Ce este chirurgia ghidată digital?

Într-o epocă tehnologică, medicina dentară ține pasul cu digitalizarea, utilizând factorul digital în avantajul pacienților. Așa se face că astăzi, factorul digital vine în ajutorul pacienților cu soluții care au menirea să le crească starea de confort și, de asemenea, de a le oferi o experiență cât mai plăcută în cabinetul stomatologic: chirurgia ghidată digital

Dacă există o tehnologie care revoluționează munca dentistului într-un mod important, aceasta este, cu siguranță, chirurgia ghidată/chirurgia asistată de computer. Este o procedură inovatoare, ce permite îmbunătățirea considerabilă a poziționării implantelor pe arcada dentară. Se ocupă, așadar, cu implantologia.

Chirurgia ghidată digital se referă la implantologia efectuată cu ajutorul computerului, datorită căreia este posibilă nu numai proiectarea poziției implantului și a coroanei acestuia, ci și simularea intervenției chirurgicale, astfel încât să fie cât mai exactă și minim invazivă. Acest tip de chirurgie este o tehnică avantajoasă pentru inserarea implanturilor a căror plasare afost proiectata anterior folosind un computer, asistata  de tehnologia CAD/CAM.

În implantologie, intervențiile chirurgicale au fost efectuate cu ajutorul scanărilor tomografice computerizate asociate cu tehnologia CAD/CAM. Imaginile digitale obținute permit profesioniștilor să efectueze planificarea chirurgicală virtuală în software specific, obținând ca rezultat un ghid chirurgical, care permite efectuarea unei intervenții chirurgicale intr-un timp mai scurt, fără suturi și cu un rezultat postoperator excelent. 

Chirurgia ghidată digital implică un element protetic biocompatibil, realizat după măsurători digitale, ce îi oferă specialistului ghidajul necesar pentru inserarea implantului dentar cu o planificare chirurgicală precisă. Acest element protetic poartă denumirea de ghid chirurgical. Practic, ghidul chirurgical ilustrează suprafețele exacte ale reglajului intraoral al pacientului, ajutându-l pe chirurg să insere implanturile în os cu o precizie optimă. Cu ajutorul său, timpul unei intervenții chirurgicale este redus, iar recuperarea pacientului este mai rapidă. 

De ce este importantă chirurgia ghidată digital?

Chirurgia ghidată digital, care cuprinde o serie de tehnologii de ultimă generație reprezintă o necesitate în prezent, oferind avantaje semnificative față de medicina dentară convențională. Printre acestea, se numără:

Cât de recentă este ca tehnică?

Chirurgia ghidată digital a fost introdusă la începutul anilor 2000 și a suferit multe schimbări și progrese de atunci. Datorită progresului tehnologic și digital, în ultimii 20 de ani, stomatologia a suferit schimbări profunde legate de noi cunoștințe, dezvoltarea de materiale și tehnici.

Implantologia care, până acum câțiva ani, urmărea să introducă implanturi de titan în oasele maxilare pentru reabilitarea unităților dentare lipsă sau pentru stabilizarea protezelor totale având un singur criteriu de succes, osteointegrarea, are astăzi alte variante de succes. În virtutea acestor considerații se înțelege că poziționarea corectă tridimensională a implantului este centrul atenției.

Așadar, ultima noutate din domeniul implantologiei o reprezintă această tehnică de implantare ghidată digital.

 

Ce sunt implanturile?

Implantologia este ramura stomatologiei care se ocupă cu rezolvarea problemelor legate de lipsa dinților, cunoscută și sub denumirea de edentație, sau a celor grav deteriorați cu ajutorul implanturilor dentare. Implantologia impune gingii sănătoase și o structură osoasă potrivită pentru susținerea implantului. Atunci cand se recurge la înlocuirea unui dinte cu un implant, procedura de implantologie poate fi una de o zi (implanturi cărora li se atașează imediat și o coroană provizorie) sau poate fi vorba despre tehnicile clasice, ce conectează coroana la implant după câteva luni de osteointegrare.

Odată cu trecerea timpului, majoritatea oamenilor pierd mai mulți sau mai puțini dinți din cauza cariilor, accidentelor, vârstei, sau bolii parodontale, afectând într-un mod neplăcut atât vorbirea, aspectul fizic, cât și funcția masticatorie.

Soluția cea mai eficientă pentru aceste probleme sunt implanturile dentare. În implantologie, costurile sunt mai ridicate decât alte metode de înlocuire a dinților, dar avantajele sunt semnificative. Cu ajutorul implantologiei, pacienții pot obține o restaurare complet funcțională a dinților, dar și durabilă în timp. 

Implantul dentar este un șurub din titan sau zirconiu, care se inserează la nivelul osului maxilar sau mandibular pentru a înlocui dinții lipsă. Un avantaj important în utilizarea implantului dentar este că dinții alăturați spațiului edentat vor rămâne intacți. Al doilea avantaj al unui implant dentar este menținerea si întreținerea igienei orale mult mai ușor, spre deosebire de o punte dentară.

Cea mai frecventă afecțiune în urma căreia pacienții necesită un implant dentar este boala parodontală sau parodontoza, o afecțiune care are ca și cauză principală acumularea bacteriilor patogene în cavitatea bucală. Aceasta acumulare se produce în timp din cauza unei igiene orale incorect efectuate, dar și din cauza lipsei igienizării periodice la medic, într-un cabinet stomatologic.

În implantologie, primul stadiu esențial este inserarea implantului printr-o procedură chirurgicală minim invazivă. Implanturile dentare asistate laser sterilizează zona și ajută la o vindecare rapidă prin ședințele de biostimulare laser. Un implant dentar trebuie să aibă aceeași funcție ca rădăcina unui dinte natural, de aceea, acestea sunt concepute special pentru a reproduce structura dinților naturali și să ofere un suport stabil pentru dinții înlocuitori.

 

De câte tipuri sunt implanturile dentare?

Opțiunile sunt variate în ceea ce privește implanturile dentare, iar alegerea tipului de implant potrivit poate fi dificilă. În funcție de formă, implanturile dentare pot fi:

În funcție de dimensiune, implanturile dentare pot fi:

 

Care sunt cele recomandate?

În ceea ce privește forma, experiența medicală a dovedit că cele mai potrivite implanturi dentare sunt cele conice. Totuși, chiar dacă acestea sunt cele mai populare, nu înseamnă că ele reprezintă o alegere standard. Fiecare pacient are anumite caracteristici anatomice ale maxilarului și ale mandibulei, în funcție de care medicul stomatolog va decide care este cea mai potrivită formă de implant dentar.

Implantul dentar trebuie să se comporte precum un dinte natural. Din acest motiv, este extrem de important ca dimensiunea acestuia să se încadreze perfect în spațiul neacoperit al gingiei.

Dacă implantul va fi mai mare decât este nevoie (adică mai înalt decât înălțimea osului), există riscul să se infiltreze bacterii în golul rămas liber. Nu doar înălțimea implantului contează, dar și lățimea sa.

Dimensiunile potrivite vor fi stabilite de către medicul stomatolog în urma unei radiografii tridimensionale – CT. Pe baza rezultatelor, se va opta pentru una dintre următoarele variante:

Recomandările Life Dental Spa

La clinica stomatologică Life Dental Spa, medicii dentiști se ocupă de sănătatea dentară a pacienților de mai bine de 10 ani. Prioritatea lor a fost și va fi întotdeauna să ofere cele mai bune tratamente prin instruire constantă, echipamente moderne și facilități excelente. 

Îmbunătățirile incontestabile în ceea ce privește precizia, timpul și confortul atât pentru medic, cât și pentru pacient sunt motivele pentru care Life Dental Spa a reușit să țină pasul și să adopte chirurgia ghidată digital. Astăzi, Life Dental Spa e în fruntea tuturor progreselor tehnologice legate de chirurgia ghidată digital. 

O altă garanție a valorii clinicii Life Dental Spa este folosirea stomatologiei laser. Cu stomatologia laser pot fi realizate o serie de manopere dentare precum: obturațiile dentare, tratamentul bolii parodontale, precum și implanturile sau chiar proceduri estetice, cum ar fi albirea dentară. O procedură stomatologică efectuată cu laserul dentar prezintă avantaje categorice comparativ cu cea realizată prin metode tradiționale: este nedureroasă, non-invazivă, durează mai puțin, nu necesită anestezie, iar timpul de vindecare este redus. Mai mult, este o alternativă fără ace, fără freză dentară.

Medicii dentiști ai clinicii Life Dental Spa lucrează cu precizie și cu pasiune, iar clinica recomandă utilizarea stomatologiei laser și a chirurgiei ghidate digital tuturor celor pentru care tehnologia reprezintă un avantaj. De asemenea, Life Dental Spa recomandă pacienților să aibă grijă de sănătatea orală prin:

Pe lângă investițiile în cele mai bune instrumente și materiale pentru a le oferi pacienților un serviciu stomatologic inovator, Life Dental Spa este inițiator în stomatologia holistică. Acest tip de stomatologie  tratează problemele dentare în contextul stării de sănătate generale a pacientului, a stilului său de viață și ia în considerare eliminarea cauzelor, nu doar tratarea simptomelor. 

 

Suna
Programeaza-te