitat vizitele in cabinetul stomatologic, studiile urmatoare au spus ca nu este firesc sa fie evitate tratamentele medicale, inclusiv stomatologice. 

Tratamentele stomatologice, lasate netratate sau ignorate, duc la o serie de complicatii care vor creste expunerea la alte tratamente complexe, astfel incat, desi aparent este o idee buna sa se evite vizitele la stomatolog, acestea sunt chiar indicate. Cavitatea bucala trebuie sa fie sanatoasa astfel incat sistemul imunitar sa fie capabil sa isi indrepte toate fortele catre zone care pot fi cu adevarat afectate. Plus ca a avea zone netratate in gura, probleme parodontale care sa ajunga la secretii purulente sau rani deschise, vor facilita intrarea in organism a virusurilor si bacteriilor. 

Cavitatea bucala este prima poarta de intrare a microorganismelor. Acest lucru inseamna ca ea trebuie sa fie sanatoasa si sa nu aibe rani. Pentru a ajunge la o stare de sanatate, controalele periodice trebuie sa fie la fiecare 6 luni pentru a preveni eventualele probleme sau pentru a le trata in stadiu incipient, cand se rezolva in timp scurt si cu effort financiar minim. Cu cat trece timpul, cu atat problemele devin complexe si mai costisitor de tratat.

Problemele dentare cele mai frecvente – cariile dentare si boala parodontala – se vor trata cu laserul. Principalele calitati ale tratamentelor cu laserul sunt:

  • Are efect bactericid
  • Nu necesita utilizarea anesteziei
  • Este fara durere

Pentru tratamentul cariilor, utilizarea laserului este placuta pentru pacient pentru ca  nu doare, nu se face anestezie, dar mai mult decat atat exista beneficii medicale reale:

  • riscul de aparitie a cariei secundare (sub plomba) este mai mic
  • ajuta la vindecarea nervului in cazul cariilor profunde
  • zgomotul este mai placut, in special in cazul copiilor

Pentru tratamentul bolii parodontale – gingivita sau parodontita marginala profunda, cunoscuta pacientilor drept parodontoza:

  • beneficiul suprem este reprezentat de efectul bactericid al laserului
  • vindecarea gingiei care nu va mai sangera si isi va recupera culoarea si aspectul gingiei sanatoase
  • stoparea resorbtiei osoase si “intepenirea” dintilor mobili

In felul acesta, pacientul isi poate pastra toti sau parte din dintii proprii in gura. Nimic nu este mai biocompatibil decat dintii pacientului, asa ca toate eforturile mele merg intru salvarea dintilor pacientului. Sigur ca exista si cazuri in care este tardiv aplicat tratamentul. Dar si in acest caz, medicina ofera alternative foarte bune: implanturile dentare. 

Acestea reprezinta sustinerea coroanei realizata in laborator, mimand radacina dintilor. Astfel incat, pentru orice problema, exista cel putin o solutie de tratament care sa satisfaca atat cerintele medicale, cat si estetice. Important este prima consultatie si pacientul sa aibe dorinta de a fi sanatos.

Mai Multe
articole