Chiuretajul subgingival chirurgical cu laser
blank

Data

Chiuretajul subgingival chirurgical cu laser este o interventie  realizata in cadrul tratamentului parodontozei care consta in eliminarea tesutului de granulatie infectat format in pungile parodontale si indepartarea placii bacteriene subgingivale.

Inovatia absoluta este introducerea laserului dentar in protocolul de tratament, care transforma interventia clasica de chiuretaj intr-una mult mai eficienta si cu rezultate superioare pe termen lung. Laserul dentar indeparteaza tesuturile infectate prin cauterizare sau “vaporizare”, elimina bacteriile care produc boala din zona subgingivala si din profunzimea tesuturilor, opreste sangerarile gingivale si inflamatia.

De mentionat este faptul ca in clinica noastra interventiile chirugicale pentru parodontoza se realizeaza DOAR DACA procedurile non-chirurgicale se dovedesc nerecomandate sau ineficiente.

In principiu, 80% din parodontoze sunt tratabile conservativ, non-chirurgical cu laser, si doar 20% necesita interventie chirurgicala.

Parodontoza este o boala foarte grava, care afecteaza un procent mare din populatia Romaniei – aproximativ 8 din 10 oameni sufera de temuta boala parodontala! 

Parodontoza este o afectiune ce se manifesta la nivelul tesutului de sustinere a dintilor, dintii incepand sa capete diferite grade de mobilitate din pricina formarii de pungi parodontale si a actiunii distructive bacteriene. 

Clinica stomatologica Life Dental Spa dispune de o echipa de medici specialisti foarte bine pregatiti profesional pentru a oferit cele mai calitative si de durata tratamente stomatologice pentru parodontoza. #LifeDentist-ii pun mare accent pe comunicarea medic-pacient, in scopul de a-l informa pe pacient cu privire la toate manevrele ce urmeaza a fi realizate. 

Initial, primele semne care arata ca gingia are de suferit se traduc prin gingivita. Gingivita este inflamatia gingiei, fiind o afectiune reversibila, care, netratata, duce la aparitia parodontozei. Gingivita poate fi foarte usor remarcata prin: 

 • Aparitia sangerarilor si a durerilor gingivale in timpul periajului si nu numai 
 • Gingia isi modifica aspectul natural si estetic – papilele gingivale se umfla si culoarea gingiei se schimba (din roz-pal devine rosie-violacee) 
 • Respiratie urat mirositoare (halena) 
 • Retractie gingivala  

Nu lasa gingivita sa evolueze in parodontoza! Alege echipa de medici profesionisti Life Dental Spa si bucura-te de cele mai bune tratamente pentru afectiunile gingivale!

Care sunt cauzele parodontozei? 

Cauzele care duc la afectarea tesutului de sustinere al dintilor sunt numeroase, principalul motiv de afectare parodontala fiind lipsa igienei orale corespunzatoare. Nerespectarea periajului dentar duce la aparitia de resturi alimentare restante in spatiile interdentare, formandu-se placa bacteriana si tartrul dentar. 

Pe langa igiena orala, alte cauze care duc la aparitia parodontozei sunt: 

 • Alimentatia nesanatoasa, bogata in zahar si carbohidrati si saraca in nutrienti
 • Obiceiuri nocive precum fumatul 
 • Stresul
 • Scaderea imunitatii 
 • Bruxismul (scrasnitul dintilor) 
 • Alte boli asociate, precum diabetul 

In mod firesc, in cavitatea orala a fiecarui pacient exista un numar impresionant de bacterii. In momentul in care igiena orala nu mai este respectata, resturile alimentare reprezinta o sursa de hrana pentru microorganisme, acestea incepand sa se inmulteasca si sa isi accentueze actiunea nociva – se formeaza placa bacteriana. 

Pentru a minimiza formarea de placa bacteriana, periajul dentar trebuie realizat de minim doua ori pe zi, cu o pasta de dinti din ingrediente naturale, lipsite de conservanti si coloranti artificiali. De asemenea, apa de gura si ata dentara nu ar trebui ignorate, iar pacientii cu afectare gingivala ar trebui sa foloseasca inclusiv dusul bucal. In acest fel, igiena orala este mentinuta acasa, iar curatarea in profunzime este realizata in cabinetul stomatologic. 

Este esențial ca pacientii sa cunoasca faptul ca placa bacteriana se poate transforma in piatra dentara. Tartrul dentar constituie depozite foarte aderente de suprafetele dentare si nu poate fi eliminat prin simplul periaj oral, fiind necesar un detartraj cu ultrasunete realizat de medicul specialist in cabinetul stomatologic. 

De asemenea, o intrebare pe care #LifeDentistii o primesc foarte des este cu privire la factorul genetic in aparitia parodontozei. Cu toate ca parodontoza nu se transmite genetic, in familiile in care exista numeroase cazuri de afectare parodontala exista posibilitatea transmiterii bacteriilor patogene care produc boala, intre membrii familiei.

In cadrul aceleiasi familii, membrii impartasesc acelasi microbiom, adica aceleasi populatii bacteriene, si pot dezvolta mult mai usor aceasta afectiune, fiind foarte important ca acestia sa efectueze vizite periodice la cabinetul stomatologic din Bucuresti pentru o evaluare a sanatatii orale. 

In acest fel, statusul gingival poate fi mentinut la un nivel optim si se poate interveni inca de la aparitia unei afectari incipiente, fiind mult mai usor de efectuat un tratament. 

Programeaza-te ACUM si afla mai multe despre sanatatea dintilor tai de la specialistii Life Dental Spa!

Ce este chiuretajul subgingival in camp deschis cu laser? 

Chiuretajul subgingival in camp deschis cu laser este o procedura stomatologica de natura chirurgicala ce consta in indepartarea tesutului afectat de la nivelul pungilor gingivale. 

In mod clasic, chiuretajul subgingival se realizeaza cu ajutorul unui instrumentar special constituit din chiurete (instrumente sub forma de lingura), precum si cu ajutorul aparatelor cu ultrasunete

Procedura de chiuretaj subgingival in camp deschis are loc dupa realizarea unui detartraj cu ultrasunete, pentru a putea actiona exact acolo unde este necesar. Detartrajul cu ultrasunete are rolul de a elimina depunerile de tartru si de placa bacteriana, acestea avand un puternic efect iritant asupra tesutului gingival. 

Inainte de realizarea unui tratament al parodontozei #LifeDentistii recomanda efectuarea unui pachet complet de igienizare profesionala in scopul efectuarii unei curatari in profunzime, eliminand astfel toate depunerile de placa microbiana si de tartru dentar. 

Pachetul complet de igienizare profesionala cuprinde:

 1. Un detartraj cu ultrasunete – cu ajutorul unor vibratii cu frecvente cuprinse in intervalul de 25000-40000 de Hz sunt dislocate depunerile de tartru de pe suprafata dintilor 
 2. Periaj profesional – miscarile circulare ale periutei si pasta special aleasa de catre medicul specialist in functie de statusul oral al pacientului contribuie la netezirea suprafetelor orale si indepartarea resturilor de placa bacteriana
 3. Air-Flow – utilizand un jet puternic de apa cu bicarbonat de sodiu si un instrument cu un design special, ultimele depozite de tartru si de placa microbiana ramase in spatiile greu accesibile interdentare sunt eliminate, oferind o curatare in profunzime 

Alege echipa de medici profesionisti Life Dental Spa si beneficiaza de pachetul complet de igienizare profesionala pentru rezultate uimitoare in tratamentul parodontozei!

In ce consta chiuretajul subgingival in camp deschis cu laser?

In urma efectuarii unui pachet complet de igienizare profesionala, ce cuprinde un detartraj cu ultrasunete, un periaj profesional si o procedura de Air-Flow, se poate efectua chiuretajul subgingival in camp deschis. 

Initial, medicul specialist va realiza o anestezie locala, urmand ca apoi sa fie realizate incizii pentru decolarea gingiei si apoi eliminate efectiv tesuturile de granulatie cu ajutorul instrumentelor specializate si, mai ales, cu ajutorul laserului dentar. 

Chiuretajul subgingival chirurgical cu laser ajuta considerabil la curatarea placii bacteriene subgingivale si a microorganismelor de la nivelul radacinii dintelui, precum si la eliminarea tesutului de granulatie de la acest nivel. 

Chiuretajul ultrasonic consta in utilizarea unor instrumente care produc vibratii, acestea sectionand tesutul si ridicand epiteliul. In acest fel, se elimina tesuturile afectate si se realizeaza o curatare in profunzime. 

Chiuretajul se poate efectua si cu ajutorul instrumentarului manual (chiurete), precum si cu ajutorul tehnologiei ultramoderne a laserului stomatologic – minim-invaziv si complet lipsit de durere!

Care sunt riscurile chiuretajului subgingival? 

Chiuretajul subgingival este o procedura chirurgicala, care implica mai multe riscuri decat un tratament non-chirurgical. #LifeDentistii ofera o mare atentie informarii pacientului cu privire la planul de tratament care cuprinde toate procedurile medicale ce urmeaza a fi realizate in cadrul tratamentului chirurgical pentru parodontoza. 

In urma efectuarii unui chiuretaj subgingival, exista posibilitatea aparitiei unor complicatii:
 • Mobilizarea dintilor
 • Retractie gingivala 
 • Pierderea unor dinti

 

Programeaza-te ACUM si afla mai multe detalii cu privire la chiuretajul subgingival de la echipa de medici profesionisti Life Dental Spa!

Cand se indica chiuretajul subgingival chirurgical cu laser?

Chiuretajul subgingival chirurgical cu laser este o interventie realizata de catre medicul specialist in parodontologie in cabinetul stomatologic din Bucuresti. Initial, se va realiza o consultatie cu o camera intraorala, in urma careia echipa de #LifeDentisti vor stabili exact statusul sanatatii orale, urmand sa se efectueze un plan de tratament care sa cuprinda toate manoperele necesare. 

Chiuretajul subgingival chirurgical cu laser este recomandat in cazul:

 • Aparitiei pungilor parodontale
 • Abcese parodontal 
 • Fistule apico-gingivale 
 • Recidive aparute in urma unor interventii chirurgicale parodontale efectuate anterior 
 • in situatia in care tratamentul non-chirurgical, conservativ, devine insuficient

Pe de alta parte, chiuretajul subgingival nu se indica in urmatoarele cazuri: 

 • Dinti pluriradiculari (cu mai multe radacini)  
 • Dinti cu mobilitate crescuta (exista riscul avulsiilor in timpul manoperei) 

Care tipuri de chiuretaj subgingival exista? 

Chiuretajul subgingival se poate efectua in doua moduri: 

 • Chiuretaj subgingival in camp deschis(chirurgical) cu sau fara laser dentar
 • Chiuretaj subgingival in camp inchis (non-chirugical) cu sau fara laser dentar

Chiuretajul subgingival in camp deschis cu laser consta in incizia papilelor interdentare si indepartarea tesutului afectat si necrozat. Astfel, se pot realiza microlambouri care usureaza accesul pentru curatarea pungilor parodontale adanci. 

Chiuretajul subgingival in camp deschis permite o curatare in profunzime a suprafetei radacinii, precum si eliminarea tesutului afectat. De asemenea, se pot aplica si grefe osoase si materiale care sa stimuleze regenerarea. Folosirea laserului dentar aduce urmatoarele beneficii:

 • este bactericid- elimina bacteriile care produc boala
 • este antiinflamator- elimina inflamatia
 • “vaporizeaza” tesutul de granulatie infectat aflat subgingival si in pungile parodontale
 • este biostimulator- favorizeaza vindecarea rapida locala.

Chiuretajul subgingival in camp inchis nu implica incizia la nivelul papilei dentare, fiind o metoda mult mai putin eficienta din pricina lipsei de vizibilitate, putand fi realizata in cazul pungilor parodontale de adancime mica si medie. 

Interventia chirurgicala de chiuretaj subgingival poate avea o durata variabila, in funcție de numarul de dinti afectati, precum si de gravitatea statusului gingival. De aceea, #LifeDentistii pun mare accent pe comunicarea medic-pacient, astfel incat pacientul sa fie complet informat cu privire la toate detaliile tratamentului care urmeaza a fi realizat. 

Cum mentii efectele tratamentului?

Chiuretajul subgingival are rolul esential de a curata in profunzime tesuturile afectate parodontal, indepartand depunerile de tartru dentar (piatra dentara) si placa bacteriana aflate la nivelul gingiei. De asemenea, tesuturile necrozate si afectate de infectie pot fi eliminate cu ajutorul unei interventii de tipul chiuretajului subgingival in camp deschis cu laser.

Un aspect foarte important pe care specialistii Life Dental Spa il evidentiaza in practica de zi cu zi este mentinerea rezultatelor benefice ale tratamentului parodontozei cu ajutorul manoperelor chirurgicale. 

In urma efectuarii unui chiuretaj subgingival, pacientul poate observa urmatoarele schimbari pozitive: 

 • Gingiile revin la culoarea naturala, roz-pal
 • Gingia isi recapata aspectul estetic, disparand papilele umflate 
 • Sangerarea gingivala se diminueaza, iar la un moment dat se opreste 
 • Pungile parodontale se diminueaza 

In urma efectuarii a mei multe proceduri chirurgicale de tratare a parodontozei se poate recomanda si aditia de os, in scopul limitarii procesului de resorbtie osoasa.

De asemenea, un aspect foarte important pe care specialistii Life Dental Spa pun mare accent este reprezentat de respectarea vizitelor periodice la medicul stomatolog. 

Indiferent de ce tip de interventie a beneficiat pacientul, este esential ca acesta sa se prezinte periodic la medicul specialist in parodontologie pentru evaluarea statusului oral si igienizare periodica.

Aceste vizite periodice vor avea loc la intervale de 3-4 luni, fiecare constand intr-o consultatie de rutina si in efectuarea unui pachet complet de igienizare profesionala, care cuprinde un detartraj cu ultrasunete, un periaj profesional si o procedura de Air-Flow. 

In acest fel, pacientul are parte de o curatare in profunzime si elimina periodic depunerile de tartru, eliminand si cauzele care au dus la aparitia parodontozei: depunerile masive de tartru dentar. 

Alege inovatia Life Dental Spa! 

Clinica stomatologica Life Dental Spa vine in ajutorul pacientilor tematori care amana tratamentul chirurgical al parodontozei de teama durerii si a complicatiilor. Ultratehnologia laserului dentar aduce in prim plan o terapie moderna, NEDUREROASA si MINIM-INVAZIVA. 

Laserul stomatologic poate fi utilizat cu succes in tratarea afectiunilor de tipul gingivitei si parodontozei, aducand numeroase beneficii asupra procedurilor medicale: 

 • Tratament minim-invaziv
  • Lumina laser actioneaza doar acolo unde este necesar, la nivelul tesuturilor afectate
  • Tesuturile sanatoase din jur sunt protejate si nu sunt afectate in timpul sedintelor de tratament
  • Laserul distruge bacteriile implicate in aparitia gingivitei si parodontozei 
 • Laserul dentar NU PROVOACA NICIO DURERE
  • Tesuturile sunt sterilizate si scade riscul de aparitie a complicatiilor 
  • Sedintele de terapie laser nu dureaza mai mult de o ora 
  • Laserul stimuleaza regenerarea
  • Gingia isi recapata aspectul natural 
  • Efectele sedintelor de terapie laser sunt vizibile inca de la primele sedinte 
 • Rezultatele sunt valabile pe termen lung 

Stomatologia moderna practicata de la #LifeDentisti presupune tratamente minim-invazive si foarte eficiente, precum si educarea pacientilor cu privire la mentinerea efectelor benefice ale tratamentului. 

Pacientii care aleg clinica stomatologica Life Dental Spa invata cum sa elimine cauzele care au dus la aparitia parodontozei. Astfel, pacientii care urmeaza tratamentul parodontozei invata cum sa isi imbunatateasca stilul de viata, cum sa isi echilibreze alimentatia si cum sa isi mentina igiena orala pentru o perioada lunga de timp, prin vizitele periodice la medicul specialist. Astfel, pacientii isi mentin sanatatea orala pe termen lung si previn recidiva bolii parodontale. 

Alege clinica stomatologica Life Dental Spa si bucura-te de cele mai bune rezultate ale tratamentului pentru parodontoza!

Mai Multe
articole